fbpx
Uncategorized

2022 Kia EV6 GT-Line RVD pregled

Kia Motors ima novi naslov sa Kia EV6 GT-Line 2022. Vodeći model za brend i pomalo remeti, baš kao i Stinger pre njega.

Električno vozilo dizajnirano da privuče pažnju, i čini to ikada. Za nedelju dana sa EV6 oštrog izgleda, posmatrači su postavljali pitanja i snimali fotografije kao da je u pitanju superautomobil.

U široj Kijinoj ponudi, EV6 je za sada halo model, sa dve varijante asortimana koji obuhvata početni nivo EV6 Air ili bolje opremljen EV6 GT-Line.

Oba modela su dostupna sa pogonom sa jednim motorom od 168 kV, ili GT-Line takođe dolazi sa opcijom snažnijeg podešavanja sa dva motora od 239 kV. Automobil koji je ovde testiran je GT-Line srednje klase, visoke specifikacije, ali sa jednim motorom, pogonom na zadnje točkove.

Nakon nedavnih povećanja, cene počinju od 72.950 dolara za EV6 Air, do 79.590 dolara za EV6 GT-Line RVD. Ako želite verziju sa pogonom na sve točkove, to će koštati do 87.590 dolara – sve bez troškova na putu.

To dovodi EV6 u brzo rastuće polje konkurenata, uključujući mehanički povezan Hiundai Ionik 5, Polestar 2 i najpopularniji EV u Australiji, Tesla Model 3, ili njegovog brata SUV-a, Model I.

Pomažu da se EV6 GT-Line razlikuje od pristupačnijeg Air su karakteristike kao što su 20-inčni obrađeni aluminijumski točkovi (u odnosu na 19s), lajsne lukova točkova u boji karoserije, zadnje staklo za privatnost, sportski GT-Line branici, izvlačenje kvake na vratima i više udobnosti za stvorenje unutra.Sa potpuno ravnim podom i dugim međuosovinskim rastojanjem, unutrašnji prostor je potpuno impresivan.

Uprkos sjajnom spoljašnjem stilu, EV6 je velik, a to se odražava u količini dostupnog prostora u svakom pravcu.

Položaj za vožnju je malo u suprotnosti sa ukupnim stavom automobila. Dodir je uspravniji i napredniji nego što biste očekivali. Ovo se opet svodi na razliku između unutrašnjosti pećine i eksterijera.

Sa 169 cm smatrao sam da je relativno lako pronaći udoban položaj za vožnju, ali viši vozači u timu (Tom Frejzer meri 190 cm) nikada nisu bili u potpunosti povezani sa pozicijom za vožnju.

Sedišta su pomalo čudnog dizajna, sa naslonima za glavu koji daju E.T. vibracija iz nekih uglova. Ipak, oni pružaju zgodno mesto za kačenje jakne, ako ste putnik u kaputu.Prostor pozadi je impresivan, sa dosta prostora između prednjih i zadnjih sedišta i udobnom širinom za prenošenje tri putnika preko zadnjeg sedišta.

Dugačka lista standardnih funkcija vidi kabinu svih modela EV6 opremljenu dvozonskom kontrolom klime, ventilacionim otvorima u drugom redu, bežičnim punjenjem telefona, masivnim ekranom za vozača i zadnjim sedištima koja se naginju u više položaja sa centralnim naslonom za ruke.

GT-Line dodaje jedinstvene stilske detalje na instrument tabli, grejana i ventilisana prednja sedišta sa električnim podešavanjem, izgled antilop i obloge sedišta od veštačke kože sa belim kontrastnim šavovima.

Vrata prtljažnika sa električnim pogonom i otvaranjem bez upotrebe ruku otvaraju se kako bi otkrili 480L prtljažnika, sa dodatnih 52L napred koji je idealan za držanje kablova za punjenje sa sobom, ali van vidokruga.Par ekrana od 12,3 inča okrenut je ka vozaču, jedan upravlja ekranom instrumenta, a drugi sadrži ekran osetljiv na dodir za infotainment i podešavanja i informacije o vozilu.

