fbpx
Automobili

2021. Audi A6 45 TFSI pregled

Automobili poput Audija A6 rastužuju jer vas prijatno podsećaju na to kako izuzetna limuzina može biti sjajna i da ih niko ne kupuje.

Pozivajući se na najnovije zvanične VFACTS podatke, možete videti da je Audi tokom 2021. godine prodao samo 159 A6-a – uključujući S, RS i Avants. Takođe je prodao i 425 Audi A4-a kao referentnu tačku.

Uporedite to sa rascvetalim SUV-om ‘K’. Marka je stavila na put skoro 3000 Audija K3 u istom periodu, kao i 2200 primeraka svog K5.

Gledajući te brojke, lako je sugerisati da su možda dani A6 odbrojani. Ono što se dešava u Australiji donekle odražava globalni trend, što znači da izgledi nisu dobri za skromnu veliku limuzinu.

Uz razumljivu poruku otrežnjujućeg, fokusirajmo se na sada – i uživajte u onoj prilici koja trenutno postoji. Nalazimo se u Audiju A6 45 TFSI S Line Kuattro iz 2021. godine, koji počinje od 106.177 USD pre nego što se nađu na putevima i opcijama.

Smešten je jedan iznad početnog nivoa, model A6 40 TFSI sa pogonom na prednje točkove čija cena košta 84.900 dolara, i jedan ispod moćnijeg A6 55 TFSI S Line Kuattro koji kreće od 116.000 dolara. Obični A6 se sada nudi samo kao limuzina, a zastavu Avant sada vijori isključivo dizelski A6 Allroad.

Glasno ću reći cenu, umesto da se stavljamo u zagrade, jer ovo poslednje pakovanje košta ogromnih 11.200 USD. Za novac dobijate puno opreme, poput 21-inčnih Audi Sport točkova, naprednih Matrik LED farova, panoramskog staklenog krovnog krova i dodataka za unutrašnjost S Line.

Međutim, najveći (i najbolji, ako mogu tako da kažem) je zvučni sistem Bang & Olufsen 3D, na koji ćemo doći kasnije u ovom pregledu kada razgovaramo o iskustvu kabine. Dodaci podižu katalošku cenu našeg vozila na 121 177 američkih dolara ili oko 130 000 američkih dolara na putu.

Napajanje Audi A6 45 TFSI S Line bez obzira na njegovu konfiguraciju je 2.0-litarski četvorocilindrični benzinski motor snage 180 kV / 370 Nm koji nudi obrtni momenat u punom obimu između 1600–4300 o / min. Podržava ga i 12-voltni blagi hibridni sistem, pri čemu je zvezda emisije kombinovani alternator i motor za pokretanje koji mogu nežno i na kratko da pomognu motoru.

Te cifre zvuče voćno izolovano, ali vredi napomenuti da je Audi A6 veliki automobil i da teži blizu 1800 kg. Ipak, rezultujuće performanse dovoljno su žustre za većinu ili one koji ne traže uzbuđenja, i nastavljaju da se osećaju srčano čak i kada su napunjeni puno odraslih i prtljaga.

Čak i prepun škrga, nije mu smetalo da na ugledan način ubrza – od 70 do 110km / h. Da bi iskoristio prastaro merilo, Audi tvrdi da će se kretati od mesta do kraja do 100 km / h za 6,0 sekundi, što je brzo.

I zapamtite, performanse nisu jača strana ovog automobila. Najbolji deo je način vožnje i rukovanja. Audi serijski prilagođava prilagodljivo ogibljenje, koje u komfornom režimu pegla većinu usranih prigradskih i gradskih ulica glatko.

Neverovatno će i dalje raditi isto u najčvršćem okruženju, mada sada uz lagano pomeranje iz vaših klimavih delova. Neverovatno je da ono što se jedva primeti pri maloj brzini postaje izuzetno u suprotnim okruženjima velike brzine.

