fbpx
Automobili

Nissan razvija električni terenac veličine Juke – izveštaj

Nissan će lansirati kompaktni električni SUV veličine Jukea izdvojen na istoj platformi kao i nadolazeća potpuno električna Ariia, prema novom izveštaju Auto Ekpressa.

Navodno će model biti poduprt novom modularnom EV arhitekturom CMF-EV saveza Nissan-Renault Alliance, koja je trenutno ekskluzivna za srednju Ariju i predstojeći mali crossover Renault Megane.

Takođe se očekuje da uključi mnoge tehnološke karakteristike pozajmljene od većeg brata i sestre (prikazano gore), uključujući sistem e-4ORCE na sve točkove i elektronsko vektorisanje obrtnog momenta.

Glavna varijanta postojeće Ariia – za koju se očekuje da će se na tržište SAD-a i Evrope pojaviti kasnije ove godine – dobija impresivnih 290 kV / 600 Nm iz svog dvomotornog pogonskog sklopa. To omogućava da se referentni sprint 0-100km / h završi za zahtevanih 5,1 sekundi, na putu do maksimalne brzine od 201km / h.

Auto Ekpress predlaže da se ponudi Arijina manja baterija od 63 kV, koja će verovatno pružiti domet manjem vozilu od oko 400 kilometara.

Pod pretpostavkom da će Ariiin veći paket od 87 kVh biti dostupan, teoretski će malom SUV-u dati domet vožnje prema VLTP-u veći od 500 km.

Portparol Nissan-a u Australiji potvrdio je da će CMF-EV arhitektura na kraju podržati druge modele u liniji japanske marke, međutim nije uspeo da posebno komentariše mogućnost manjeg rođaka u Ariji.

Ariia još uvek nije zvanično potvrđena za lokalno tržište. Međutim, ako se ipak probije u australijske salone, to se verovatno neće dogoditi pre 2023. godine.

Što se tiče njegovog manjeg rođaka, nejasno je kada će stići, međutim Nissan je potvrdio da će u naredne tri godine globalno predstaviti još četiri nova električna vozila (bez Arije).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button