fbpx
Uncategorized

2023 Lekus RKS puni isti recept

Lekus RKS 2023 je u potpunosti redizajniran, ali uprkos nekim promenama u sastojcima pod haube, cilj mu je da vozačima donese isti osećaj luksuza i udobnosti koji su definisali njegove prethodnike. Novi SUV je dostupan kao RKS350 na gas, hibrid RKS350h i hibrid RKS500h sa boljim performansama. (Postoji i plug-in hibrid RKS450h+ koji će se kasnije pridružiti liniji.)

Najprimetnija promena u stajlingu SUV-a je rešetka vretena. Ovaj element dizajna je uvek bio polarizovan, a verovatno će biti i novi. Posebno nas odbacuje izbočeni prelaz sa uspravnijeg trapezoidnog donjeg dela rešetke na haubu. Međuosovinsko rastojanje je 2,4 inča duže, a zadnji prepust je kraći. Prethodno dostupna troredna L verzija dobija vreću. (Verovatno će biti zamenjen novim modelom pod nazivom TKS.)

Početni RKS350 zamenjuje prošlogodišnji V-6 za 2,4-litarski redni četvorocikl sa turbo punjenjem. Uparen sa osmostepenim automatikom, razvija 275 konjskih snaga i 317 funti-stopa obrtnog momenta. To je 20 konja manje nego prošle godine, ali povećanje od 50 funti stopa. Očekujemo da će RKS350 sa pogonom na prednje točkove dostići 60 mph za 7,2 sekunde, dok bi verzija sa pogonom na sve točkove trebalo da traje 6,9 sekundi. Poslednji RKS350 F Sport koji smo testirali zahtevao je 6,7 sekundi, što je prilično sporo za ovu klasu.

RKS350h je odgovoran i efikasan izbor. Njegov hibridni pogonski sklop sada ima 2,5-litarski motor bez turbo Atkinsonovog ciklusa, a ekonomičnost goriva je procenjena na 36 mpg kombinovano. Kontinuirano promenljivi menjač sa dva elektromotora okreće prednje točkove, dok treći elektromotor pokreće zadnje. Kombinovana snaga iznosi 246 konja i 233 funte-stope, što bi trebalo da dovede RKS350h do 60 mph za 7,8 sekundi.

RKS500h predstavlja hibridni kontrapunkt visokih performansi, sa turbo-četvoro motorom iz RKS350 i snažnijim zadnjim električnim motorom koji kombinuje za 366 konjskih snaga i 406 funti stopa. Očekujemo da će dostići 60 mph za 5,6 sekundi.

Međutim, nijedan od ovih RKS modela nije posebno sportski ili zabavan za vožnju. Umesto toga, Lekus stavlja udobnost i luksuz ispred performansi, istu strategiju koja je decenijama dobro služila RKS-u.

RKS350h se oseća neobično anemično, međutim, zahteva od vas da pritisnete gas kako biste odgovarali protoku saobraćaja na autoputu. U međuvremenu, motor glasno stenje dok radi i čini da se RKS350h oseća sporije nego što jeste.

Sa značajnim skokom snage i konvencionalnim šestostepenim automatikom, RKS500h ne pati tako loše. Brže je reagovati i razbija dron sa tradicionalnim smenama. Uliva mnogo više samopouzdanja, ali još uvek nije raketa, jer bi ga popušio BMV Ks5 kDrive40i, koji dostiže 60 mph za samo 4,8 sekundi.

Performanse rukovanja nisu ništa bolje. Meko podešavanje vešanja ne podstiče živahnu vožnju, a talasi na putu imaju tendenciju da proizvedu preostale odskoke nakon događaja. Pedala kočnice dodatno degradira samopouzdanje svojim kašastim osećajem i dugim hodom.

Obično su funkcije pomoći vozaču, više od performansi, ono što privlači kupce Lekusa, a ovde je RKS adekvatan. Prilagodljivi tempomat nesmetano održava razmak između automobila i nikada nismo iskusili lažne uzbune od upozorenja na sudar. Ipak, dobili smo brojne iritantne lažne alarme sa monitora pažnje vozača. A pomoć pri održavanju trake nije tako napredna kao kod rivala i ima tendenciju da luta od ivice do ivice trake sa pijanom neodlučnošću. Ali pretpostavljamo da je zbog toga u svom imenu „pomoć“.

Unutrašnjost RKS-a je najviše poboljšana, posebno u pogledu infotainment-a. Lekus odbacuje veoma zlonamerni kontroler trake za praćenje odlazećeg SUV-a i umesto toga prelazi na podešavanje ekrana osetljivog na dodir. Jedinica od 9,8 inča je standardna, iako je ekran od 14,0 inča opcioni.

Komandna tabla je modernija i upečatljivija nego ranije, ali neki materijali u kabini, poput plastike na centralnoj konzoli i lažnog drveta svetlije boje, ostavili su nas razočarani. Nasuprot tome, kombinacija značajnijih elemenata na instrument tabli i umecima na vratima od tkanine je u skladu sa standardima luksuza.

Redizajniran, ali ne i ponovo osmišljen, 2023 RKS bi trebalo da ispuni očekivanja Lekus kupaca koji se vraćaju koji cene smirenu udobnost nad moćnim performansama. Oni koji su navikli na skuplje nemačke luksuzne SUV-ove, međutim, verovatno će smatrati da je RKS željan u smislu dinamike vožnje i kvaliteta enterijera. Lekus, međutim, izgleda oprezan u pogledu velikih promena svoje originalne i popularne formule.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button