fbpx
Automobili

Toiota LandCruiser bi mogao da usvoji pogon V8 na vodonik – izveštaj

Prema novom izveštaju, Toiota LandCruiser 300 serija bi mogla da usvoji opciju motora sa pogonom na vodonik – i mogla bi da označi povratak V8 na kultni pogon na sva četiri točka.

Ugledni japanski časopis Best Car – koji ima dobru reputaciju u pronalaženju tačnih informacija iz dobro pozicioniranih izvora – objavio je da se Toiota sprema da ugradi opciju za napajanje vodonikom u jedno od svojih najvećih vozila, najnoviji LandCruiser 300 serije sa četiri točka. pogon.

Za razliku od Toiota Mirai i Hiundai Neko automobila na vodonik koji se pokreću „gorivim ćelijama“ koje pune ugrađene baterije, Toiota LandCruiser bi prilagodio konvencionalni, benzinski motor sa unutrašnjim sagorevanjem da radi na vodonik (H2).

Još nije jasno da li je Toiota LandCruiser sa pogonom na vodonik eksperimentalno vozilo ili je predviđeno za izložbene salone.

Međutim, Best Car je izvestio: „Prvi model koji će biti opremljen motorom na vodoničko gorivo biće LandCruiser“, što ukazuje da bi mogao da dostigne masovnu proizvodnju.

Naslovna naslovnica časopisa Best Car objavljena na mreži – zajedno sa isečcima izveštaja – izgleda da prikazuje V8 motor na vodonik koji razvija dugogodišnji Tojotin partner Iamaha – sugerišući da bi model na vodonik mogao da označi povratak na V8 snagu, nakon serije 300. pređite na tvin-turbo V6 benzinske i dizel motore.

Otkriven krajem 2021. – ali razvijen već 2018., imajući na umu sportske automobile sa srednjim motorom – Iamahin hidrogen V8 je prilagođena verzija 5,0-litarskog V8 sa prirodnim usisavanjem ispod haube Lekus RC F i LC500 sportova na benzinski pogon. automobili.

Prototip LandCruisera V8 sa pogonom na vodonik otkriven je prošle godine da ima snagu od 335 kV i 540 Nm. Ovo se poredi sa 351kV/530Nm za benzinski V8 u Lekus modelima, ili 305kV/650Nm za tvin-turbo 3,5-litarski benzinski V6 koji je dostupan u LandCruiseru u inostranstvu.

Za razliku od većine modernih automobila na vodonik – koji koriste gorivu ćeliju za punjenje baterije i/ili pogon točkova preko elektromotora – tehnologija koju su navodno razvile Tojota i Jamaha za LandCruiser koristi vodonik (H2) kao gorivo za cilindre tradicionalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Debitovana u trkačkom automobilu Corolla prošle godine, Tojota kaže da njeni novi motori na vodonik “emituju nula CO2” kada su u pokretu, “osim sagorevanja malih količina motornog ulja tokom vožnje, što je takođe slučaj sa benzinskim motorima”.

Tehnologija motora na vodonik je predstavljena kao još jedan mogući način da se uštedi motor sa unutrašnjim sagorevanjem – pored sintetičkog goriva, koje Porsche razvija – i obezbedi alternativu električnim automobilima za vožnju bez emisija izduvnih gasova.

Govoreći u maju 2021., predsednik Toiota Gazoo Racing-a Koji Sato je rekao: „Ono što vodonik čini posebnim je to što je njegova brzina sagorevanja osam puta veća od brzine sagorevanja benzina. To znači brži odgovor. Dakle, obrtni moment pri maloj brzini skoro odmah nakon pokretanja i obrtnog momenta -snažna reakcija je ono što motore na vodonik čini tako dobrim.

„Međutim, brza brzina sagorevanja vodonika dovodi do visokog pritiska i visokih temperatura, što upravljanje toplotom čini tehničkim problemom. Dakle, postaje pitanje kako pronaći dobar balans za maksimalnu snagu.“
Show less

Prošle godine, Tojota je otkrila prototip GR Iaris pokretan prilagođenom verzijom svog 1,6-litarskog turbo trocilindričnog motora koji je, uprkos pogonu na eksperimentalno vodonično gorivo, imao identične izlazne snage kao kod standardnog automobila sa benzinskim motorom od 200 kV/370 Nm.

„Napravili smo prvi korak da se takmičimo sa i razvijemo naš motor na vodonik sa načinom razmišljanja da prihvatimo izazov“, rekao je predsednik Tojote Akio Tojoda u decembru.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button