Svi modeli EV6 opremljeni su istim zakrivljenim ekranom sa AM/FM/DAB radiom, ugrađenom satelitskom navigacijom, Bluetooth vezom i Apple CarPlai i Android Auto vezom – oba putem žične veze.

EV6 GT-Line takođe dolazi sa Meridian zvučnim sistemom sa 14 zvučnika i head-up ekranom u boji sa sadržajem „proširene stvarnosti“.

Sistem je uglađen u svom izgledu i radu, iako je AR head-up displej pomalo loš. Navigaciona jedinica je takođe bila malo pogrešna na testu. Često bi vam govorilo da skrenete kada prođete putem koji ste želeli sa marginom greške od 30–80 metara – nije idealno na nepoznatim putevima.

Za sada, EV6 nema povezani infotainment sistem, tako da ne možete da otključate automobil ili da mu pošaljete uputstva za navigaciju sa svog pametnog telefona, ili da unapredite kabinu pre nego što krenete.

Kia je najavila da povezani sistem dolazi u novom Niru, tako da očekujte da će EV6 uslediti u nekom trenutku.ANCAP testiranje sudara sprovedeno 2022. godine rezultiralo je ocenom bezbednosti sa pet zvezdica.

Ocene odraslih i dece su dobile ocenu zaštite od 90 odsto, odnosno 87 odsto. Zaštita ugroženih učesnika u saobraćaju dobila je ocenu od 64 odsto, a bezbednosni sistemi za pomoć sa 88 procenata.

Asortiman EV6 standardno dolazi sa autonomnim kočenjem u slučaju nužde sa intervencijom u skretanju automobila, pešaka, biciklista i raskrsnica, održavanjem trake i praćenjem pomoći, praćenjem mrtvog ugla sa izbegavanjem sudara, praćenjem pažnje vozača i upozorenjem o bezbednom izlasku.

Prilagodljivi tempomat, inteligentna pomoć za ograničenje brzine, pomoć za duga svetla i automatski farovi su takođe standard.

GT-Line dodaje sistem kamera za surround pogled, monitor za slepi pogled koji prikazuje prikaz mrtvog ugla na instrument tabli i pomoć pri parkiranju u suprotnom smeru.Sa najnovijim prilagođavanjem cene koje gura EV6 GT-Line RVD do početne cene od 79.590 dolara, Kia se postavlja iznad automobila kao što je MI23 Polestar 2 Long Range Single Motor (68.400 USD), koji je nešto manji u celini, i novi Tesla Model I (72.400 dolara) sve pre troškova na putu.

Kia može donekle da uzvrati sa sveobuhvatnom listom opreme, dok Polestar omogućava da dodate opcije da biste dobili neke ključne stavke. Kao bivši brend na prvom mestu, teško je pomiriti premium cenu.

Uz Kijinu sedmogodišnju garanciju na vozilo sa neograničenim kilometrima (i sedam godina, 150.000 km za visokonaponske komponente EV pogona), dostupan je program servisiranja sa ograničenom cenom, koji iznosi razumnih 1584 dolara za sedam godina.

Kia tvrdi da će EV6 GT-Line RVD trošiti struju po stopi od 17,2 kVh na 100 km. Na testu, EV6 je bio blizu svoje tvrdnje, vraćajući potrošnju energije od 18,1 kVh/100 km.Činilo se da su rana električna vozila uživala u ponudi ubrzanja sa mesta. Izgleda da dokazuju njihovu validnost kao ispravna, primamljiva vozila.

Neki i dalje rade, naravno, ali počinjemo da vidimo talas „normalnijih“ performansi, a EV6 GT-Line se uklapa ovde. Dobijate prigušeniji trenutak početnog ubrzanja kada krenete sa mesta, ali performanse se povećavaju duž krive ubrzanja.

