fbpx
Automobili

2021 Jeep Grand Cherokee L ostaje tačan u formi

Jeep je bio suočen sa priličnim pritiskom da ne zajebe Grand Cherokee L 2021, debitantski model sa dugim međuosovinskim razmakom, novi redni SUV pete generacije srednje veličine. (Kraća, tradicionalnija verzija sa dva reda pokloniće se ove jeseni.) Od uvođenja 1993. godine, Grand Cherokee je evoluirao u ikonu SUV-a, američki Land Rover svojevrsne verzije, ispravan prefinjenošću i impresivnim podacima o terenu i vuči. .

Uprkos tome što je odlazni model sa samo dva reda na tržištu bio deceniju, ažuriranja su ga učinila prilično modernim, a njegovih 209.000 vodećih prodaja prošle godine nije bilo daleko od mnogo novijih trorednih Ford Ekplorer-a. Održavanje tog nasleđa i zamaha prodaje nije trivijalan zadatak. Ali na osnovu naših početnih pogona u nekoliko različitih konfiguracija, čini se da je Jeep postigao prave ocene sa novim L.

Sa većinom današnjih SUV-ova srednje veličine koji nude rasporede sa šest ili sedam sedišta, veliki Grand Cherokee ne iznenađuje. Za L, Jeep je zadržao širinu približno istu kao i prethodni model, ali je dodao 15,1 inča dužine (sada 204,9) i 7,0 inča svom međuosovinskom rastojanju (121,7). Dostupni sa kapetanskim stolicama u drugom redu ili sa preklopnom klupom sa tri sedišta sa podelom od 60/40, u zavisnosti od modela, rezultat je udoban smeštaj sa šest podnožja, napred i nazad. Direktni mehanizam za nagibanje i klizanje srednjeg reda omogućava lak pristup krajnjim zadnjim prostorijama L-a, gde postoje izdašni nivoi nogu i glave za dve odrasle osobe. Čvrstih 17 kubnih stopa teretnog prostora leži iza trećeg reda L; preklopite i taj prostor naraste na 47 kockica, ili 11 više nego u odlazećem Grand Cherokee-u. Iako su neki konkurenti ipak kapacitivniji, Jeep će vas rado usmeriti na svoj novi Vagoneer i Grand Vagoneer u punoj veličini ako vam treba još više prostora i rešetka sa sedam proreza.

Kad smo već kod toga, blago nadvišivanje njuške novog Grand Cherokee-a klimanje glavom starim vagonerima. Naglašen LED osvetljenjem oko sebe, L projektuje lep, prikladno zdepast izgled koji se odmah prepoznaje kao Grand Cherokee. Reći ćemo da su istegnute proporcije ovog modela sa dugim međuosovinskim rastojanjem pretjerane kada se sedi na standardnim točkovima od 18 inča, ali da se vizuelna neravnoteža umanjuje sa opcionim 20 ili 21 inča. U svakom slučaju, dizajn uvek izgleda mnogo skladnije od Jeepovog poslednjeg pokušaja trorednog SUV-a, gangle Commandera.

Jeep kaže da telo Grand Cherokee L-a pomaže da bude znatno tvrđe od svog prethodnika. Brend takođe tvrdi da mu je ovo omogućilo da zadrži težine praznih vozila približno iste, uprkos ubrzanju rasta kompanije L. Ovo je dobra stvar, jer je četvrti gen Grand Cherokee uvek bio prilično težak – iako solidnog osećaja – sa ubrzanjem koje je više namerno nego poletno, barem u verzijama koje nisu podešene sa SRT. S obzirom na to da se raspoloživi pogonski agregati – 3,6-litarski V-6 od 293 ks ili 5,7-litarski V-8 od 357 ks vezani za ZF osmostepeni automatski menjač – prenose, L od 4550 do 5300 kilograma oseća mnogo isto kretanje.

Kao i ranije, snažni obrtni momenat V-8 čini ga našim odabirom u odnosu na relativno napet V-6, koji proizvodi samo 260 funti zaokreta i mora se u većoj meri osloniti na pametno programiranje osmice brzina za značajan napredak. Dublja tutnjava izduvnih gasova V-8 i lakša isporuka snage jednostavno se bolje podudaraju s luksuznim ponašanjem Grand Cherokee-a. Računajte na vremenu od 60 mph za nešto manje od sedam sekundi sa V-6. Kucajte pola sekunde sa V-8. Veći motor takođe otključava L-vučni kapacitet od 7200 kilograma, u odnosu na V-6 još uvek krupnih 6200 kilograma. Na nesreću, široka sposobnost Grand Cherokee-a košta trošak uštede goriva, jer je EPA izdao L kombinovane procene od 21 mpg za modele V-6 i samo 17 mpg za V-8. Četvrti gen Grand Cherokee dizel zaradio je EPA kombinovani rezultat od 24 mpg, ali taj 3.0-litarski V-6 je izbačen za 2020. godinu i više se ne vraća ovde.

