fbpx
Uncategorized

2022 Porsche 911 GT3 Touring PDK je izbor

Verovatno ste doneli neke dobre životne odluke ako kupujete novi Porsche 911 GT3. Ipak, ako ste se ranije zatekli da konfigurišete GT3 u njegovoj opcionoj Touring specifikaciji, bili ste ograničeni na jedan izbor menjača (ručni, na sreću) i malo šta drugo da biste razlikovali svoj pronicljivi ukus osim nedostatka ogromnog zadnjeg krila ovog suptilnijeg izgleda GT3 — prvi svetski problem, ali opravdana zamerka za prethodnu 991.2 generaciju ovog modela. Za najnoviju, ili 992, verziju, Porsche je otvorio više svoje knjige opcija, što bi trebalo da pomogne kupcima ovog hardcore 911 da se osećaju posebno kao što je njihov automobil u vožnji.

Važno je napomenuti da besplatni Touring paket ne predstavlja manji GT3. Naravno, veća sila pritiska koju proizvodi verzija sa krilima omogućava joj da skrene brže vreme kruga na trkačkoj stazi. Ali to je od malog značaja u stvarnom svetu kada je Touring inače mehanički identičan. Još uvek ima 4,0-litarski ravno šestoro od 502 KS koji se okreće do 9000 obrtaja u minuti, oslikavajući sve oko sebe sa 100 decibela veličanstvenog zvuka unutrašnjeg sagorevanja. Poseduje isto prednje vešanje kontrolne ruke nejednake dužine kao i drugi novi GT3, zajedno sa spojevima kugličnih zglobova koji pomažu da se površina puta prikaže na Brajevom pismu kroz najuzvišenije od električnih kormila koje postoje. Upravljanje zadnjom osovinom dodatno pomaže da se automobil pridržava odabranih vektora, dok adaptivni amortizeri održavaju striktnu kontrolu nad pokretima točkova. Oštri udari po lošem trotoaru srednjeg zapada se čvrsto osećaju, ali ne mogu da budu kažnjeni.

Najznačajnija promena za najnoviji Touring je dostupnost PDK automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom, još jednog izbora bez troškova. Zasnovano na jedinici iz prethodne generacije GT3, postoji sedam brzina u poređenju sa osam koje se nalaze u krotkijim samopromenljivim 911s, kao i zdepast mehanički menjač umesto neuobičajenog elektronskog prekidača. Ovo je dobrodošao izvor ručne kontrole stepena prenosa (uključene su i lopatice na volanu), iako će nekima sličnost poluge sa ručnim menjačem biti podsetnik na čudesni šestostepeni manuelni menjač za koji ste trebali da se odlučite. U svakom slučaju, sada je vaš izbor.

Međutim, doprinos automatike performansama nije predmet rasprave. Sa uključenom kontrolom lansiranja, pad kvačila od 6500 o/min katapultira Touring do 60 mph za 2,8 sekundi—slično poslednjem GT3 sa krilima koji smo testirali sa PDK-om i 0,5 sekunde brže od onog koji je opremljen sa priručnikom. Četvrt milje se dešava za 11,0 sekundi pri brzini od 127 mph, lako nadmašujući brzinu od 11,7 sekundi, 122 mph prethodnog Touring modela samo sa ručnim upravljanjem. Uz jednostavno krstarenje u zastoju i skoro telepatski osećaj za izbor stepena prenosa, PDK podešavanje je praktično besprekorno.

Uprkos naglom rastu savremenog modela 911, Porsche je držao težinu najnovijeg GT3 pod kontrolom. Hauba, zadnja paluba i aktivni zadnji spojler Touringa su napravljeni od ugljeničnih vlakana. Lagano staklo za prozore i kompaktna litijum-jonska baterija su uključeni, dok novi izduvni sistem od nerđajućeg čelika štedi 22 funte u odnosu na cevi modela 991.2. Budući da je GT3, zadnja sedišta su takođe izbrisana i dostupan je krov od ugljeničnih vlakana (koji naš automobil nije imao). Sve u svemu, naš PDK test automobil težio je 3334 funte, samo 31 funtu više nego ranije. Vozimo se na letnjim gumama Goodiear Eagle F1 SuperSport R koje su pogodnije za ulicu — što ga čini prvim aktuelnim GT3 koji smo testirali i koji nije nosio ultra-lepljivu Michelin Pilot Sport Cup 2 R gumu — naš primer je 1,10 g štapa na kliznoj ploči koji je odgovarao tome prethodnog Touring-a, iako je to manje od 1,16 g koje smo videli kod novog GT3 sa krilom na Cup 2 Rs. Ali samo u ovom kontekstu to se može smatrati degradacijom. Sa zaustavljanjima od 70 mph na 143 stope i od 100 mph na 274 stope, Touring održava prianjanje na putu poput steza.

Međutim, prema Porsche-u, mnogi sadašnji vlasnici Touringa nisu bili oduševljeni njihovim automobilom koji liči na standardni GT3 kojem su krilo odrezano u autopraonici. Želeli su da njihov automobil izgleda jedinstvenije u opsegu 911 – i bili su spremni da plate za to. U tom cilju, Touring sada zamenjuje crne spoljašnje akcente običnog GT3 sa srebrnim okvirima prozora i donjom prednjom maskom u boji karoserije. Tekstura nalik na lančanu poštu specifična za model takođe krasi instrument tablu i panele vrata. Iako je naš automobil napravljen da pokaže spoljašnju završnu obradu boje Iris Blue od 12.830 dolara koja je izgledala dovoljno duboko da se u nju može zaroniti, njegova pomalo sumorna crna kožna kabina – koja je sama po sebi nadogradnja od 6230 dolara – takođe je mogla biti poboljšana nizom novih dva – kombinacije boje kože koje se nude samo na modelima GT3 Touring.

Budući da je ovo Porsche, samo te fensi kožne nadogradnje koštaju dodatnih 15.350 dolara. A čak i bez njih, naš automobil je uključivao nekih 29.650 dolara u dodacima, što je njegovu testiranu cenu poguralo na 193.400 dolara. Ako bismo se ikada našli u tako privilegovanoj poziciji, takođe bismo odmerili činjenicu da postavljanje aktivnog zadnjeg spojlera Touring-a guši neke od veličanstvene buke usisnih sistema ravnog šest, koja izvire iz ventilacionih otvora ispod velikog krila standardnog GT3. Uzeli bismo i naš sa priručnikom—iako će sa 911 GT3, bez obzira koje opcije izaberete, i dalje biti veličanstvena za vožnju.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button