fbpx
Automobili

2021 SsangIong Korando Ultimate pregled

Kada razmišljate o kupovini SUV-a srednje veličine, prvi brendovi koji vam padnu na pamet najverovatnije su glavni oslonci u Mazdi, Hiundaiju i Toioti. To je prepun segment i kupci su razmaženi izborom.

Dakle, šta bi moglo nekoga naterati da odstupi od pouzdanih velikih igrača za brend o kome možda ne znate toliko? Vrednost za novac je odgovor.

SsangIong je možda imao prilično lažnih startova, ali korejski brend je još uvek živ i u Australiji, predstavljajući SUV-e svežih lica sa Korandom koji sedi ispod Rektona u svojoj ponudi SUV-ova.

Pređimo na osnove. SsangIong Korando 2021. godine počinje sa 29.990 USD za EKS FVD, sa ELKS FVD sa srednjim specifikacijama na 32,990 USD, dok Ultimate sa najvećim dometom ima početnu cenu od 37,990 USD, a opcija sa dizelom je takođe dostupna po ceni od 39,990 USD. Sve su to cene koje se mogu voziti.

Naš testirani automobil bio je najbolja specifikacija u Ultimate-u-dorađen je u Dandi Blue metalik boji koja dodaje 495 USD ceni, što dovodi do ukupnih troškova testnog modela na 38.485 USD.

Pa šta dobijate za svoj novac? Standardne karakteristike uključuju 19-inčne alu-felne dijamantski izrezane, kožni volan sa grejanjem, grejanje i ventilaciju prednjih sedišta, pokretni krovni otvor, električna vrata prtljažnika, vrhunska kožna sedišta, električna prednja sedišta, LCD tablu od 10,25 inča, dvostruku zonska kontrola klime i korisna lista bezbednosnih funkcija do kojih ću doći.

Očigledno je da za svoj novac dobijate mnogo automobila. Ali šta drugi u ovoj kategoriji nude, i šta više, ko dobija bitku po pitanju troškova?

Na vrhu ove kategorije je popularna Toiota RAV4. Ekvivalentna cena će vam doneti GKSL srednje specifikacije, koji košta 37.415 dolara pre nego što se pojavi na putevima. Dobija prilično dobru listu standarda, ali ne uključuje sitnice poput zagrejanog kožnog upravljača, grejanih i ventiliranih prednjih sedišta, električnog krovnog otvora, električnih vrata prtljažnika, vrhunskih kožnih sedišta ili električnih prednjih sedišta.

Ista priča je sa Mazdom CKS-5. Uključena je značajna lista standardnih funkcija, ali opet, ne očekujte vrhunce koji dolaze u SsangIong -u. Po ceni ćete dobiti CKS-5 Makk Sport, koji se nalazi na drugom mestu u svojoj liniji koja se proteže na pet specifikacija. Cena počinje od 36.290 dolara pre troškova na putu.

Dakle, iako da, većina će sutra istrčati na vrata i držati se onoga što znaju u Toioti ili Mazdi od poverenja, dobro je znati šta možete dobiti za svoj novac. Ista količina novčića će vam doneti vrhunski Korando sa svim blagodatima, ili možete izabrati RAV4 ili CKS-5 srednjeg ranga.

Hajdemo dublje u SsangIong Korando Ultimate. To je jedan od lepših automobila koje je SsangIong razvio, i iako spoljašnjost može biti stečenog ukusa, definitivno nije dosadna.

Skoro izgleda pomalo ljutito zbog zdepastog prednjeg dela, isklesanog poklopca motora i naduvanih lukova zadnjih točkova. Bočni i zadnji deo postaju pomalo haotični sa dodatnim linijama i hromiranim umetcima, ali generalno sam fan. Dizajn je svakako otišao daleko od starih SsangIong dana.

Uđite unutra i dočekaćete vrhunski tretman. Uradili su sjajan posao kako bi izgledali kao da je skuplji od onoga što jeste sa puno sjajnih crnih tonova i onih standardnih istaknutih detalja koji su ranije pomenuti, uključujući kožna sedišta i veliki krovni prozor.

Skladištenje je izuzetno za SUV ove veličine. Svuda su velike kante za vrata, duboki odeljak na centralnoj konzoli, mesto na koje možete staviti telefon i pretinac za rukavice dobre veličine.

Zadnji deo pruža dovoljno prostora za glavu i noge – više nego dovoljno za odrasle – dok su sedišta zaista udobna sa dobrim naslonom.

Međutim, nema mnogo drugih razloga za uzbuđenje pozadi. Sklopivi naslon za ruke sa držačima za čaše, kantama za vrata, utičnicom od 12 volti i džepovima na naslonima sedišta deo su lepote, ali putnici propuštaju ventilacione otvore i USB priključke, što očekujete u manjim SUV-ovima, ali ne toliko u vozilo ove veličine.

Dok smo na negativnim stranama – prtljažnik nije nimalo velikodušan za svoju klasu. Poređenja radi, 407L tovarnog prostora nalazi se na dnu segmenta. CKS-5 nudi 442L, dok RAV4 ima 542L. Naravno, imate mogućnost preklapanja zadnjih sedišta 60:40 u gotovo ravan položaj, što pruža mnogo privlačnijih 1248L. Osim toga, ima moćna zadnja vrata.

Bezbednost i tehnologija
SsangIong Korando je poslednji put testiran 2019. godine i dobio je ANCAP ocenu sa pet zvezdica. Prepun je bezbednosti sa svim specifikacijama, uključujući AEB sa upozorenjem na sudar napred, pomoć pri zadržavanju trake, upozorenje na pažnju vozača, upozorenje na bezbednosnu pažnju, podesivo ograničenje brzine, pomoć pri dugom svetlu i kameru za vožnju unazad, i sedam vazdušnih jastuka, samo da navedi nekoliko.

Ultimate dodaje detekciju mrtvog ugla, upozorenje o unakrsnom saobraćaju unazad, senzore za parkiranje napred i pozadi, prilagodljivi tempomat, pomoćnu traku u centru i sistem za nadzor pritiska u gumama.

U tehnološkom smislu, tu su menjači lopatica, start sa dugmetom, električna parkirna kočnica, pametni ključ sa funkcijom zaključavanja vrata koja detektuju brzinu, automatsko zaključavanje vrata i električno zaključavanje upravljača. Rekao sam vam, ima mnogo toga.

Na putu, ovaj SsangIong je hrabar i pruža dovoljno snage iz svog 1,5-litarskog motora sa turbopunjačem koji izbacuje 120 kV snage i 280 Nm obrtnog momenta. Ultimate vozi do prednjih točkova putem šestostepenog automatskog menjača.

Postoji taj nagoveštaj turbo zaostajanja, ali kada krene, postaje živahan i pruža najviše udaraca u srednjem opsegu. Uspeli smo da vozimo SsangIong mešovitim putevima-od neravnih seoskih puteva do predgrađa u centru grada i umešali se u čestu vožnju autoputem.

Vožnja autoputem je glatka i besprijekorna sve dok se ne pomaknete izvan predviđene trake, pri čemu se upozorenja o napuštanju trake oglašavaju ne jednom, ne dva, već tri puta, čak i tako glasno. On je nametljiviji od drugih, uz to što vas brzo vuče nazad u red, što za neke možda i nije tako loša stvar.

Korando ima dovoljno samopouzdanja za brze manevre pri preticanju i može se pohvaliti zbog kontrole nad telom. Čak i na otvorenim putevima i u zavojima, upravljač je lagan i obavlja posao kroz čvršće zavoje. Čvršća je vožnja, ali sam automobil ne deluje teško.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button