fbpx
Automobili

2026 Alfa Romeo Giulia Kuadrifoglio zamišljen sa električnom energijom

Predstavljen 2015. godine, trenutni Alfa Romeo Giulia Kuadrifoglio je zaslužio pohvale automobilskih medija i vlasnika – ali sa šest godina od njegovog globalnog predstavljanja (i približava se peta godišnjica lansiranja u Australiju), bliži se penzionisanju.

Uprkos skromnoj prodaji u Australiji – koja obično prelazi jednu desetinu količine koju su zabeležili njeni rivali – Giulia će u narednim godinama biti tretirana još jednom generacijom, potvrdio je izvršni direktor Alfa Romea Žan-Filip Imparato.

Ali nestati će četvorocilindrični i V6 motori današnjeg modela, u korist potpuno električnih pogonskih agregata – iako se ne plašite za budućnost zvučnog Kuadrifoglio V6 vrhunskog modela, kao što je Alfin šef najavio brze verzije novi električni automobili (EV) brenda su na kartama.

Zamišljena u Kuadrifoglio detaljima u ovom prikazu od umetnika @avarvarii, nova Giulia će verovatno crpiti uticaje iz najnovijih modela Alfa Romea – uključujući nadolazeći mali SUV Tonale, koji se ovde vidi u farovima, rešetki i površini – uz zadržavanje klasičnog „prednjeg motora“ , proporcije sa zadnjim pogonom svojih prethodnika.

Ako je trenutni asortiman neki vodič, razlike između standardne i četvorolisne verzije sledeće Giulije će biti male, ograničene uglavnom na revidirani dizajn branika, oznake deteline, crni spojler, nižu visinu vožnje i veće aluminijumske felne sa Alfa Romeom prepoznatljiv dizajn „telefonskog biranja“ sa pet rupa.

Priča se da je u osnovi nove Giulia STLA Large arhitektura koju trenutno razvija matična kompanija Stellantis, dizajnirana posebno za električna vozila na baterije i sposobna da podrži raspored pogona na prednje, zadnje i sve točkove – sa poslednjim parom verovatno koju će usvojiti nova limuzina Alfa Romea.

Najveća monokok platforma za putnička vozila grupe Stellantis, STLA Large je sposobna da podrži elektromotore koji razvijaju između 125kV i 330kV svaki, i kapacitete baterija između 101kVh i 118kVh – poslednja omogućava preko 800km dometa, premašujući domet od 707km benzina. -pogon Giulia Kuadrifoglio (koristeći kombinovane tvrdnje o ekonomičnosti goriva).

S obzirom da je proizvodni automobil još nekoliko godina daleko, prerano je da se potvrđuju brojke o performansama – iako bi jedna moguća ruta mogla da vidi da električna Giulia Kuadrifoglio usvoji dva elektromotora za 660 kV i pogon na sve točkove, što je dobro za vreme sprinta od 0-100 km/h samo 2,0 sekunde.

To je značajno povećanje u odnosu na današnji Giulia Kuadrifoglio, koji koristi 375kV/600Nm 2,9-litarski benzinski V6 sa dva turbo punjača, osmostepeni automatski menjač koji pokreće zadnje točkove za 3,9 sekundi 0-100km/h izduvnih gasova – ali ne i bogat kroz sportski auspuh u Monci, malo je verovatno da će novi EV biti jednak.

Ako se pokaže da će sledeća Giulia usvojiti STLA velike podloge, trebalo bi da bude podvrgnuto značajnom povećanju veličine, sa Stellantis prezentacijama koje ukazuju da bi najmanje vozilo podržano podlogama bilo dugačko oko 4730 mm i široko 1915 mm.

Ove brojke predstavljaju značajno povećanje u odnosu na današnju Giuliu, čija je dužina 4639 mm i širina 1873 mm – ali pločicu s imenom približava najprodavanijem modelu u klasi, BMV-u serije 3, čija je dužina 4713 mm i širina 1827 mm (ili 1903 mm široka u M3 izvedbi).

Slične karakteristike performansi današnje Giulia Kuadrifoglio su verovatno, od kočnica velikih performansi – neophodnih za zaustavljanje teškog EV, opremljenog stotinama kilograma baterija – do sportskih sedišta, adaptivnih amortizera, Pirelli guma i oko 20 inča točkovi.

Težina će se uzeti u obzir u Alfinoj novoj ponudi električnih vozila, a izvršni direktor Žan-Filip Imparato je rekao za Auto Ekpress: „Čak i ako imam jednu tonu baterije iza sebe, želim da prenesem ideju o lakoći, čak i ako sam naelektrisan. To je fundamentalno Alfa Romea i na osnovu toga gradimo ovaj novi asortiman. Ali to nije dovoljno – radimo na vibraciji koju ćete osetiti kada budete vozili Alfa Romeo 2025. godine.”

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button