fbpx
Automobili

2021. BMV M5 takmičenje je blago do divlje

BMV M5 je tokom godina zadržao impresivno fleksibilan karakter. Iako su je napredak u tehnologiji doveli do izvanrednih nivoa performansi, super limuzina srednje veličine brenda ostala je dovoljno luksuzna i neugledna za posao vozača niskog profila. Iako bismo mogli očekivati takvu vrstu propusnog opsega od bilo koje limuzine po ceni koja je blizu početne tačke ažuriranog modela iz 2021. godine, iznosi 105.495 dolara, M5 i dalje radi sa podelom ličnosti bolje od većine.

Kao osvežavajuće rešenje, BMV planira da doda laganiju, snažniju CS verziju u svoju liniju M22 od 2022. godine, ali model Competition za sada ostaje onaj koji treba dobiti. Opcija od 7600 USD na vrhu standardnog automobila, paket Competition donosi zatamnjene spoljne obloge, aktivni izduvni sistem M Sport i tvrđe opruge i komponente vešanja. Takođe povećava snagu tvin-turbo 4.4-litarskog V-8 sa službenih 600 konjskih snaga na 617 – obrtni momenat je jednak za oba modela – iako je putovanje do dinamometra otkrilo da motor čini prilično malo više od toga. Spretno podešeni osmostepeni automatski menjač ZF nastavlja da upreže te konje i usmeri ih na sistem pogona na sva četiri točka sa promenljivim obrtnim momentom sa mogućnošću izbora zadnjeg pogona. Svi 2021 M5 imaju prednost od suptilno revidiranih prednjih i zadnjih branika, kao i ažurirane rešetke i farovi. Takmičenje takođe dobija revidirane adaptivne zaklopke čiji je cilj poboljšanje udobnosti u vožnji.

Sa suštinski prenosnim hardverom, naš testni automobil za 2021. godinu imao je vrtoglave rezultate performansi prethodnih primera, uključujući pogon na sva četiri točka sa omogućenom kontrolom lansiranja, brzinu od 60 mph u roku od samo 2,8 sekundi i eksploziju od četvrt milje za 10,9 sekundi 128 mph, sa lansiranjima u režimu zadnjeg pogona, dodajući više od pola sekunde u oba ta vremena. Takođe je poznato i veliko držanje na skidpadu od 1,00 g. Izuzetnije je zaustavljanje od 140 km / h sa 13 mph – 13 stopa kraće od takmičenja M5 koje smo testirali 2019. godine, uprkos novom automobilu teškom približno 4237 kilograma, koji je nosio identične 20-inčne letnje gume Pirelli P Zero PZ4 i koristio istih 8500 dolara karbonsko-keramičke kočnice.

Ali kao pravilna mašina za generisanje brojeva sa milion ili nekoliko kombinacija podešavanja režima vožnje, postizanje zen-a visokih performansi sa M5 Competition zahteva malo rada. Zavojite puteve morate napasti besnim tempom da bi se tereti šasije filtrirali kroz ukrućeni ovjes i mesnati, ultradirektni volan, koji se još uvijek ne naginje dovoljno daleko da bismo ga pogodili. Ispitivanje masivnog prianjanja M5 na dve trake zahteva posvećenost i koncentraciju kako biste primetili veću pristrasnost zadnjeg pogona u režimu 4VD Sport i povećanu spretnost kojom odmerava obrtni momenat kako bi vam pomogao da prilagodite svoju liniju kroz zavoje. Dan na stazi je siguran put oko ovog problema. Uključite pogon na zadnje točkove i takmičarski novi režim praćenja za 2021. godinu – koji onemogućava sva elektronska pomoćna sredstva za vozača i isključuje centralni info-zabavni ekran – a M5 možete naopako da klizate. Ova postavka je takođe dobra za sagorevanja. Velika, zadimljena izgaranja.

