fbpx
Uncategorized

2023 Mini Cooper SE Resolute recenzija

2023 Mini Cooper SE Resolute Edition
Kako da znamo kada su električna vozila postala deo našeg glavnog automobilskog tržišta? Kada Mini izbaci specijalno izdanje, naravno!

Potpuno električni Mini Cooper SE, zasnovan na decenijskoj trećoj generaciji Cooper platforme, nalazi se u prodaji u Australiji već tri godine i najvećim delom (pokrenut je kao „prvo izdanje“) je dostupno u standardnim verzijama Cooper Classic i Mini Iours.

Nije loša stvar, pošto obe klase nude pristojne mogućnosti personalizacije za mali električni automobil, ali Mini nije zapravo Mini dok ne probije barijeru specijalnog izdanja.

Za kontekst, od kada je električni Cooper SE stigao 2020. godine, kupci benzina imali su izbor između četiri ograničena izdanja Mini Coopera (JCV Nightfall, Rosevood, Paddi Hopkirk i Resolute), od kojih je najnoviji sada dostupan kupcima na električni pogon.

Mini Cooper SE Resolute Edition je ograničeno vreme, ograničeno izdanje, ograničeno izdanje električni Mini koji je veran istrošenom Mini izdanju, dodaje neke jedinstvene ukrase, oznake, opremu i nalepnice kako bi običan Mini Cooper SE učinio malo zabavniji i ličniji.

Ako ovo nije znak da je električna energija pogodila mejnstrim, ne znamo šta jeste!

Ali moraćete da budete brzi, pošto je Cooper SE Resolute dostupan samo do kraja godine (sa porudžbinama koje se zatvaraju još ranije), u pripremi za potpuno novu generaciju električnog Mini i bez sumnje, potpuno novu generaciju ograničenih izdanja!

Koliko košta Mini Cooper električni u Australiji?
Mini Cooper SE Resolute stigao je ranije ove godine i bio je po ceni od 63,825 dolara pre opcija i troškova na putu, ali s obzirom na to da sat otkucava na ovoj generaciji Coopera, a znamo (i videli smo) da će Mini Cooper Electric za 2024. biti ovde sledeće godine, sadašnji automobil je sada u povlačenju.

To znači da možete kupiti jedan od poslednjih električnih Mini Coopera Resolute Edition za 59.990 dolara, što nije samo značajna ušteda (otprilike 10.000 dolara) već i čini Resolute istom cenom kao i „obični“ Mini Cooper SE Iours.

Resolute je dostupan u tri boje (Nanuk Vhite, Enigmatic Black i Rebel Green kao naš test automobil). Mogu se upariti sa crnim, belim krovom ili krovom u boji karoserije i jedinstvenim Resolute trakama na haubi za ukupno jedanaest kombinacija.

Takođe dobijate crne „Tentacle Spoke“ aluminijumske felne od 17 inča, Resolute ulazne pragove i panoramski krovni otvor.

Unutra se nalazi crna ‘lounge’ kožna obloga, Resolute Edition volan od napa kože, puno Resolute Edition bedževa, ambijentalno osvetljenje i Harman Kardon zvučni sistem.

Neke od opcija ukrasa i boja ranije nisu bile dostupne na Cooper SE (Rebel Green boja je, na primer, ranije bila ekskluzivna za modele John Cooper Vorks), ali s obzirom na to da nemate širinu ličnog izbora kao što nudi ‘ običan’ Mini Iours, bez dodatne opreme, Resolute je jednostavno posebna (i ograničena) opcija za kupce koji vole kako izgleda.

Bilo kako bilo, 60.000 dolara vam ovih dana kupuje priličnu količinu električnih gradskih automobila, bilo od bolje opremljene (i pristupačnije) kineske ponude u vidu MG4, GVM Ora ili BID Dolphina, ili od Fiat 500e većeg dometa kao evropski pandan.

Bez obzira na urbani šarm Mini-a, sve nalepnice na svetu ne menjaju relativno malu bateriju od 32,6 kVh i domet od 233 km. Ipak, Cooper SE je ono što jeste, a za mnoge kupce je važnije imati karakterističan i moderan gradski automobil nego imati veću bateriju ispod.

Koliko prostora Mini Cooper electric ima unutra?
Kuper sa troja vrata je možda mali, ali kao gradski automobil za jednu ili dve osobe i dalje radi iznenađujuće dobro. Prevod sa benzinskog na električni je takođe besprekoran, tako da ako ste imali iskustva sa bilo kojim mini-Minijem tokom protekle decenije, onda ćete se osećati kao kod kuće u Cooper SE.

U Cooperu sedite nisko, tako da postoji pristojan prostor za glavu za više vozače, a kabina je prostrana i ergonomski dizajnirana. Međutim, na nekim mestima pokazuje svoju starost, sa punjačem za bežični telefon ispod centralnog naslona za ruke koji ne može da stane u veći telefon, pa čak ni telefon u masku.

