fbpx
Automobili

021. pregled Hiundai Palisade V6 sa prednjim pogonom

Pogon na prednje točkove Hiundai Palisade V6 iz 2021. godine dizajniran je da velikim porodicama pruži prostor za rast kako deca postaju starija – i prostor za sve koji se mogu raširiti tokom školovanja i vikendom.

Takođe je vlasnicima Hiundai Santa Fe SUV-a sa sedam sedišta dao negde da odu nakon što prerastu svoj trenutni automobil.

Hiundai Palisade na ovim fotografijama izgleda ogromno – zaista, gotovo je iste veličine kao Toiota LandCruiser 200 Series. Međutim, jer ne treba da pakuje teški terenski hardver poput Toiote, unutra je efikasnije u prostoru.

Još jedna referenca veličine: u poređenju sa trenutnim Hiundai Santa Feom – sa kojim deli svoju DNK – Hiundai Palisade je 19 cm duži, 7 cm širi i 40 cm viši.

Korisno je da krug okretanja nije mnogo veći (11,8 m naspram 11,4 m za Hiundai Santa Fe), što znači da je lakše manevrisati u uskim prostorima nego dvostruka kabina i ne mnogo više u odnosu na sredinu -velika limuzina ili terenac.

Potreba za malo dodatne prostorije za izvijanje je mala cena za plaćanje hektara prostora unutar kabine i prtljažnika.

Sesti za volan Hiundai Palisade-a je kao da obučete par brzih nosača – ili bilo koje druge pantalone koje nosite kada planirate da imate veliku hranu. Bez obzira koliko vam je neprijatno, Hiundai Palisade se oseća kao kod kuće, poput udobnog kauča. U poređenju sa ostalim terencima oseća se klaustrofobija.

Za sada postoje samo dva modela u liniji Hiundai Palisade 2021. godine: osnovni razred ovde testiran (osmosed sa rasporedom sedišta sa dve-tri-tri) i vodeći Highlander (sedmosed sa dvosedom dva-tri sedišta). Oba modela su dostupna sa izborom od 3,5-litarskog V6 prednjeg pogona ili 2,2-litarskog četvorocilindričnog pogona na sva četiri točka.

Cene se kreću od 60.000 do 75.000 dolara plus troškovi na putu za sve četiri varijante. Testirali smo najpristupačniju opciju u ponudi, Hiundai Palisade V6 sa prednjim pogonom za 60.000 USD. To je oko 6000 dolara više od slično opremljenog Hiundai Santa Fe Elite V6.

Prema Hiundaijevoj veb lokaciji sa objavljivanjem ove recenzije, cena odvoza iznosila je oko 65.000 američkih dolara, ne uključujući metalnu boju koja dodaje pozamašnu premiju od 730 američkih dolara.

Standardne karakteristike uključuju trozonsku klima-uređaj (vozač i suvozač, a zatim i svi ostali), senzorski taster sa pritiskom na taster, brisače osetljive na kišu, indikatore jednim dodirom (koji se mogu programirati da trepere tri, pet ili sedam puta), prednji i zadnji parking senzori, zadnja kamera, monitori pritiska u gumama, rezervna guma u ​​punoj veličini (dobrodošao dodatak u svetu uštede prostora), Apple CarPlai, Android Auto, digitalni radio, ugrađena navigacija i 10,25-inčni ekran osetljiv na dodir u info-zabavi.

Monitori pritiska u gumama i digitalni displej brzine su standardni; međutim, Hiundai još uvek nema tehnologiju prepoznavanja znakova brzine. Umesto toga, upozorenja o brzini zasnivaju se na podacima o navigaciji, koji mogu biti zastareli, i ne otkrivaju zone radova na putu.

ANCAP tek treba da izda bezbednosnu ocenu za Hiundai Palisade. Za sada nije jasno da li će postići ocenu od četiri ili pet zvezdica sa nedostatkom centralnog vazdušnog jastuka, što neki proizvođači smatraju novim zahtevom za postizanje najviših bezbednosnih ocena.

Međutim, pozitivna strana je što Hiundai Palisade deli svoju osnovnu strukturu sa Santa Feom sa pet zvezdica – a vazdušni jastuci za zavese koji štite glavu pokrivaju sva tri reda sedišta, uključujući i zadnji krovni stub.

