fbpx
Automobili

Terenci za bebe Alfa Romeo, Fiat, Jeep, koji će se proizvoditi u Poljskoj od kraja 2022. godine

Izveštaji iz Evrope preko noći pružili su više detalja o predstojećem malom SUV-u kompanije Jeep.

Izvori su rekli Automotive Nevs Europe, da će se novi „beba džip“ postaviti ispod trenutnog Jeep Renegade-a, i koristiće pogonske sisteme koje je razvio Peugeot, sa potencijalom da električni motor pokreće zadnju osovinu kako bi model bio pogon na sve točkove.

Smatra se da je poljski Jeep, predviđen za proizvodnju u julu 2022. godine, prvi model iz nedavnog spajanja grupacije Fiat-Chrisler (koja je uključivala i Jeep) i Peugeot Group, nazvane Stellantis. Dva potpuno električna vozila pratiće Fiat i Alfa Romeo u istom objektu.

Gornji prikaz umetnika KDesign AG zamišlja kako bi mogao da izgleda novi SUV.

Kao što je ranije izvestio CarAdvice, novi model Jeepa zasnivaće se na kompaktnoj modularnoj platformi (CMP), koju dele Peugeot 2008 i Citroen C4.

  1. januara 2021: Fiat Chrisler Automobiles (FCA) najavio je planove za nadogradnju svoje poljske fabrike Tichi za izgradnju tri nova modela za Jeep, Fiat i Alfa Romeo od druge polovine 2022. godine, od kojih bi jedan mogao biti predstojeći grad Alfa Romea terenca veličine.

U saopštenju za medije koje je objavila poljska grana grupe, FCA je potvrdio planove za „proširenje i modernizaciju“ postrojenja Tichi – koja obuhvata investiciju koja navodno iznosi 755 miliona poljskih zlota (263 miliona AUD) – kako bi se „pokrenula masovna proizvodnja prvi od tri nova modela putničkih automobila za brendove grupe u drugoj polovini 2022. “

“Najavljeni automobili Jeep, Fiat i Alfa Romeo tehnološki su napredni modeli zasnovani na novom konceptu mobilnosti. Oni će se proizvoditi koristeći najnaprednije pogonske sisteme, uključujući potpuno električni pogon.”

U ponudi će biti i hibridni pogonski sklopovi, potvrđuje se u saopštenju.

Iako identitet novih modela Jeep, Fiat i Alfa Romeo tek treba da bude potvrđen, podrazumeva se da će se svi automobili ući u B segment, „lagani“ SUV segment, takmičeći se sa gradskim SUV vozilima poput Toiote Iaris. Cross, Ford Puma i Audi K2 (mada je poslednji u Australiji zvanično klasifikovan kao „mali terenac“).

Takva klasifikacija videla bi da misteriozni model Alfa Romea stigne kao „B-SUV“ najavljen tokom poziva za zaradu 2019. godine, za koji je tada potvrđeno da ulazi u proizvodnju negde 2022. godine, i nudi baterijsku električnu varijantu.

Glasine iz Automotive Nevs Europe kasnije 2019. sugerišu da bi potpuno električni „mali crossover“ sa oznakom Alfa Romeo, koji treba da stigne krajem 2022. godine, bio prvo FCA vozilo od spajanja sa francuskom Groupe PSA koje je koristilo CMP platformu drugog konglomerata sa Peugeot 208, Citroen e-C4 i nizom drugih modela.

U međuvremenu, misteriozni model Jeep verovatno bi se pretvorio u zamenu ili, kako je detaljno objašnjeno u finansijskom planu za 2018. godinu, manjeg rođaka postojećeg malog SUV-a Renegade (gore), dok bi Fiat verovatno poprimio oblik sledeće generacije Mali terenac 500Ks, za koji inostrani izveštaji sugerišu da će biti preimenovan u „500KSL“, a svoju platformu deliće sa novim, potpuno električnim 500e.

Međutim, formulacija najave – i priroda pojednostavljenja automobilske proizvodnje – sugerišu da bi sva tri modela delila zajedničku arhitekturu, verovatno PSP dizajniranu CMP platformu spremnu za Alfa Romeo B-SUV, umesto šasije po meri koju koristi Fiat 500e i njegov gore pomenuti SUV brat ili sestra ‘500KSL’.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button