fbpx
Automobili

Tojota otvara vrata električnim performansama

Rukovodioci Tojote su uverili obožavaoce da električni automobili najvećeg svetskog proizvođača automobila neće biti dosadni – otvarajući vrata odeljenju za performanse japanskog giganta Gazoo Racing da živi u električnoj eri.

Krajem prošle godine Tojota je otkrila flotu od do 20 novih električnih limuzina, SUV, ute i hečbek koncepata, od kojih je za većinu rečeno da će predstaviti 30 novih električnih vozila (EV) koje automobilski gigant planira da lansira do kraja decenije.

U miks je bio uključen i par sportskih automobila – jedan sa oznakom Toiota Gazoo Racing i proporcijama koje se ne razlikuju od kultnog MR2 sportskog automobila sa srednjim motorom (ispod), što je izazvalo nadu da će se nedavni napad Toiotinih automobila sa performansama nastaviti kada brend počne da prelazi na električna energija.

Govoreći na Tokijskom auto salonu prošlog meseca, predsednik Tojote Akio Tojoda je uverio da entuzijasti automobila neće biti zaostali u Toiotinom predstavljanju električnih automobila, i nagovestio kako bi se automobili koji se uzgajaju u motosportu, poput GR Iarisa, mogli ponovo zamisliti sa baterijama i strujom.

“Idemo na sve opcije [benzin, električna, itd.] sa 100 odsto naše energije. Apelovaćemo na vozače i ljubitelje automobila, što je bliže moguće”, rekao je izvršni direktor tokom prenosa uživo konferencija za štampu.

Koji Sato, predsednik Toiota Gazoo Racing i Lekus-a, dodao je: „Imaćemo mnogo očekivanja od [električnih vozila na baterije] u budućnosti ‘ukusa’ vožnje.

„Zaista moramo da poboljšamo osnovne performanse automobila [da bismo ga učinili zabavnim za vožnju] – učinimo ga lakšim, poboljšamo snagu. A motorni sport je mesto za usavršavanje osnovnih performansi [bilog] automobila“, nastavio je on.

„Moramo se vratiti na osnovni nivo automobila i usavršiti svaki [aspekt] performansi. Na osnovu tog iskustva, [će] razviti [naša električna vozila na baterije]“, rekao je Sato.

Akio Toioda je tokom prošlogodišnjeg otkrivanja koncepata električnih automobila izjavio da će „većina [13] Toiotinih električnih vozila na baterije koje smo ovde predstavili … izaći u narednih nekoliko godina“ – sugerišući da bi koncept Sports EV mogao da vidi svetlost dana u budućem Toiotinom salonu.

Toiota Gazoo Racing je nagovestila da će njeni budući proizvodni modeli biti „usređeni u motornim sportovima“ – što znači da će, slično kao GR Iaris hot heč, koji je napravljen prvenstveno za uspeh u Svetskom prvenstvu u reliju, neki budući GR drumski automobili biti razvijeni prvo kao trkački automobili, od kojih će biti prilagođene verzije za puteve.

Ukoliko Gazoo Racing usvoji sličnu strategiju za svoj prvi električni automobil, opcije koje su dostupne kompaniji uključuju hečbek veličine Corolle za seriju turističkih automobila ETCR, manji poklopac veličine GR Iaris za električne reli kros trke ili vrhunski sportski automobil za predstojeći Electric GT šampionat.

Otkrivanje koncepta Sports EV sa dva sedišta prati uporne glasine iz Japana poslednjih godina da Toiota radi na novom sportskom automobilu sa srednjim motorom sa drugim proizvođačem automobila kao partnerom – slično Tojotinom odnosu sa Subaruom i BMV-om za stvaranje GR86 i GR Supra respektivno.

Međutim, ove glasine – koje tek treba da se materijalizuju u formi spremnom za izložbeni salon – govore o sportskom automobilu na benzin (a ne na električni) i ne postižu konsenzus o kompaniji koju će Tojota izabrati za partnera, sa publikacijama koje sugerišu brendove iz gradskog proizvođača automobila Suzuki britanskom specijalistu Lotusu.

Koncept – zajedno sa nadolazećim Lekus električnim proizvodnim automobilima – sadrži Direct4 tehnologiju pogona na sva četiri točka proizvođača automobila, omogućavajući kontrolu podele obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine u realnom vremenu na osnovu brzine, unosa gasa i ugla upravljanja za optimalno performanse.

Očekujte da ćete čuti više o Toiotinim planovima za svoj Gazoo Racing odeljenje performansi u eri električnih automobila kada automobili japanskog automobilskog giganta sa nultom emisijom izduvnih gasova počnu masovno da se pojavljuju u narednim godinama.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button