fbpx
Automobili

2016 Volvo S90 Inscription recenzija: Retrovizor

Dejvid Mekauen sedi za volanom velike Volvo velike limuzine.

Lepota nas tera da radimo smešne stvari.

Može zaobići nedostatke karaktera, odreći se praktičnih opcija ili odvratiti pažnju do tačke opasnosti, doprinoseći mnoštvu zanimljivih odluka donetih samo na osnovu izgleda. To bi čak moglo da ubedi ljude u segmentu luksuznih limuzina koji se obično prave da zaborave na Audi, BMV i Mercedes u korist Volvoovog novog S90.

Samo pogledajte.

Te klasične proporcije, isklesana konkavna rešetka, LED farovi „Torov čekić“, kristalna zadnja svetla i veliki točkovi od 20 inča daju S90 gravitaciju koja može da nadmaši ključne rivale.

Neće se pogrešiti ni za šta drugo, za razliku od Audija ili Mercedes limuzina na koje je uticala škola stajlinga Babuške lutke. I svakako je intrigantniji od odlazećeg BMV-a serije 5 koji deluje konzervativnije od Korija Bernadija.

Atrakcija se nastavlja iznutra, gde S90 prati svog SUV brata KSC90 na tržištu sa lepo izvedenom kabinom. To je čist prostor sa oštrim linijama, finom ergonomijom i prozračnim osećajem naglašenim svetlijim ukrasnim bojama na njegovoj paleti.

Naš test primer je predstavljao mešavinu svetle i tamne kože, brušenog metala i mat obrađenog drveta sa otvorenim porama koje bi predstavljalo dom u modelu po dva puta većoj ceni. Isto važi i za njegovu digitalnu ponudu, koja uključuje 12,3-inčni digitalni instrument tablu sa širokim ekranom i devetoinčni portretno orijentisan ekran u iPad stilu na centralnoj konzoli.

Ekran izgleda bolje integrisan od ogromne staklene ploče u Tesla Model S ili daske nalik snoubordu na instrument tabli Mercedes E-Klase, iako savladavanje njegovih finijih funkcija zahteva strpljenje. Izvrsnost dizajna nastavlja se i na zadnjem delu, gde putnici na zadnjim sedištima imaju pristup elegantnim kontrolama klime osetljive na dodir zajedno sa dobro ojačanim sedištima, iako je zadnja prostorija adekvatna, ako ne i raskošna, i gubi bodove za krovni otvor koji ne radi. t se protežu dalje od prednjih naslona za glavu.

Trenutno dostupan u jednoj liniji opreme sa izborom snage na benzin ili dizel, S90 deli osnove svoje šasije i motora sa KSC90 SUV-om.

Uđite u prodajni salon danas i naći ćete S90 u D5 dizel ili T6 benzinac i mid-spec Inscription formu, oba pokreću sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača. Jeftiniji modeli Momentum D4 i T5 sa prednjim pogonom i prednjim pogonom stižu bliže Božiću po ceni od 79.900 dolara.

Trenutni uvod je 2,0-litarski četvorocilindrični turbo dizel D5 od 96.900 dolara koji nudi 174kV i 480Nm trzanja, dovoljno da do 100km/h ubrza za 7,3 sekunde uz potrošnju od 5,1L/100km goriva. Ono što brojke ne govore je da je to prvi Volvo koji koristi genijalan „PoverPulse“ sistem dizajniran da minimizira turbo zaostajanje, čuvajući komprimovani vazduh u rezervoaru pored motora koji šalje mlaz vazduha u turbopunjač da ga namota. gore nego što bi izduvni gasovi mogli.

Iako Volvo ne može numerički da kvantifikuje poboljšanje koje nudi njegov PoverPulse sistem, utisak je da ovaj turbo dizel motor nudi razumno hitan odgovor zajedno sa adekvatnim ubrzanjem za automobil ove klase. Takođe je prilično tih (osim ako ne ubrzavate punim gasom), a osmostepeni auto radi dobar posao držeći ga na ključu.

Platite 98.900 dolara i dobićete pristup moćnijem S90 T6 sa 2,0-litarskim turbo benzinskim motorom koji proizvodi 235kV i 400Nm maksimalnih 7,3L/100km maksimuma i razumnih 5,8 sekundi od 0-100km/h.

Odmah brže reaguje od svog dizel brata, T6 se takođe oseća okretnije na putu, sa manje inercije od D5. Udobno dostižući brzinu na autoputu uz prigušeno podrigivanje iz izduvnih gasova pri promeni stepena prenosa sa punim gasom, T6 se tiho kreće u najvišoj brzini na otvorenom putu.

