fbpx
Automobili

2021. Land Rover Defender 90 kanališe Defender’s Roots

Britanske avanture su retko spontane. Ovo je društvo koje voli da se priprema, a neustrašivi među njima donose pakete sendviča i izolovane čuture vrućeg mlečnog čaja – plus odeću sa spektrom Arktika – kada se bore protiv ograničene divljine dostupne na njihovom gusto naseljenom malom ostrvu.

Taj pažljivi pristup otvorenom prostoru unosi se u off-road scenu u Velikoj Britaniji, kojoj nedostaju dine i pustinje koje se mogu napasti velikom brzinom. Sa tradicijom vozila poput ranih Land Rovera kojima su bile potrebne dvobrzinske razvodne kutije za umnožavanje oskudnog obrtnog momenta svojih korovitih motora, Britanci su došli do nežne forme terena, dajući prednost polaganom, ravnomernom napretku, a ne adrenalizovanom uzbuđenju vrištanja. motori i petlovi od prljavštine. Rezultat je mirno iskustvo.

Taj osećaj pronašli smo na ekskurziji sa Land Rover Defenderom 20 2021. godine u zabačenom i spektakularno lepom uglu škotske planine. Veza Land Rovera sa ovim regionom seže do porekla brenda. Ime Land Rover nastalo je 1947. godine tokom testiranja modifikovanog Rovera 12 na imanju Highlands u vlasništvu izvršnog direktora kompanije Rover Car Compani Spencera Vilksa. Njegovo imanje Laggan takođe je služilo kao poligon tokom kasnih 40-ih kada je proizvođač automobila razvio vozilo sa pogonom na sva četiri točka kako bi se takmičio sa džipovima sa viškom rata koje su koristili mnogi britanski farmeri. To vozilo je na kraju evoluiralo u Defender.

“Kabina Defendera ostala je mirna i udobna dok smo stizali do vidika koji je verovatno trebalo da bude praćen gajdama. Ili, po mogućnosti, nečim muzikalnijim.” -Mike Duff

Skoro 75 godina kasnije, novi Defender 90 se veoma razlikuje od originalnog Land Rovera, ali sa jasnom dizajnerskom vezom sa prošlošću. Doveli smo ga u Highlands na izlet preko većeg, zahtevnijeg imanja od Vilksovog. Ovaj pripada vojvodi od Atola, koji – zabavna činjenica – ima pravo da podigne privatnu vojsku, privilegiju kraljica Viktorija dodeljena njegovoj porodici 1840-ih. Imanje se prostire na 145.000 hektara brda, močvara i šuma – područje samo malo od grada Čikaga. Terenska škola vožnje Land Rover Ekperience Scotland ima pristup delovima, što je način na koji je C / D dobio dozvolu za obilazak neke (a ponekad i kroz) neke od njenih najsurovijih topografija.

Uprkos svom omanjem stasu, Defender 90 sa dva vrata ne izgleda loše u odnosu na Defender 110 sa četvero vrata. Sjedi na kraćem međuosovinskom rastojanju (zapravo 101,9 inča, uprkos nadimaku od 90), ali ima blefirane strane i minimalne izbočine znači da izgleda i simpatično i sposobno. Naš model pokreće osnovni četvorocilindrični motor P300 i vozi se na čeličnim kalemima umesto opcionalnih vazdušnih opruga podesivih po visini. Imao je dostupni zaključni zadnji diferencijal koji je deo terenskog paketa od 1550 dolara u Sjedinjenim Državama. Land Rover je takođe imao senzibilitet da smanji naš 90 sa aluminijumskih točkova na 18-inčne čelične felne osnovnog automobila obuvene u terenske gume Goodiear. Mehanički, ovo je otprilike osnovni Defender koliko god možete kupiti, bez obzira na kojoj se strani Atlantika nalazite.

Ipak, čak i ovih niskih 90 brzo se pokazalo sposobnim da savlada svaki izazov koji bi ovaj neravni deo brda mogao ponuditi. Nadali smo se da će jedno od ovih ispitivanja uključivati neuredno blato zbog kojeg SUV-ovi izgledaju sportski i korisno, ali stigli smo tokom nesezonske prolećne suše (u zemlju koja obično ima više od 60 inča kiše godišnje), što je značilo lepljivije staze se isušio i postao ništa više od ispitivanja razmaka od tla i zglobne osovine. Defender je čak uspeo da podigne oblake prašine nad nekima od njih.

Srećom, naš vodič iz Land Rover Ekperience Scotland, Cameron Allan, bio je srećan što je predložio zabavnu alternativu: „Uvek biste mogli da se vozite kroz neku od reka“.

Tako smo i uradili. Nekoliko ih se, zapravo, približavalo Defender-ovoj maksimalnoj dubini provlačenja od 33,4 inča dok se probijao kroz klizave podvodne stene. Vodeni napredak je bio bez drame izvan močvarne izduvne note jer se zadnji prigušivač napunio vodom (ubrzo se osušio na čvrstom tlu).

Kompetencija novog Defendera čini da sve izgleda gotovo previše lako. U staroj verziji – koja se još uvek poštuje u Velikoj Britaniji kao ultimativni terenac – zahtevan teren značio je pažljivo razmatranje izbora odnosa prenosa i da li treba zaključati središnju razliku. Novi sistem odziva terena umesto vas razmišlja sve što zahteva samo odabir najprikladnijeg režima: Auto; Trava, šljunak, sneg; Mud Ruts; Pesak; ili Rock Cravl. Osmostepena automatska i dvostepena kutija nikad nisu pronašli pogrešan prenos. Kao i kod svoje posher Range Rover braće i sestara, Defenderov sistem automatskog kočenja Hill Descent Control sada uključuje i funkciju ciljne brzine koju možete izabrati – od puzanja do kasa – i All Terrain Progress Control, koja služi kao neka vrsta terenskog tempomata .

2.0-litarski linijski četvorotočkaš sa turbopunjačem nije naročito rafiniran, ali kompenzira sa obilnim entuzijazmom, osećajući se impresivno moćno s obzirom na njegovu poziciju na dnu opsega. Izvan asfalta, maksimalni obrtni momenat od 295 funti stope mnogo je bitniji od glavnih 296 konjskih snaga. Reakcija leptira za gas može biti prenagla sa kućištem razmenjivača u malom opsegu i sklonim nagloj brzini pri malim brzinama, ali u celini, Defender se osećao blizu nezaustavljivog prilikom puzanja.

Izdržljiva, dobro dizajnirana kabina takođe uglavnom impresionira. Pristup zadnjim sedištima zahteva nezgodan iskrivljenje oko B-stuba, ali prostor za noge je održiv pozadi za odrasle. Naš automobil je prošao bez neobične „grafičke slike“ koja zadnjim prozorima blokira kvadrat u boji tela i dodaje mali ormarić za odlaganje u kabini. Nismo propustili. Dostupno preklopno centralno sedište za preskakanje u prednjem delu je zabavno u teoriji, ali što smo više vremena provodili s njim, to nam se manje sviđalo. Sa podignutim naslonom sedišta, pogled unazad je gotovo u potpunosti zaklonjen, što uveliko zahteva opciono retrovizor našeg automobila zasnovan na ClearSight kameri. Spuštanje naslona stvara neugodno širok i nespretno visok naslon za ruku koji ograničava prostor za lakte dok radite na upravljaču. Standardni sistem kamera za okružujući pogled iz 90-ih bio je definitivna blagodat, posebno u off-road režimu, koji vam prikazuje oba prednja točka i zaista pomaže u pozicioniranju.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button