fbpx
Automobili

2017–2019 Chevi Bolt EVs pod novim opozivom zbog rizika od požara baterije

General Motors je najavio opoziv 50.932 električnih vozila Chevrolet Bolt od 2017. do 2019. godine u SAD.
Problem je šansa za požar u visokonaponskom paketu baterija, koji bi se mogao dogoditi čak i kada se vozilo zaustavi, parkira i ne uključi u napajanje.


GM je rekao da bi vlasnici trebali parkirati vozila ispred i izvan kuća dok ne počnu popravke, a na video snimku ispod objašnjava šta još vlasnici mogu da urade.
AŽURIRANO 23.7.2021: Chevrolet je izdao novu izjavu vlasnicima EV-ova Bolt 2017–2019, rekavši im da će izvršiti novi opoziv kako bi zamenio ono što je nazvao „neispravni akumulatorski moduli“. Ovo je dodatak prethodnom opozivu ažuriranja softvera, rekao je proizvođač automobila. U međuvremenu, izjava govori kupcima da koriste režime punjenja Hilltop Reserve ili Target Charge Level, u zavisnosti od modela, kako bi ograničili punjenje na 90 procenata, uz uputstva data u video zapisu. Vlasnici Bolt EV-a su upućeni da izbegavaju da punjenje baterije padne ispod 70 milja od preostalog dometa i da pune svoje vozilo nakon svake upotrebe. Takođe im je rečeno da nastave da parkiraju napolju i da ne ostavljaju vozila koja se pune preko noći.

AŽURIRANO 14.7.2021: Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) izdala je danas „Upozorenje potrošača“. Bezbednosna agencija poručuje vlasnicima automobila Chevrolet Bolt EV 2017–2019 da parkiraju svoja vozila napolju „do daljeg“ zbog potencijalnog požara bez nadzora u visokonaponskom paketu baterija, smeštenom ispod donjeg jastuka zadnjeg sedišta automobila. Ovo obaveštenje odnosi se na više od 50.000 vozila koja su prvobitno opozvana u novembru 2020. godine, kao što je detaljno opisano u priči ispod. Obaveštenje NHTSA-e kaže: „Vlasnici ovih vozila treba da parkiraju svoja vozila dalje od domova i drugih objekata odmah nakon punjenja i ne bi smeli da ostavljaju svoja vozila da se pune preko noći, navodi General Motors.

NHTSA je saopštila da je upoznata sa dva “nedavna” požara u boltovim električnim vozilima koji su već dobili uslugu opoziva zbog ovog problema, pa se ovo upozorenje odnosi na vozila bez obzira da li su bila u službi opoziva.

Chevrolet povlači više od 50.000 svojih električnih vozila Bolt u SAD-u opremljenih baterijama koje je proizveo LG Chem u Južnoj Koreji. Postoji rizik da bi se ove visokonaponske baterije, smeštene ispod zadnjih putničkih sedišta, mogle zapaliti. Bolt EV ima 60,0 kVh litijum-jonsku bateriju.

Izvršni glavni inženjer Jesse Ortega, u video zapisu o GM-u, detaljno opisuje problem i objašnjava šta vlasnici mogu učiniti dok čekaju na rešenje.

I Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) i GM istražuju pritužbe vlasnika i potvrdili su pet slučajeva požara povezanih sa problemom. Izveštaj NHTSA-e o istrazi ukazuje na to da agencija takođe istražuje Boltove EV-ove modela 2020. godine i daje ukupno 77.842 vozila koja mogu biti pogođena. Međutim, Chevrolet je rekao, “Bolt EV 2020 koristi drugačiji dizajn ćelijskih baterija od vozila koja su pogođena ovim opozivom.”

Izveštaj NHTSA-e o istrazi tri vozila koja su se zapalila – po jedno iz 2017., 2018. i 2019. godine modela – kaže da je “izgleda da je oštećenje od požara koncentrisano u predelu odeljka za baterije EV sa prodorom u putnički prostor ispod zadnjeg sedišta. Osnovni uzrok ovih požara nije poznat. Jedan od ovih incidenata … prijavio je povrede od udisanja dima. ” U upozorenju potrošača danas popodne, NHTSA je rekao da je potvrdio pet požara i dve povrede. U jednom slučaju požar se proširio iz vozila i „zapalio dom“. Stoga agencija kaže da bi vlasnici Bolt EV-a trebali da ih parkiraju dalje od kuća i na otvorenom.

U vreme svakog od prijavljenih incidenata, rekao je Ortega, baterije su bile pune ili skoro potpuno napunjene.

M će distributerima dati ažuriranje softvera počev od 17. novembra, dok nastavlja da istražuje uzrok incidenata i traži rešenje. Ovo ažuriranje softvera automatski će ograničiti punjenje baterije na 90 procenata, rekao je proizvođač automobila. Vlasnici se mole da kontaktiraju dilere i zakažu sastanke 17. novembra ili kasnije da bi dobili ažuriranje softvera.

U međuvremenu, rekao je Ortega, vlasnici vozila Bolt EV iz 2017. i 2018. godine trebalo bi da promene postavku punjenja na Hilltop Reserve opciju. Vlasnici EV-ova Bolt iz 2019. godine trebalo bi da promene podešavanje punjenja vozila kako bi omogućili „ciljni nivo punjenja od 90 procenata“. Pogledajte video iznad za detaljna uputstva.

Vlasnici potencijalno pogođenih Bolt EV vozila mogu da provere GM-ovu namensku veb stranicu Bolt Recall. Detalji istrage NHTSA nalaze se na njenoj veb stranici.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button