Volvo podržava oba motora trogodišnju garanciju na neograničen kilometražu i šemu servisiranja sa ograničenom cenom „SmartCare“ koja nudi pokriće u rasponu od 2095 USD za tri godine i 45 000 kilometara do 6925 USD za pet godina i 75 000 kilometara.

Inscription obloga koja je ovde testirana zasniva se na snažnom standardnom kompletu početnih modela S90 – mislim da je četvorozonska kontrola klime, potpuno digitalna kontrolna tabla i motorni prtljažnik – sa finom Nappa kožom, ukrasima od orahovog drveta, pametnim tasterima i 19-inčnim točkovima.

Opcije uključuju Bovers and Vilkins stereo sa 18 zvučnika za 4500 dolara, kožnu oblogu kontrolne table od 2500 dolara, metalik farbu od 1900 dolara i više, uključujući Tech paket od 3000 dolara koji donosi digitalni radio, kameru od 360 stepeni, Apple CarPlai i head-up displej.

Svi S90 modeli imaju kompletan paket aktivnih pomagala za vozača koji se zasniva na osnovama kao što su aktivni tempomat, nadzor mrtvog ugla i funkcije samoparkiranja dodavanjem tri nova elementa.

Učesnici u ruralnim putevima mogu imati koristi od nove detekcije velikih životinja koja može da uoči stoku, kamile ili losove i koči kako bi izbegla sudar. Iako može da uhvati pokrete napred koji teturaju kući iz paba, sistem nije kalibrisan da radi sa jedinstvenom lokalnom faunom kao što su kenguri, a Volvo radi na popravci.

Taj sistem se pridružuje novom sistemu za ublažavanje oticanja sa puta – u suštini aktivna pomoć pri održavanju trake kako bi se sprečilo da nepažljivi vozači pobegnu sa puta, oglašavajući zvuk zvona i pomaže da se automobil vrati na sigurno kada se to pozove.

Ali hvatač naslova je proširenje Volvoovog poluautonomnog Pilot Assist sistema koji mu omogućava da radi pri brzinama do 130 km/h, što je znatno više od 50 km/h ili tako nešto u ranijim verzijama.

Brend na odgovarajući način opisuje svoj najnoviji IntelliSafe sistem kao poluautonoman, umesto da prodaje paket pomoći vozaču kao samovozeći. Impresivan u savršenim uslovima – dobro osvetljeni putevi sa više traka sa jasnim oznakama traka i drugi automobili koji služe kao referentne tačke – sistem vam omogućava da skinete ruke sa volana na oko 20 sekundi u isto vreme, bezbedno da ostanete u svojoj traci u prometu autoputeva kao što je autoput Tullamarine u Melburnu.

Volvo sistem je manje ubedljiv na prigradskim rutama ili seoskim putevima. Iako će neke krivine biti ispravne, mnoga skretanja su previše izazovna za bezbednosni paket, koji može postaviti automobil na pogrešnu stranu puta. Mnogo je bolji u saobraćaju za zaustavljanje i pokretanje, ubrzavanje, kočenje i kompetentno upravljanje kada se putevi zakrče.

Ovo sugeriše da će proći dosta vremena pre nego što potpuno autonomni automobili budu spremni da u potpunosti preuzmu naše transportne potrebe. Volvo je na čelu istraživanja samovozećih vozila, a ovaj vodeći model sa najsavremenijom tehnologijom je njegov najnapredniji model. Ali čak je i S90 daleko od toga da se smatra automobilom koji se samostalno vozi.

Preuzmite kontrolu za volanom i videćete da S90 nudi iskustvo klasičnog luksuznog automobila. To je značajna mašina koja se oseća kao usađena na putu, nudi obilje kupovine od svojih (opciono, 2850 dolara) 20-inčnih točkova i Pirelli P-Zero gume.

Volvo upravljač nije tako oštar kao najbolji u svojoj klasi, i nema baš zategnutu kontrolu karoserije kao sportskiji modeli koje nude Jaguar i BMV. Ali nudi udobnu vožnju – posebno kada je opremljen zadnjim vazdušnim oslanjanjem – i minimalnu buku na putu.

Naša jednodnevna vožnja S90 nije imala posebno izazovne puteve, tako da ćemo morati da rezervišemo precizniju procenu dinamike njegove šasije za kasniji datum.

Ono što možemo reći je da Volvo nije težio sportskom karakteru na meti nekih rivala. Na volanu nema ručica menjača, a automobil nema agresivan sportski režim – iako se to može promeniti kada u prvom modelu stigne fokusiranija linija opreme R-Design koja je dostupna u obliku T8 sa 300 kV i 640 Nm hibridne snage polovina 2017.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button