fbpx
Uncategorized

Toiota Tacoma 2024: australijski sastojci, naznake sledeće Toiote HiLuk

Toiota HiLuk iz 2025. je korak bliže stvarnosti nakon što je njen rođak slične veličine u Tojotinoj porodici – Tojota Tacoma pick-up – predstavljen u SAD ove nedelje.

Nakon serije procurelih slika, zvanične fotografije Toiote Tacoma “srednje veličine” pikapa iz 2024. pokazuju da je novi model usvojio izgled čvrstog kamiona Toiote Tundra “pune veličine” pikapa u SAD, iako smanjen na veličinu.

Iako nema zvanične potvrde, očekuje se da će dizajnerske teme Toiote Tundra i Toiote Tacoma biti podeljene sa nadolazećim Toiotom HiLuk-om koji treba da bude 2025. godine.

Tojota Tacoma koja se prodaje u SAD najbliži je brat Toioti HiLuk „kompaktnom“ pikapu koji se prodaje širom sveta.

Iako su ova dva vozila ranije bila usklađenija nego danas – čak i do deljenja nekih istih panela karoserije 1990-ih – uskoro će ponovo postati bliži povezani, zbog prelaska na Toiotinu novu globalnu platformu za teške uslove rada. koji takođe podržava pikap Tundra i karavan sa pogonom na sva četiri točka serije LandCruiser 300.

Toiota HiLuk iz 2025. za sada ostaje u tajnosti – špijunske fotografije vozila koje se prodaje u 180 zemalja tek treba da se pojave.

I pretpostavlja se da će biti udaljene još najmanje dve godine s obzirom na to da je Toiota upravo uložila velika sredstva u širi kolosek i velike promene vešanja na Toioti HiLuk Rogue i nadolazećoj Toioti HiLuk GR Sport.

Kao što je ranije ekskluzivno izvestio Drive pre nekoliko meseci, trenutna generacija Toiota HiLuk ute sprema se da dobije opciju „blage hibridne“ snage do kraja ove ili početkom sledeće godine.

Insajderi kompanije zabrinuti su da bi to moglo narušiti imidž brenda jer je to inferiorni “blagi hibrid” sistem sa minimalnom uštedom goriva, a ne referentni hibridni sistem koji se koristi u Toiotinim benzinskim automobilima.

U međuvremenu, nova Toiota Tacoma je naš najbolji pogled na ono što možemo da očekujemo sa sledećom generacijom Toiote HiLuk, koja treba da se pojavi 2025. u očekivanju bilo kakvih odlaganja.

Kao i kod Tundre, Tacoma ima masivni 14-inčni info-zabavni ekran i smeliji, utilitarniji enterijer – i dok Toiota HiLuk iz 2025. godine možda nije tačna kopija, očekuje se da će se primeniti slične teme i veći ekrani.

Iako bi izgledalo logično jednostavno reprodukovati novu Toiotu Tacomu u drugim Toiotinim HiLuk fabrikama širom sveta – i na kraju dobiti jedan globalni pikap srednje veličine kao što je slučaj sa Ford Rangerom – Drive shvata da će postojati tehničke razlike između Tacoma i HiLuk jer je HiLuk napravljen kako za zemlje u razvoju tako i za razvijene zemlje, i mora postići nižu bazu troškova proizvodnje.

U međuvremenu, ljubitelji Tojote Tacome u SAD imaju mnogo razloga da se uzbude, počevši od izbora 2,4-litarskog turbo četvorocilindričnog benzinskog motora (do 207kV/430Nm) ili 2,4-litarskog turbo četvorocilindričnog uparenog na hibridni sistem (243kV/630Nm) koji je potpomognut elektromotorom od 36kV i baterijom od 1,87kVh.

Kao i kod današnje Toiote HiLuk, ručne verzije nove Toiote Tacoma imaju tehnologiju usklađivanja broja obrtaja za lakše prebacivanje u nižu brzinu.

Sada postoji više načina rada na terenu za terenske radove, uključujući funkcije puzanja i spuštanja sa brda.

Hardcore off-road verzije Toiote Tacoma – Trailhunter i TRD Pro – imaju bolje uglove zazora od standardnih modela, kao i ogibljenje i komponente za teške uslove rada australijskih stručnjaka Old Man Emu i ARB, koji su radili zajedno sa Toiotinim inženjerima tokom razvoja.

Prema informacijama koje deli Tojota u SAD, Tacoma TRD Pro ima pristup do 33,8 stepeni, rampu od 23,5 stepeni i uglove odlaska od 25,7 stepeni kada nije opremljen paketom za vuču. Klirens od tla je 279 mm.

Za tehnološke šefove, evo promena prema Tojotinoj slici:

„(Za Trailhunter), Tojota je radila sa renomiranim australijskim ARB-om na zajedničkom razvoju Old Man Emu (OME) kovanih jednocevnih amortizera od 2,5 inča koji su osetljivi na položaj sa zadnjim spoljnim daljinskim rezervoarima, čeličnim zadnjim branikom, robusnim zadnjim delom tačke za oporavak i pomoćni ležaj za krevet sa MOLLE panelima koji se mogu ukloniti.

„ARB inženjering je čak radio na licu mesta u Toioti zajedno sa timom za razvoj projekta na zajedničkom razvoju Trailhunter-a. Sa dostupnim konfiguracijama Double Cab kreveta od 5 ili 6 stopa, (tvrdokorni terenci) mogu da podignu svoje Trailhuntere na sledeći nivo sa dostupne lake ili teške verzije punog ARB nosača za krevet za podršku dodatne opreme kao što su krovni šatori, nadstrešnice ili tuš za kamp.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button