fbpx
Automobili

Otkriven BMV M4 CSL za 2023, po ceni za Australiju

BMV M4 CSL iz 2023. stiže u Australiju od četvrtog kvartala 2022. po ceni od 303.900 dolara plus troškovi na putu – skoro duplo više od cene M4 Competition (165.500 dolara).

Nejasno je koliko tačno automobila ide na naše tržište. Naša originalna priča se nastavlja u nastavku.

20. april 2022, 9:00: BMV M je oživeo jednu od svojih najcenjenijih pločica sa imenima po drugi put u dve decenije za 50. rođendan odeljenja performansi, sa novim BMV M4 CSL 2023.

Primena CSL značke (sada Competition Sport Lightveight) na M4 je tek treći put u istoriji, nakon ‘E9’ 3.0 CSL CSL iz 1970-ih i 2004. ‘E46’ M3 CSL kupea – i odlikuje se ogoljenim, podešenim BMV model koji je dizajniran za maksimalne performanse.

Privlačan L u M4 CSL je ušteda težine od 100 kg, zahvaljujući uklanjanju zadnjih sedišta (koja samo smanjuju 21 kg), između ostalih nadogradnji – iako je sa 1625 kg, 80 kg teži od standardne verzije prethodne generacije 2014. -20 M4, i 285 kg teži od E46 M3 CSL.Težina je takođe ušteđena pomoću plastike ojačane karbonskim vlaknima za haubu, poklopac prtljažnika i krov (ušteđeno 11 kg), smanjenu zaštitu od zvuka (15 kg), lakša puna M Carbon prednja sedišta (24 kg) i zadnji prigušivač od titanijuma koji štedi 4 kg .

Novi prednji točkovi od 19 inča i zadnji točkovi od 20 inča, lakše karbonsko-keramičke kočnice i “specijalne” opruge i podupirači zajedno štede 21 kg, uz još četiri kilograma u “detaljnim modifikacijama” prednjih rešetki, zadnjih svetala, patosnica i automatske klime kontrolni sistem.

Razlikovanje M4 CSL od standardne braće i sestara na putu je hardcore karoserija od karbonskih vlakana, sa novim prednjim razdelnikom, produženim bočnim pragovima i podešenim difuzorom, plus spojlerom na poklopcu prtljažnika i novim, laganim ‘ bubreg’ prednje rešetke umetci.

Crveni akcenti su primenjeni na masku rešetke, razdelnik, lajsne i kočione čeljusti, dok paket sa trakama može biti opcija, sa crvenim detaljima preko krova i haube. Značke BMV M za 50. godišnjicu su standardne, dok je dostupna boja Frozen Brooklin Grei, Alpine Vhite ili Sapphire Black.Takođe je ugrađen novi par laserskih farova, sa žutim dnevnim svetlima inspirisanim trkačkim automobilima, uključujući BMV-ov sopstveni M4 GT3 – kao i prošlogodišnje specijalno izdanje M5 CS limuzine – plus nova zadnja svetla koja sadrže tkane LED svetlosne niti, put auto prvo.

Ispod haube se nalazi poznati 3,0-litarski tvin-turbo ‘S58’ redni šestokrevet koji se deli sa standardnim M3 i M4 serijama, iako povećani pritisak pojačanja povećava izlazne snage na 405 kV i 650 Nm – do 30 kV, što predstavlja najveću snagu od bilo koje srednje veličine BMV automobil.

Uprkos fokusu na uštedi težine, pogon se šalje na zadnje točkove preko osmostepenog automatskog menjača sa pretvaračem obrtnog momenta, koji teži 25 kg više od BMV-ovog šestostepenog manuelnog – iako menjač sa tri pedale ne može da podrži veći obrtni moment CSL-a izlaz.Međutim, glasine sugerišu da je ograničena serija M4 ‘GT/H’ (GT/Hommage ili GT/Homologation) u pripremi za lansiranje kasnije ove godine, uparujući verziju M4 CSL motora sa ručnim menjačem, novim kovanim točkovima, a razne karakteristike udobnosti su izbrisane.