U poređenju sa bilo čim što se može smatrati crossoverom, donji centar gravitacije M5 mu daje automatsku prednost u pogledu okretnosti. Što se tiče limuzina sa dve kutije sličnih srca, Mercedes-AMG E63 S vredan 108.550 dolara je među poslednjim preostalim konkurentima i daje praktično iste impresivne rezultate testa. BMV je izašao na prvo mesto poslednji put kada su se ova dva automobila upoznala na testu upoređivanja, najviše zahvaljujući većoj ukupnoj ravnoteži veze M5 sa putem. „Huligan u trodimenzionalnom odelu“ bila je presuda tom Mercedesu, čak i ako nam je draže pucketanje ispušnih plinova od sintetizovanog režanja M5 od 83 decibela u punom razgovoru. Novija klasa hardcore, fastback četvero vrata – Audi RS7, vredan 115.045 USD, pobednik našeg najnovijeg testa upoređivanja – takođe se pridružio borbi, ali ipak ostaje nešto zanimljivo o tome kako lako tradicionalnije oblikovani M5 može provući promet i iznenaditi nesuđeni vozači superautomobila u pravolinijskoj gužvi.

U srcu, M5 ostaje BMV serije 5, čija je najnovija iteracija porasla više za život nego ikad. Iako smo se često prepuštali masivnom potisku našeg testnog automobila, prosek od 19 milja na milju poboljšava kombinovanu procenu EPA za 2 milja na milj. I uprkos zategnutom ogibljenju i gumama sa tankim bočnim zidovima koji mogu da vrate trzajnu vožnju preko lošeg kolnika, ponovno biranje svih podešavanja automobila u udobnost pretvara M5 u spokojnu krstaricu. Njegov upravljač ima gotovo vrtložno svetlo, amortizeri efektivno zaokružuju oštre udare, a prigušeni burble od 69 decibela prodire u kabinu pri 70 mph. Zadnje sedište M5, iako nije prostrano u seriji 7, ima dovoljno prostora za noge i glavu za šest nogu, a njegov prtljažnik od 14 kubnih metara može progutati šest kofera. Iako bi neki kupci luksuza možda više voleli blistaviju raskoš Mercedesove unutrašnjosti, unutrašnjost M5 – od izuzetno podržavajućih sportskih sedišta sa 20 smerova do crvenih dugmadi M u režimu vožnje na upravljaču do prugastih pojaseva u takmičarskom paketu – lepo je završena.

Nekoliko nedostataka korisničkog interfejsa nekima će zbrkati iskustvo M5. Iako je konsolidovano dugme režima vožnje sa sveobuhvatnim podešavanjima Comfort, Sport i Track dodato na centralnu konzolu, konfigurisanje unapred podešenih M režima zahteva opsežno petljanje sa previše podešavanja vozila. Ekran instrumenata od 12,3 inča može zbuniti i često ga je teško pročitati na prvi pogled. A središnji ekran osetljiv na dodir – koji se za 2021. godinu povećava sa 10,3 na 12,3 inča – pozicioniran je predaleko od vozača, što zahteva dalje oslanjanje na centralni iDrive kontroler. Bez obzira na to koliko bismo se vremenom prilagodili ergonomskim ekscentričnostima ovog BMV-a, cenimo njegov ažurirani navigacioni sistem zasnovan na oblaku i dodatak Android Auto povezivanja sa postojećom funkcionalnošću Primene CarPlai.

Sa nekoliko značajnih opcija – uključujući ne baš tajni, 5000 USD prilagođenu BMV Voodoo Blue boju, plus paket vozača od 2500 USD koji povećava elektronski ograničenu maksimalnu brzinu sa 155 km / h na 190, za koju se tvrdi da je konačna 141.045 $. To se teško može pogoditi, ali je oko 5 hiljada dolara manje od ulazne tačke za mehanički sličan M8 Competition Gran Coupe, koji je vizuelno upečatljiviji od M5, a donekle škrt i na radosti i na uljudnosti. Potrudite se da uklonite brojne slojeve tehnologije M5 Competition i ona se otkriva kao uverljiva luksuzna limuzina bez nedostatka zabave visokih performansi.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button