U osnovi Grand Cherokee-a L su prednje i zadnje viševezne suspenzije. Zračne opruge uparene sa prilagodljivim zaklopkama nisu opcionalne. Kompetentna i sigurna tema je na putu, sa čvrstom papučicom kočnice, linearnim i lepo ponderisanim upravljačem i pristojnom kontrolom karoserije. Bez obzira na podešavanje vešanja, ograničenja prianjanja su relativno niska, a osnovni točkovi i gume sa debelim bočnim zidovima primetno ograničavaju preciznost upravljanja. Ali opšta kontrola i udobnost vožnje su dobri za sve osim za najgori pločnik u Mičigenu, čak i na 21-inčnim valjcima. Iako se najnoviji Grand Cherokee nikada ne oseća toliko atletski kao Acura MDKS ili Mazda CKS-9, L zadržava razvrstanu staloženost koja će biti poznata vozačima odlazećeg modela.

Uprkos povećanim dimenzijama L-a i ukupnoj prefinjenosti, njegova odlika na terenu će takođe biti poznata vernicima Jeepa. Ovo je sledeći najsposobniji Jeep nakon Vranglera i Gladijatora, sa tri dostupna sistema sa pogonom na sva četiri ili četiri točka, od kojih svaki dodaje 2000 dolara troškovima standardnog modela sa zadnjim pogonom. Tu spadaju jednobrzinski Kuadra-Trac I podešavanje, Kuadra-Trac II sa dvostepenom kutijom razmenjivača i gornji Kuadra-Drive II sistem sa malim dometom i elektronski kontrolisan zadnji diferencijal ograničenog klizanja. Da biste otključali potonje, moraćete da opružite model Overland ili Summit, ali samo Trail-Rated Overland može biti dodatno poboljšan sa Off-Road grupom od 1095 USD i njenim potkrovnim pločama i 18-inčnim gumama za sve terene. Vazdušne opruge su takođe standardni na te dve opreme i mogu povećati razmak od tla sa nominalnih 8,3 inča na visokih 10,9 inča. Takođe mogu da spuste telo sa skoro dva inča radi lakšeg pristupa kada se parkiraju. Pored režima automatske i sportske vožnje, brojčanik za odabir centralne konzole Grand Cherokee L sadrži i postavke za kamen, pesak / blato i sneg.

Preko uskih talasastih staza koje je Jeep uredio za našu vožnju, postavka Overland-a nas je potpuno impresionirala, njegova prednja kamera pomaže nam preko slepih grebena i njegova dubina ulaska od 24,0 inča čineći umerene vodene prelaze neispunjenjem. Veći zadnji prepust ograničava maksimalan ugao odlaska novog modela na 23,6 stepeni nasuprot 27,1 za kraći gen-four Grand Cherokee, ali su mu uglovi približavanja (30,1 stepeni) i prelaza (22,6 stepeni) približno isti. Suočen sa impozantno strmim, obroncima kamenom obroncima, za koji je Jeep rekao da je dizajniran da simulira deo Rubikonove staze, veliki L ga je popeo s lakoćom, naizgled nesmetano kada je njegova suspenzija bila zglobna i ostavila točak da visi nekoliko metara u vazduhu . Da budemo pošteni, došlo je do struganja podvozja i nekoliko ogrebotina je dodato na klackalice naše platforme. Ali jasno je da Grand Cherokee L ima ono što je potrebno za osvajanje daleko više od uređenja vašeg lokalnog strip centra.

Ta sposobnost je još impresivnija kada se uzme u obzir finoća kabine L, posebno u višim nivoima opreme. Najnoviji Ram kamioni ilustruju posvećenost kompanije Stellantis kvalitetu i dizajnu enterijera, a novi Grand Cherokee nastavlja taj trend luksuznim detaljima, poput dostupnih prednjih sedišta sa 16 masažnih mesta sa prošivenim šavovima, lepo integrisanih drvenih obloga otvorenih pora i opcionalno Nadogradnja zvuka McIntosh sa 19 zvučnika. Postoji ugodna ravnoteža oblika preko armaturne table ovog Jeepa, a njegova ergonomija je odlična. 10,3-inčni digitalni sklop instrumenata je standardan, a osnovni 8,4-inčni centralni ekran osetljiv na dodir može se nadograditi na 10,1-inčni uređaj, obojica pokreću najnoviji prilagodljivi i vrlo prilagodljivi paket za zabavu Uconnect 5. Na prednjoj strani aktivne bezbednosti, gotovo svaka napredna pomoć vozaču na tržištu je standardna, sa samo head-up displejem, kamerom za noćni vid i nekoliko manjih dodataka ograničenih na opcije na određenim modelima.

Jeep će dodati još više tehnologije kasnije ove godine sa poboljšanim sistemom za nadgledanje i pomoć vozaču koji će proširiti mogućnost krstarenja Grand Cherokee L. Taj dodatak verovatno neće drastično promeniti njegov širok opseg cena, koji započinje modelom Laredo sa zadnjim pogonom od 38.690 dolara i može dostići 70.000 dolara za potpuno rezervisanu Summit rezervu. Ove jeseni stiže i 4ke plug-in hibridni model. Bićemo šokirani ako Jeep na kraju ne oživi jače modele Trailhavk i SRT koji dišu vatru, mada verovatno samo za predstojeću dvorednu verziju. Ali čak i u svojoj prilagodljivijoj formi u tri reda, model L podržava uglađenu, ultra sposobnu reputaciju koju je Grand Cherokee gajio tokom godina.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button