fbpx
Automobili

2021. Dacia Sandero i Stepvai lansirani u Evropi

Potpuno novi hečbek i SUV neće biti ponuđeni lokalno, ali Renault kaže da svoje mogućnosti drži otvorenim.

Dobre vesti! Modeli Dacia Sandero i Stepvai iz 2021. godine zvanično su predstavljeni za evropsko tržište, međutim malo je verovatno da će australijski saloni uskoro videti potpuno nove automobile.

Sada u svojoj trećoj generaciji, Sandero je od 2007. godine gradio rumunski proizvođač u vlasništvu Renoa. Standardni hatchback je dugačak 4099 mm, ima prtljažnik od 328 litara i ima 15-inčne točkove.

Skuplja SUV varijanta crossover Stepvai dobija dodatnih 41 mm klirensa, 16-inčne točkove, krovne šipke, hromirane delove i značke i spoljnu estetsku oblogu.

Oba modela su dobro opremljena za početnu klasu, sa električnom parkirnom kočnicom, kamerom za vožnju unazad, prednjim i zadnjim parkirnim senzorima, asistencijom pri kretanju uzbrdo, tehnologijom zaustavljanja i pokretanja, kao i automatskim brisačima vetrobranskog stakla, koji su svi standardni.

Izgrađeni na CMF modularnoj platformi saveza Renault – Nissan, automobili se nude sa benzinskim i TNG bi-Fuel varijantama od 1,0-litarskog trocilindričnog motora.

Dostupan sa ili bez turbopunjača, ovaj pogonski sklop može biti uparen sa petostepenim ručnim menjačem, šestostepenim ručnim menjačem ili CVT automatskim menjačem.

Kupci mogu da biraju između dva infotainment sistema, a to su Media Control i Media Nav.

Standardni sistem za kontrolu medija sadrži 3,5-inčni TFT digitalni ekran i omogućava vozačima pristup Bluetooth-u, radiju, muzici, telefonskim pozivima, porukama i satelitskim navigacionim aplikacijama.

Premium Media Nav sistem poseduje 8,0-inčni ekran osetljiv na dodir i kompatibilan je sa Android Auto i Apple CarPlai.

U odeljenju bezbednosti, šest vazdušnih jastuka, ograničivači opterećenja sigurnosnih pojaseva, zatezači prednjih i zadnjih sigurnosnih pojaseva, sistem za pozivanje u slučaju nužde, upozorenje na mrtvi kut i pomoć pri kočenju u slučaju nužde.

Vozila će se zvanično naći u prodaji za evropsko tržište u februaru 2021. godine, a prve isporuke kupaca očekuju se u drugom kvartalu godine.

Glasnogovornik Renault Australia rekao je CarAdviceu da ne postoje trenutni planovi za uvoz modela, međutim nije isključio mogućnost za budućnost.

„Istražićemo – kao i svi proizvodi [Renault] – i zatim utvrditi da li se može iznijeti poslovni slučaj.“

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button