fbpx
Automobili

2022. Otkriveni Jeep Vagoneer i Grand Vagoneer, ne za Australiju

Otkriveni su Jeep Vagoneer iz 2022. godine i Grand Vagoneer – mada ne očekujte da ćete ove super velike SUV-ove uskoro videti na australijskim putevima.

Zasnovan na varijanti platforme bodi-on-frame koja podupire novu generaciju pick-up-a Ram 1500 pune veličine, Vagoneer i njegov superluksuzni Grand Vagoneer dvostruki slot iznad Grand Cherokee L u američkoj Jeep-ovoj postavi, i obeležavaju povratak ikonskih pločica sa imenom koje nisu viđene od 1993. godine.

Međutim, nijedan neće doći u Australiju, jer neće biti ugrađen u volan na desni – lokalni kupci moraju da se zadovolje sedmosedima Grand Cherokee L, koji se ovde očekuju u avgustu ili septembru ove godine.

Dimenzijski, oba vozila imaju dužinu od 5453 mm, širinu od 2388 mm i visinu od 1920 mm i sede na međuosovinskom razmaku od 3124 mm – što ih dovodi u sukob sa rivalima na američkom tržištu, uključujući Chevrolet Tahoe i Suburban, Cadillac Escalade i Lincoln Navigator, kao i australijski Lekus LKS i Toiota LandCruiser 200 Series (mada su ti modeli gotovo pola metra kraći od Jeepa).

Na stajling prednjem delu, dvojac Vagoneer malo se razlikuje od koncepta Grand Vagoneer predstavljenog u septembru 2020. godine, koji ima isti uspravan oblik tela, LED prednje i zadnje osvetljenje, široku i tanku prednju rešetku sa sedam proreza i debele stubove vrata u boji karoserije .

Dodatne karakteristike stila koje Grand Vagoneeru daju luksuznu prednost u odnosu na „standardni“ Vagoneer uključuju metalne obloge prozora, utisnute oznake „VAGONEER“ na maski (umesto natpisa na poklopcu motora), jedinstvene značke, dotjerani donji prednji branik i stražnji registarski broj. dizajne i spoljašnje obloge „Likuid Chrome“.

Unutrašnjost, originalnom Vagoneeru – naime volanu sa dve krake i otvorima za vazduh pravougaone osnove – suprotstavlja se niz modernih tehnoloških karakteristika, uključujući velike ekrane osetljive na dodir u informacijskom sistemu (koji pokreću sistem Uconnect 5) i digitalne instrument table.

Ekran za informaciono-zabavni sistem od 10,1 inča i instrument tabla od 10,3 inča standardni su kod Vagoneera, dok je drugi, niži ekran od 10,3 inča dostupan na višim nivoima za kontrolu klimatizacije i drugih karakteristika.

Liberalnija upotreba obloga od drveta i aluminijuma razlikuje Grand Vagoneer od njegovog „standardnog“ brata i sestre, zajedno sa prilagodljivim ambijentalnim osvetljenjem.

Dostupne unutrašnje karakteristike vodećeg Grand Vagoneera uključuju bežični Apple CarPlai i Android Auto, do 11 USB portova, digitalno retrovizor, head-up ekran i McIntosh 3D zvučni sistem sa 1950 zvučnika sa 23 zvučnika.

Ni to nije sve zabrinjavajuće, jer Vagoneer duo širokih dimenzija omogućava treći red sedišta dovoljno velik za smeštaj odraslih, sa 990 mm potencijalnog prostora za glavu i 930 mm prostora za noge.

Prostor za prtljažnik iznosi 773 litra u oba modela sa sva tri reda na mestu.

Napajanje Vagoneera je 5,7-litarski prirodno usisani, blago hibridizovani Hemi benzin V8, koji se deli sa Ramom 1500 u SAD-u, a 292kV i 548Nm na put šalje osmostepenim automatskim menjačem.

Pogon na zadnje točkove je standardan, dok kupci mogu da biraju između jednog od tri sistema sa pogonom na sva četiri točka: Kuadra-Trac I (sa punim radnim vremenom, jednostruka brzina), Kuadra-Trac II (sa punim radnim vremenom, i sa visokim i sa niskog dometa) i Kuadra-Drive II (sa punim radnim vremenom i dvostrukom brzinom, sa elektronskim zadnjim diferencijalom sa ograničenim klizanjem).

Čelične spiralne opruge su standardne, sa opcijom Kuadra-Lift vazdušnog oslanjanja, povećavajući maksimalni razmak od tla sa 211 na 257 mm. „Napredni paket za sve terene“ dodaje četvrtinu kliznih ploča ispod vozila.

Uprkos gore pomenutom kompletu, i prilaznom uglu od 25 stepeni, prelomnom uglu od 22 stepena i uglu odlaska od 24 stepena, Vagoneer ne zarađuje Jeepovu značku „Trail Rated“, verovatno zahvaljujući luksuznom fokusu i velikom otisku.

Tu su i autonomno kočenje u nuždi sa otkrivanjem pešaka i biciklista, upozorenjem za poprečni saobraćaj, automatskim parkiranjem, prepoznavanjem saobraćajnih znakova i praćenjem zamora vozača.

Jeep Vagoneer i Grand Vagoneer 2022. godine biće u prodaji u leto 2021. na severu, po ceni od 57.995 američkih dolara (75.000 američkih dolara) za prve, i 86.995 američkih dolara (110.000 američkih dolara) za druge.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button