fbpx
Automobili

Savezna vlada da zaštiti potrošače – i auto kuće – od napuštanja stranih auto-giganta

U velikoj pobedi za potrošače i auto kuće u celoj zemlji, automobilskim gigantima će sada biti teže da napuste Australiju i ostave automobiliste na visokom i suhom mestu.

Iznenadno i šokantno gašenje brenda Holden prošle godine podstaklo je sveobuhvatne reforme koje će bolje zaštititi potrošače – i trgovce automobilima – da ih strani automobilski giganti u budućnosti napuste.

Kao potez koji će automobilistima pružiti veći mir oko trenutnih delova, servisne i garantne podrške na njihovom lokalnom području, savezna vlada danas je najavila planove za rešavanje „sve veće neravnoteže snage sa multinacionalnim automobilskim kompanijama i salonima novih automobila“ – uvođenjem novčanih kazni do 10 miliona dolara za nedolično ponašanje prema revidiranom zakonu o franšizingu.

To znači da strane automobilske kompanije mogu biti kažnjene ako „jednostrano“ promene ugovore, ponude nedovoljnu nadoknadu za zatvaranje prodavca ili odbiju legitimne zahteve za garanciju.

Promene dolaze kada nekolicina Holenovih i Hondovih dilera ostane u pregovorima sa svojim proizvođačima nakon osporavanja iznosa naknade koja im se duguje nakon raskida ugovora o salonu.

Novi franšizni kodeks omogućiće dilerima da ulažu u objekte i zaposlene znajući da imaju sigurnu budućnost – i da automobilske kompanije moraju da ispoštuju svoje obaveze u pogledu garancije, rezervnih delova i usluga.

Pod prethodnim uslovima, strane automobilske kompanije mogle su da raskinu prodajni salon sa malo upozorenja i često pod sumnjivim uslovima, ostavljajući kupce u lokalnom području bez delova, servisa i garancije.

„Zalažemo se za australijska radna mesta i australijska preduzeća“, rekao je premijer Scott Morrison u izjavi za medije.

„Mi smo se suprotstavili velikim tehnološkim kompanijama, a suprotstavićemo se i multinacionalnim automobilskim kompanijama koje se grubo probijaju nad mnogim porodičnim australijskim auto dilerima. Štiteći ove poslove, zaštitićemo hiljade radnih mesta koja se oslanjaju na sektor, uključujući mnoge pripravnike. “

Automobilski dileri zapošljavaju više od 60.000 Australijanaca – uključujući približno 4000 šegrta – i doprinose ekonomiji više od 12 milijardi dolara prometa.

Izvršni direktor australijskog udruženja automobilskih dilera (AADA), James Voortman, rekao je da su reforme „razumne i poštene i dovešće sve proizvođače do standarda koji već koriste etički raspoloženi brendovi automobila koji posluju u Australiji“.

Novi kodeks ponašanja osiguraće da su dilerski ugovori „obuhvaćeni ovim propisima“ i postaviće „odgovarajuće novčane kazne za kršenje franšiznog kodeksa“, saopštila je AADA.

„Samo proizvođači automobila koji grubo prelaze australijske dilere imaju čega da se plaše onoga što je danas najavljeno“, rekao je gospodin Voortman.

U izjavi za medije, savezna ministarka za zapošljavanje, veštine, malo i porodično poslovanje, Michaelia Cash, rekla je: „Vlada je potpuno posvećena donošenju reformi koje su od uticaja i koje će doneti naciju i regione u kojima je transport sastavni deo ekonomskih i socijalnih potrebe. Ovo je odlučujući paket reformi za auto kuće i mnoštvo lokalnih preduzeća, šegrta, dobrotvornih organizacija i šire zajednice koje oni zauzvrat podržavaju. “

Kancelarija premijera rekla je da je nedavni oporavak prodaje novih automobila bio „dodatni dokaz da se australijska ekonomija vraća“ nakon „ubiranja koristi od … podrške našeg prekomernog otpisa trenutne imovine“.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button