fbpx
Uncategorized

Pregled vlasnika Subaru VRKS 2022

Nedavno sam preuzeo osnovni model Subaru VRKS 2022 (VB šasija) sa šestostepenim manuelnim menjačem. Ovo je bila najjeftinija opcija sa 49.830 dolara vožnje. Ja sam u ranim 50-im, profesionalac u inženjeringu, oženjen sa decom i tipičan tata u predgrađu koji povremeno voli da ide na planinarenje, tako da Subaru cilja na tačnu demografsku kategoriju sadašnji model ovog automobila.

Nikada u mladosti nisam bio nalik muškinjama, jednostavno sam imao auto koji sam mogao da priuštim u to vreme, koji je obično bio mali heč (mada, voleo sam svoj Suzuki Svift iz 1990. i tukao sam ga sa prijateljima ). Međutim, vremenom sam shvatio da postoje dva aspekta automobila koje zaista stavljam ispred svih drugih – performanse i prianjanje/upravljanje! Potreba da se vozite na selo da biste posetili porodicu često vas stavlja na seoske puteve sa jednom trakom gde je sposobnost preticanja brzim i agilnim manevrisanjem neophodna.

Ali ne samo vožnja dugim stazama po zemlji, vožnja po vlažnom vremenu ili po bilo čemu drugom osim dobro zatvorenom asfaltu, pokazalo je da su me automobili sa prednjim pogonom koje sam iskusio uvek ostavljali frustriranim.

Jedan od mojih prethodnih automobila, Mazda 3 (2004 manuelna limuzina), bio je dobar u suvim uslovima na normalnim putevima, ali čim bi se pokvasio, točkovi su mi se okretali kada se krećem iz stacionarnog pokreta. Naravno, možete dobiti izuzetno dobre gume koje bi to svele na minimum, ali to ipak ne bi eliminisale. I ne samo okretanje točkova, nikada niste mogli biti potpuno sigurni da zadnji deo neće kliziti u vlažnim uslovima čak i pri normalnim brzinama.

Dakle, razlog zašto sam došao da kupim VRKS je uglavnom bio to što je to jedino vozilo sa pogonom na sve performanse za nešto manje od 50.000 dolara, a njegov najbliži konkurent je bio Golf R. Golf R ne samo da je bio mnogo skuplji počevši od 67.000 dolara kada sam ja bio u tržištu, ali uprkos tome što je malo snažniji sa malo većim obrtnim momentom, sve recenzije koje sam pročitao, kao i iskustvo sa modelom prijatelja iz 2018. pokazali su da je to zaista bio samo brži Golf. Osim toga, imao je manju čizmu, pa sam to isključio.

Audi RS3 je jednostavno previše van mog budžeta jer je još 20.000 dolara više od Golfa R. Naravno, postoji Hiundai i30 N sa skoro identičnom snagom i cenom, koji je prema svim recenzijama koje sam pročitao zaista izvanredan automobil , ali je i dalje FVD. Čak i sa svojim polumagičnim diferencijalima, šta se dešava kada su prednja dva zaglavljena u blatu ili mokroj travi?

I dok je lepota uvek u očima posmatrača, zapravo mi se sviđa izgled VRKS-a iz 2022., crne obloge luka točkova i sve to, više od izgleda i30 N ili Golfa R. Zato sam odlučio da uzmem Rek.

Pošto sam primio isporuku u avgustu 2022., od tada ga vozim skoro svakodnevno, sa oko 9000 km pređenih. I moram da kažem da je vozilo zaista prijatno za vožnju, radi sve što tražim od njega bez izazivanja frustracije.

Balans vozila je odličan, uzima čak i uske krivine pri brzini, daje samo najmanji prevrtanje i sa potpunim samopouzdanjem zadnji deo nikada neće kliziti (osim ako to, naravno, ne želite da koristite ručnu kočnicu, ali to je druga priča). Ovaj model je zasnovan na Subaruovoj Global platformi, koja je čvršća za 28 procenata u odnosu na stariju VA šasiju, tako da očigledno vidim korist od toga. Rukovanje i prianjanje su veoma dobri u svim uslovima.

Izaberite odgovarajući stepen prenosa za brzinu i ubrzanje je takođe odlično, sa pojačanjem koji se aktivira i gura me nazad u naslon za glavu na oko 3000 obrtaja u minuti. Iako to nije mjenjač kratkog dometa, mjenjači su precizni i imaju vrlo mehanički osjećaj, a ručni je manje nagao od mojih starijih automobila sa manuelnim pogonom sa tolerantnijim podizanjem kvačila.