Ostali SUV-ovi u ovoj klasi – zaista, uključujući srodne Hiundai Santa Fe i Kia Sorento – imaju samo pokrivač vazdušnog jastuka na zadnjem staklu, a ne i na zadnjem stubu.

Hiundai Palisade ima otvore za vazduh na sva tri reda sedišta i dovoljno otvora za punjenje da bi svi bili zadovoljni. U stvari, više je utičnica za punjenje nego što ima sedišta, pretpostavljam za sve blizanaca u porodici.

Postoji sedam USB portova, četiri 12V utičnice i do 16 držača za čaše (uključujući četiri u svakom od drugog i trećeg reda). Upozorenje: Broj držača čaša mogao bi se izjednačiti sa više zaustavljanja u toaletu.

Drugi red ima izdašnu sobu za kolena, ramenu i glavu. I relativno je lako popeti se na sedišta trećeg reda i izaći iz njih, iako je treći red pogodniji za dvoje, a ne za tri putnika veličine deteta.

Drugi red klizi napred do 220 mm za pristup „prolazima“. Međutim, vredi napomenuti da se sedišta drugog i trećeg reda moraju ručno naginjati ili spuštati.

I sedišta drugog i trećeg reda u osmosedu imaju podelu 60:40, tako da nije tako lako skladištiti dugačke predmete kao što su daske za surfovanje ili skije dok je vanbordsko sedište još uvek zauzeto. Ali sa oba potpuno naslonjena sedišta, prtljažnik je ogroman. Budite oprezni, začas ćete pomoći prijateljima i porodici u premeštanju frižidera.

Na svim modelima Hiundai Palisade postoje tri ISOFIKS položaja dečijeg sedišta. Testirani osmosed ima pet gornjih vrhova, što pruža veću fleksibilnost pri postavljanju dečijeg sedišta. Ugraditi pet dečijih sedišta bilo bi teško.

To je mali luksuz, ali električni podizači prozora na jedan dodir za sva četvorica vrata su dobrodošli dodatak. Jedan propust na ovom modelu: vrata prtljažnika sa motorom bi trebalo da budu standardna za ovaj novac.

Na putu, ovaj posebno testirani Hiundai Palisade osećao se zaista dobro sastavljen. Uklapanje i završni izgled – iznutra i spolja – bili su impresivni, a kontrole su imale kvalitetan osećaj.

Dok je satelitska oprema za tempiranje bila pričvršćena, takođe smo testirali kočenje u nuždi od 100km / h do nule, gde brojevi nisu bili baš tako dobri. Palisade se zaustavio za 41,1m, što je pošteno za automobile ove veličine i težine, ali videli smo da se veća i teža vozila zaustavljaju nekoliko metara kraće.

Za poređenje, ovo znači da se Hiundai Palisade zaustavlja u slučaju nužde na približno istoj udaljenosti kao i dvostruka kabina.

Kočnice su malo veće na Palisadeu u odnosu na Santa Fe, ali gume takođe igraju presudnu ulogu.

Osnovni testirani model bio je opremljen 18-inčnim Bridgestone gumama za autoput. Imali su dovoljno prianjanja u zavojima i pomogli su da se vešanje lako nosi sa neravninama, ali pretpostavljam da je malo zaostajalo kada su u pitanju performanse kočenja po suvom vremenu.

Omiljene porodične limuzine u Australiji više od tri decenije možda već nisu prošle, ali Hiundai Palisade predstavlja ubedljiv slučaj kao savremeni porodični automobil. Zaista, vidim da se kupci Ford Territori u jednom od njih osećaju kao kod kuće. Možda je ovo SUV koji je Holden Acadia pokušavao da bude.

U svakom slučaju, Hiundai Palisade zaslužuje pohvale za to što su pravilno postavili osnove. Osim što se dobro vozi – oseća se sigurno u kružnim tokovima i zavojitim putevima – takođe nije bio toliko žedan kao što smo očekivali. Zvanična tvrdnja o oceni goriva iznosi 10,7L / 100km. Zabeležili smo podatak o potrošnji goriva od 9,1 l / 100 km u mešavini vožnje između gradova i autoputa.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button