U dinamičnom režimu, njegova masa se oseća veoma dobro upravljanom i dovoljnom da podstakne misli na okretnost. Još jedna velika prednost nivoa prianjanja i sigurnosti je sistem pogona na sve točkove Kuattro. Dok sam bio skrbnik, imao sam zadovoljstvo da istražim njegove mogućnosti u scenarijima sa slabim prianjanjem i vlažnim vremenskim uslovima.

Kiše nije bilo već duže vreme, pa su putevi bili klizaviji nego obično. Bez obzira na to, i uprkos tome što su se niski nivoi vuče probijali kroz prednji prozor, činilo se kao (suvo) poslovanje kao i obično za Audi A6.

Njegova performansa se osećala relativno neuprljano s obzirom na kišu i u poređenju sa suvim. Takođe maksimiziranje ponude motora pomaže sedmostepeni automatski menjač S-Tronic.

Kao i kod Audija koji imaju uzdužno postavljen motor (sa izlazom radilice okrenutom pozadi, poput automobila sa pogonom na zadnje točkove), pridruženi menjači sa dvostrukom spojkom su odlični.

Oni su glatki i bez uzrujavanja, sa kalibracijom na licu mesta koja uklanja glavninu nedostataka koje prečesto čujete. Širenje odnosa takođe se oseća ispravno i daje automobilu dobro ubrzanje kao i dodatni zupčanik potreban za hipermilisanje na autoputu.

Što se tiče potrošnje goriva, tokom trajanja zajma videli smo 10,4 L / 100 km, što je mnogo više od zvaničnog kombinovanog potraživanja od 7,3 L / 100 km. Ovo je verovatno zbog ravnoteže u vožnji kada se vidi mehur A6 u prigradskim područjima sa zaustavljanjem i startom, za razliku od vožnje do autoputa na otvorenom putu.

Razlog nedostatka autoputa je taj što je vozilo pozajmljeno našoj kancelariji u Sidneju tokom zaključavanja COVID-19, pa je voženo (umereno) samo u osnovne svrhe.

Kad smo već kod efikasnosti, lako je videti i osetiti kako funkcioniše blaga hibridna tehnologija – bez obzira da li ima ogroman efekat ili ne. Kažem „osećam se“, jer kada uslovi dozvole, nakon uračunavanja stvari poput trenutne radne temperature, pa čak i nagiba puta, papučica gasa A6 će vibrirati ispod vašeg stopala.

Postaje jasno kada prvi put uskočite, bez obzira na izabrana vrata. Lično mislim da skakanje pozadi ističe više od prednjeg. Audi A6 je postavljen sa odličnom, visokom tačkom kukova koja sprečava pad.

Segment nije poznat po svojim ulaznim i izlaznim osobinama, za razliku od, recimo, SUV-a. Oni stariji ili samo blagosloveni nespretnim zglobovima, ceniće lakoću i kvalitet njegove ergonomije.

Natrag unazad i kad jednom sednete, moći ćete da upijete širok spektar ekrana. Ispred vozača leži 12,3-inčni digitalni sklop instrumenata i zaslon montiran na crtice koji se projektuje kao head-up displej na vetrobranskom staklu. Obe su izvrsne i vrlo podesive, ali polarizovane sunčane naočare čine head-up displej teškim za čitanje.

Levo se nalazi par ekrana: jedan 10,1-inčni element odozgo za navigaciju i infotainment i manji 8,6-inčni donji koji se uglavnom koristi za kontrolu klima uređaja i grejanih sedišta.

Čitav shebang odlikuje Audijeva pametna tehnologija zvučnog i haptičnog povratnog signala, koja naizgled pretvara ravnu i tvrdu površinu ekrana u nešto što deluje poput dugmeta.

Na senzaciju je potrebno malo navikavanja, ali u osnovi ona kombinuje ekran osetljiv na dodir sa velikim naporima sa vibracijskim (osećajem) i zvučnim (zvučnim) potvrdom. Napori Audijevih inženjera su da poboljšaju taktilnost ekrana, što zauzvrat pomaže u izgradnji familijarnosti i memorije čineći ga prirodnijim od uobičajenog ekrana osetljivog na dodir.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button