Sa jednim motorom koji pokreće zadnju osovinu i proizvodi 168 kV i 350 Nm, EV6 ima one vrste izlaza koje biste očekivali od srednjeg do velikog automobila ili SUV-a bez performansi. Ubrzanje od 0–100 km/h je traženih 7,3 sekunde, tako da je još uvek brzo, samo ne vodeće u klasi.

Izbor Kijinog i-Pedal režima vožnje sa jednom pedalom u potpunosti menja ponašanje gasa. To znači da možete da vozite u saobraćaju stop-start uglavnom bez dodirivanja kočnice, i da se podignete na vreme da se zaustavite kada je to potrebno, ali to takođe čini ubrzanje još slabijim.

Nakon što sam proveo vreme u novom Kia Niru, primetio sam da to nije slučaj sa i-Pedal režimom tog automobila, tako da izgleda da Kia brzo uči na ovom frontu. Ne bih se iznenadio da je EV6 u nekoj fazi ažuriran na sličan način.

Postoji i opcija da se regeneracija pomera napred-nazad pomoću lopatica na volanu ili da izaberete adaptivni režim koji usporava automobil brzinom koja odgovara vodećem saobraćaju. Opet, Kia možda ima nešto da uradi ovde, sa adaptivnim osećajem koji je pomalo nespretan u načinu na koji povećava brzinu usporavanja.

Udobnost u vožnji u EV6 GT-Line samo malo podeljena mišljenja. Smatrao sam da je početna usklađenost sa udarcima previše čvrsta u gradu, iako je mnogo bolja na autoputu. Moji putnici, uglavnom, svi su bili oduševljeni udobnošću vožnje. Možda sam onda samo ja?

Njegovo upravljanje nekako uspeva da bude veoma slabo na osećaju i povratnoj informaciji, ali i uglađeno van centra pre nego što pozitivno reaguje u krivinama. To nije postavka za entuzijaste, ali je uspela da unese samo nagoveštaj radosti u vijuganje kroz radna putovanja.

Sve u svemu, iskustvo je veoma rafinirano. Nivo buke je nizak, i uprkos čvrstoj gradskoj vožnji, ukupna udobnost je dobra.

Onima koji traže više performansi najbolje bi poslužio GT-Line AVD, koji dodaje pogon na sva četiri točka i sistem sa dva motora sa 239 kV i 605 Nm u kombinaciji. Inače, čekanje za EV6 GT kada stigne, sa 430 kV i 470 Nm i tvrdim brzinom od 0–100 km/h od 3,5 sekundi.

Ako je brzina važna, Kia-ine mogućnosti punjenja će sigurno impresionirati. Sa vašeg kućnog punjača naizmenične struje, snage 11 kV, moraćete da budete uključeni na naznačenih sedam sati i 20 minuta od 10 do 100 procenata, ali tamo gde je dostupno ultra brzo punjenje od 350 kV DC može da dopuni bateriju sa 10 do 80 po centi za samo 18 minuta.

To čini EV6 bržim od Porsche Taican-a – pa, barem brže za punjenje, sa Porsche EV ograničenom na nešto manje od 270 kV.Kia EV6 zauzima užurbani deo tržišta, a čini se da većina mainstream električnih vozila najudobnije stoji ovde u širokom prozoru od 60 do 100 hiljada dolara.

Kijin trud je svakako dobar. GT-Line posebno dodaje još nekoliko vrhunskih detalja u odnosu na početni nivo EV6 Air kako bi se opravdalo njegovo pozicioniranje.

Ali, iako plišana i dobro opremljena, GT-Line ne daje udarac koji sugeriše njegov raskošan stil – barem ne u obliku jednog motora.

Međutim, Kijin najveći problem nije u nedostatku samog EV6. To je dobro izbalansirano i dobro predstavljeno vozilo, toliko da je nabavka dovoljno zaliha veliki izazov.

I ovde će Kia verovatno izgubiti najviše kupaca, jer potrošači traže brendove koji nude mnogo bliže datume isporuke.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button