BMV tvrdi vreme od 0-100 km/h za M4 CSL od 3,7 sekundi i vreme od 0-200 km/h od 10,7 sekundi, prema maksimalnoj brzini elektronski ograničenoj na 307 km/h.

Ispod kože, nadogradnje šasije uključuju jedinstvene nosače motora, prerađenu geometriju vešanja i upravljanja, nove opruge, amortizere i stabilizatore, upravljanje sa promenljivim odnosom i prilagodljive amortizere koji obezbeđuju pad visine vožnje od osam milimetara u poređenju sa M4 Competition.

Lukove ispunjavaju kovane aluminijumske felne od 19 inča i pozadi od 20 inča – identičnih prečnika kao kod redovnog M4 Competitiona, iako su standardno umotani u gume Michelin Pilot Sport Cup 2R, sa 275/5 napred i 285/30 zadnji profili.Karbon-keramički kočioni diskovi su standardno ugrađeni. Povećana krutost šasije je veći podupirač ispod haube, plus dodatna podrška za podvozje.

Uz pomoć rekonstruisanog 10-stepenog M sistema kontrole proklizavanja, M4 CSL je najbrži serijski BMV na nemačkoj stazi Nirburgring, sa vremenom od sedam minuta i 20,207 sekundi oko zvaničnih 20,832 km.

Oko 20.632 km rasporeda koji se često navodi pre 2018. godine, CSL je zabeležio krug od sedam minuta od 15.677 sekundi – 12 sekundi brže od svog prethodnika, specijalne staze M4 GTS iz 2016, i dve sekunde brže od trenutnog Porsche 911 Turbo S.

Unutrašnjost, lagana težina je nastavljena sa gore pomenutim punim M Carbon prednjim sedištima – korak dalje od karbonskih kašika dostupnih u standardnom M4 – plus brisanje zadnjeg sedišta, sa prostorom za trkačke kacige (ili drugi prtljag) na mestu drugog reda .Dok prednje klupe teže 24 kg u poređenju sa standardnim M4 sedištem, one nisu za putovanja; visina se može podesiti samo pomoću vijčanog spoja u radionici, a ugao naslona je fiksiran na mestu.

Kao i kod svih nedavnih BMV-ova sa oznakom CS, M4 CSL dobija novi centralni tunel, koji u ime uštede težine zamenjuje kutiju konzole sa obiljem ukrasa od karbonskih vlakana, malim osloncem za dlan za infotainment i birače brzina, i mali otvoreni pretinac za odlaganje.

Vozači drže volan umotan u alkantaru i naglašen karbonskim vlaknima, a susreću se sa presvlakama koje mešaju crnu kožu i alkantaru, sa crvenim akcentima preko šavova, podupirača sedišta i CSL pločica na sedištima.

Uprkos tome što je specijalitet male težine, M4 CSL ne pravi kompromise u pogledu luksuza, nudeći centralni ekran od 10,25 inča, digitalnu instrument tablu od 12,3 inča, bežično punjenje telefona, head-up displej, automatsku kontrolu klime i automatsko parkiranje kao standard ili opcija.Dostupne bezbednosne funkcije uključuju autonomno kočenje u slučaju nužde, upozorenje o napuštanju trake, parking senzore i tempomat – iako poslednji sistem ne nudi adaptivnu radarsku tehnologiju, kao kod većeg M5 CS.

Proizvodnja 2023 BMV M4 CSL bi trebalo da počne ovog jula, sa samo 1000 primeraka koji će sići ​​sa proizvodne trake – što je povećanje u odnosu na 803 ‘F82’ M4 GTS modela proizvedenih 2016. i 150 ‘E92’ M3 GTS automobila u 2010, ali niže na 1383 ‘E46’ M3 CSL.

Odabran broj automobila ide za Australiju krajem 2022. po ceni od 303.900 dolara plus troškovi na putu – skoro duplo više od standardnog BMV M4 Competition, čija cena je od 165.500 dolara plus troškovi na putu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button