Samo jednom sam vozio stariji VA (2015–2021) model na probnoj vožnji. Moja supruga ga je mrzela i zbog turbo buke i zbog šoka pri menjanju stepena prenosa (da budem fer, više zbog mog ‘snažnog testiranja’ vozila nego njegove urođene hrapavosti), ali mogu da potvrdim da i kvačilo i menjač na novom VB-u Model 2022 su tolerantniji.

Još jedna lepa karakteristika je to što je prva brzina zaustavljena unazad, tako da nema kotrljanja automobila unazad dok uključite prvu brzinu uz nagib od mirovanja pre nego što kvačilo počne da grize.

Upravljač je takođe veoma precizan dok je relativno lagan, lako omogućava precizne skretanje desnom rukom dok je leva na mjenjaču. Kombinacija preciznog upravljanja, AVD-a i čvrste šasije znači da možete prići krivinama i imati puno poverenje da će automobil održati liniju vožnje.

Sedište je prilično dobro, čak i za ovaj osnovni model. Vozio sam ga do Kvinslenda i nazad u Sidnej sa dva do tri sata vožnje u isto vreme pre odmora i sedišta su udobna tokom dužeg perioda. I prostornost je takođe dobra, jer sam poveo sa sobom celu porodicu (troje dece u tinejdžerskoj dobi i ženu).

Prtljažnik je veoma izdašan za ovu veličinu vozila sa 411L. Moja porodica, uglavnom domaćice, vole da ponesu sve na putovanja, do i uključujući sudoper, „za svaki slučaj“.

Moje iskustvo sa njim pokazuje da dobijam u proseku 10,5L/100km u normalnoj prigradskoj vožnji sa malim saobraćajem, 12,5L/100km u gustom saobraćaju i 8,5L/100km na autoputu. Vaša kilometraža može da varira očigledno u zavisnosti od načina na koji vozite, ali otkrio sam da u prigradskim oblastima, gde su mogućnosti za korišćenje aspekta performansi ograničenije, isključujem brzinu i vozim oko 10 odsto vremena, što očigledno smanjuje potrošnju.

Kupio sam priručnik ne zato što je bio jeftiniji (za 4000 dolara ne manje) od automobila, već zato što auto koristi CVT. Žao nam je, Subaru Performance Transmission (SPT). Sve recenzije koje sam video na mreži navode da je to najbolji CVT ikada. Što je nesumnjivo tačno. Ali jednostavno nisam mogao da se nateram da ga nabavim, to je CVT! CVT je primarni razlog zašto je Subaru nedovoljno podešen motor.

FA24 je sposoban za mnogo više od samo 202 kV sa 350 Nm obrtnog momenta, ali problem je što CVT verovatno neće moći da podnese previše više obrtnog momenta. Planiram da podesim vozilo tokom vremena, tako da je priručnik zaista jedina opcija ako planirate da to uradite. Da su otišli ​​sa osmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom kao što to rade svi njihovi rivali u performansama od Hiundaija do Audija i AMG-a, onda bih razmislio o tome.

Još jedna mana je što Subaru još uvek nije implementirao automatsko kočenje u nuždi za ručne (ovo dolazi samo sa CVT-om). Moraće u ovogodišnjem ažuriranju, jer svi automobili to moraju imati po zakonu ove godine. Međutim, izgleda da su dobili belešku za bežični CarPlai, kao što je to u najnovijem Crosstrek-u, što znači da će se pojaviti na svim novim modelima koji koriste istu platformu infotainment sistema kada budu ažurirani.

Nisam nabavio RS model jer je u to vreme bio blizu 7000 dolara više sa samo luksuznim poboljšanjima „lepo je imati“ (kao što je krovni otvor, koji zapravo ne želim jer ima tendenciju da dodaje težinu). Zadnji USB-A portovi bi bili lepi, kao i zadnji ventilacioni otvori, ali ono što sam zaista želeo je paket performansi. Samo tS (isključivo CVT) uključuje aktivne elektronski podesive amortizere. Platio bih dodatno za to i Brembo kočnice, kao što je bilo dostupno na starim STI. Pretpostavljam da će ih Subaru ponuditi u narednih nekoliko godina zajedno sa godišnjim fejsliftingom.

Novi VB će imati životni vek od najmanje šest godina pre nego što nova pravila i propisi širom sveta dovedu do povećanja elektrifikacije (i neizbežnog, tužnog kraja priručnika). Ali dok taj dan ne dođe, manuelni Rek je najbolja ponuda na tržištu automobila sa AVD performansama koju sam mogao da pronađem i veoma sam zadovoljan.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button