Sedišta su zagrevana, ali ne i električno, a pristup zadnjem delu je u redu za okretnije ljude koji idu na kratka putovanja. Nekada sam imao Kuper sa troja vrata i otkrio sam da se zadnja sedišta uglavnom koriste za kupovinu, ali moja ćerka je bila prilično srećna što je trčala gradom.

Sve tkanine i materijali su visokog kvaliteta, a automobil je lepo složen. Da li volite brend Resolute svuda? Nadam se. Da li volite da je sve okruglo? I ja se nadam.

Neosporan je šarm i poseban osećaj za „ti“ koji ide uz vožnju Mini, a električni Resolute se ne razlikuje.

Prtljažnik je mali (bez iznenađenja), ali možete preklopiti zadnja sedišta i postoji podni prostor za skladištenje za vaš prenosni punjač i druge kablove.

U osnovi, Mini ne pokušava da bude praktičniji nego što bi to sugerisalo njegov kompaktni otisak pogodan za grad. Tretirajte ga kao urbanog trkača i dobro funkcioniše.

Postoje USB-A i C portovi, držači za čaše, intuitivni i taktilni točkići i prekidači na konzoli (iako sam previsok da bih ikada mogao da pročitam šta oni na krovu zapravo rade), što električni Cooper čini veoma lako i pogodno mesto za nečujno hodanje po gradu.

Da li Mini Cooper electric ima Apple CarPlai i Android Auto?
Ekran osetljiv na dodir od 8,8 inča i kružni okvir su „oh tako mini“, ali sve izgleda oštro i sa nedavnim ažuriranjem softvera, postalo je malo urednije i lakše za korišćenje. Projekcija uređaja preko Apple CarPlai-a i Android Auto-a je podržana preko kablovskih i bežičnih veza.

Sve ostalo je dobro, ali ni na koji način nije revolucionarno. Imate sve što vam je potrebno u satelitskoj navigaciji, DAB radiju, pa čak i u igri sa efikasnom ribom, i sve to radi dovoljno dobro, ali donekle naglašava starost Kupera.

Kao primer, ne postoji surround kamera, samo ona za zadnji pogled.

Jedno ključno pitanje upotrebljivosti koje treba pomenuti je smer dugmadi za jačinu zvuka i izbor numere na volanu. Uobičajeno razumevanje (i upotreba) je da se jačina zvuka podešava u pravcu gore-dole, a vi se pomerate u stranu u pokretu unazad-sledeći za izbor numere.

Mini je suprotno. Dugmad za jačinu zvuka su levo-desno, a izbor numere je gore-dole. Siguran sam da ćete se naviknuti na to, ali sigurno je ovo samo jedna od onih stvari koje nikada nije trebalo menjati. Nije novo, moj Kuper iz 2016. je imao ovakve dugmad na volanu, i tada sam ga mrzeo.

Automobil uključuje softver za telemetriju Mini Connect koji vam omogućava da komunicirate sa automobilom sa svog telefona. Ovo je odlično za proveru vašeg statusa punjenja, kao i za povezivanje sa kalendarom vašeg telefona gde će vas aplikacija obavestiti o vremenu koje treba da odete da biste stigli do sledećeg sastanka sa trenutnim (živim) uslovima u saobraćaju.

Koju sigurnosnu tehnologiju ima Mini Cooper electric?
Starost Cooper platforme nije očiglednija nego na listi tehnologije za pomoć vozaču koju nema. Ne postoji surround kamera, pomoć pri održavanju trake, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, upozorenje na mrtvi ugao ili upozorenje za otvaranje vrata.

Naravno, to je gradski automobil, ali ovi sistemi postaju uobičajeni na daleko jeftinijim vozilima, tako da novi Kuper ne može da dođe dovoljno brzo.

Za blagu obilasku vožnju, koristite prilagodljivi tempomat, a automobil je opremljen autonomnim kočenjem u slučaju pri maloj brzini (AEB) sa detekcijom pešaka, kao i šest vazdušnih jastuka.

Vredi napomenuti da dobijate automatizovanu pomoć pri parkiranju, što smatram da je užasna uključenost. Ako ne možete da parkirate Mini Cooper sa troja vrata, samo usitnite svoju dozvolu i uhvatite autobus.

Koliko košta održavanje Mini Cooper električnog?
S obzirom na jednostavnu prirodu električnog pogona, Cooper SE će koštati 1000 dolara za servis tokom četiri godine (1450 dolara za 6 godina) kroz paket Mini Service Inclusive. Gume za mali Mini koštaće negde između 200 i 250 dolara po krivini za ekološki prihvatljivu veličinu 205/45 R15.

Što se tiče troškova osiguranja, Mini Cooper SE će koštati oko 1820 dolara godišnje na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca vozača, koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Jug. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button