fbpx
Uncategorized

2022: U kantu! Zbogom i dobro oslobođenje!

Ta 2022. je sigurno bila vreme! Pravo iz blokade u jednu od najprometnijih i najluđih godina koje smo videli u… godinama!

Iako je iz 2022. godine bilo mnogo dobrih stvari, bilo je nekoliko stvari koje bismo rado nikada više ne videli…

James Vard
Najgluplji bljesak koji smo videli dugo vremena, automobilski NFT-ovi kao da su već pali sa svoje omiljene pozicije u skoro mračnu situaciju. I to je dobra stvar.

Činjenica da je početni koncept plaćanja stvarnog novca za pretvarajući se pravi automobil ubrzo prešao na paket ‘kupite NFT, uzmite auto besplatno’, u osnovi je značila da su dani auto NFT-a odbrojani odmah od kapije. Čak i pokušaj da se objasni šta je token, pa čak i šta znači ‘zamenljivo’, gurnuo ih je u hiper-nišnu kategoriju kupaca koji su se vozili kripto vozom u mračno nepoznato.

Činjenica da je prilično cool jednokratna skica Petera Varge, direktora spoljnog dizajna u Porscheu, prodata kao NFT za 36 hiljada dolara na aukciji u avgustu 2021. (zajedno sa fizičkim umetničkim delima), a sada privlači ponude od 1800 dolara pokazuje da čak ni kripto zajednica ovo ne shvata ozbiljno.

Rob Margeit
Proizvođači automobila širom sveta uložili su nebrojene milijarde u samovozeće automobile, obećavajući vozačima budućnost u kojoj će moći da se opuste i čitaju knjigu, ukrštene reči, gledaju TV ili bilo koji broj ležernih aktivnosti iz udobnosti svojih automobila, kao navedeno vozilo iscrtava i navigira putem do postavljenog odredišta bez ikakvog ljudskog uticaja.

Ali, da li je to zaista ono za čim vozači žude? Svako ko uživa u vožnji videće samovozeće automobile kao anatemu za umetnost vožnje, dok svako ko ne uživa u vožnji do te mere da bi svoje živote stavio u senzore gomile kamera i nekih nula i jedinica, pa , mogu uhvatiti autobus. Ili voz.

Proizvođačima automobila, i svetu uopšte, bilo bi bolje da ulože te iste neopisive milijarde u poboljšanje tehnologije baterija. Ne želim da skrolujem na telefonu dok me moj auto, ako budem imao sreće i usput ne poginem, odvede tamo gde treba da budem. Želim električni automobil sa dometom od 1000 km koji se može napuniti za pet minuta. Ili, mali EV sa samo 180 km dometa koji košta oko 26.000 dolara. Bilo koja od opcija bila bi novac koji bi svetski proizvođači automobila bolje potrošili nego da se bave automobilima koji mogu sami da voze. Loše.

Glen Batler
Nadao sam se da ću do sada moći da se oprostim od mnogo zastarelog zakonodavnog prtljaga, ali na istinski birokratski način, vlada nije uspela da postepeno ukine uvozne tarife i podsticaje za električna vozila i da sazna stvarnost o porezu na luksuzne automobile (LCT) .

Pretpostavljam da ništa od ovoga neće biti popularno među čitaocima Drive-a, pa slobodno odgovorite u komentarima ispod. Sigurno je da uvoznoj tarifi koja je dizajnirana da zaštiti australsku proizvodnju automobila nema mesta u modernoj Australiji bez lokalne proizvodnje?

EV podsticaji su glupi, jasni i jednostavni. Prvo, zašto podsticati kupovinu robe koja je deficitarna dugim listama čekanja? Drugo, istorijski je dokazano da se promena ponašanja potrošača bolje koristi destimulisanjem manje poželjnih kupovina, a ne podsticanjem na poželjne kupovine.

Što se tiče LCT-a, mi već imamo GST koji dodaje 10 posto na nabavnu cenu, pa zašto nam treba dodatni, kazneni, loše osmišljeni porez?

Ben Zachariah
Posle četiri generacije koje su se protezale više od dve decenije, 2022. godine Toiota Australia objavila je da je ubila užasno ružnog hibridnog pionira – Prius.

Iako nisam prolio suze i nisam zaspao zbog ove odluke, došlo je nekoliko meseci pre nego što je Tojota predstavila potpuno novi plug-in hibridni Prius za koji se očekuje da će isporučiti oko 70 km čisto električne vožnje i izgleda prokleto dobro za pokretanje.

Pazi šta želiš.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button