fbpx
Automobili

Naša Toiota Supra 3.0 iz 2020. imala je tešku zimu

Pojavili su se prolećni narcisi, lepo vreme za vožnju vratilo se u Michigan, a zimske gume na našoj dugogodišnjoj Supri zamenili smo originalnom letnjom gumom Michelin Pilot Super Sport. Sada smo ponovo uživali u ovom raskalašnom dvosedu onako kako je Tojota nameravala. Da su samo zimski meseci s tim bili ovako ugodni.

Koliko god voljeli naš zajednički poduhvat sportskog automobila Toiota-BMV, bilo bi mnogo srećnije da zimuje negde toplije i sunčanije nego na snežnom Srednjem zapadu. (Isto važi i za većinu nas, zbog čega smo se ukrali za brzi put do Floride da bismo napravili neke fotografije.) Zimi nemamo problema sa vožnjom sportskih automobila; Uvek smo to činili sa našim dugotrajnim vozilima nakon što smo ih opremili zimskim gumama, najnovije sa Corvette, Porscheom, Miatom i Mustangom. Ali ti automobili nam nikada nisu stvarali nevolje kakve smo imali sa našom Suprom, što se u velikoj meri može objasniti u dve reči: klirens, od kojeg Supra 3.0 ima samo 4,5 inča.

Naše Suprine cipele za hladno vreme sastoje se od kvarteta retkih i skupih guma Pirelli Sottozero Serie II specijalno dizajniranih za upotrebu u sportskim automobilima. Stražnji deo je prvobitno razvijen za Aston Martin DB9, dok su prednji delovi napravljeni za Lamborghini Aventador. Međutim, njihova mekana smeša i dodatni stisak na hladnoći i bljuzgavi nisu bili dovoljni kada su se bele stvari nagomilale i spakovale ispod Suprine nisko spuštene donje kosti.

„Ovaj automobil je apsolutna katastrofa po dubokom snegu“, izvestila je urednica osoblja Annie Vhite. “Zaglavi se vrlo lako, a zatim morate da iskopate celo podnožje pre nego što ponovo budete mogli da se krećete. Zapeo sam tri puta u razmaku od sata i na kraju shvatio da bih, ako samo vozim brže, mogao napajati kroz područja nagomilani sneg – što je zabavnije. Ali ipak nije dobro. ” Urednik osoblja Colin Beresford imao je slično iskustvo tokom tri snežna dana kao i Supru. „Zaglavio sam samo tri puta“, rekao je, „što smatram pobedom“. Dodao je Vhite, „Shvatio sam da ovo nije automobil za sneg i još uvek ga volim, ali ljudi koji žele da im ovo bude jedini automobil i koji žive u snežnom kraju treba da budu spremni za velike neprijatnosti.“

Srećom, bilo je mnogo više dana tokom naše najnovije zime, gde su putevi bili čisti, a Supra je uspela da nas podseti na to kako je to uzbudljiv i inače ugodan automobil performansi. U stvari, u ovim uslovima Sottozeros je zapravo poboljšao život na temperaturama ispod leda. Letnje gume izuzetno visokih performansi poput Suprinih standardnih Michelinsa su notorno osetljive na temperaturu. Jednom kad se termometar padne blizu smrzavanja, njihov stisak naglo pada sve dok se ne zagreju za nekoliko kilometara vožnje – ili više, u zavisnosti od toga koliko je hladno.

Dok se Michelinove temperature nisu povisile, kretanje sa čak i umerenim prodornim gasom Supra okretalo je zadnje gume kao da su na ledu, što je izazvalo naglu intervenciju kontrole stabilnosti. Sottozeros nas je, s druge strane, zapanjio koliko snage mogu da spuste u pravu liniju čak i kada se smrzava. Takođe su pomogli Supri da se toliko dobro usmeri i zaustavi na suvom kolovozu da se činilo da to uopšte nije uticalo na oštro rukovanje automobilom.

Nažalost, ta izvrsna izvedba hladnog vremena i suvog puta nije bila od pomoći kada je stariji urednik Joei Capparella udario u nešto – ne zna šta – dok je zakopčavao rampu blizu Elizabethtovn, Kentucki, na putu do svoje porodične kuće u Nashvilleu , Tennessee. Šta god da je bilo, pocepala je rupu na Sottozeru sa prednje strane suvozača, ostavljajući gumu uništenu, točak podešen, a Supra imobilizovana. Supras je nasledio BMV-ovu osobinu koju ne volimo: bez rezervne gume.

To je dovelo do onoga što smo nazvali Joei-jevim Velikim problemom pomoći na cesti, u kojem su trebala četiri sata i naizgled beskrajni telefonski pozivi pre nego što je Toiotina služba pomoći na cesti stigla s ravnim kamionom i odvezala automobil do lokalnog dilera. Srećom, prijatelj je dva sata vozio iz Nešvila da pokupi Kaparelu i odveze ga. To je bilo u utorak, a od tada do sledećeg ponedeljka trebalo je da zameni Sottozero stigne do prodavca (rekli smo da su retki), gde je bio instaliran na zacrnjenom, ali još uvek sigurnom prednjem točku. Guma i ugradnja koštali su nas strmih 409 dolara. Kad smo se vratili kući, izravnali smo točak za 135 dolara. „Nikada više ne želim da vozim ovaj automobil“, napisao je Capparella u Suprinom dnevniku u naletu.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button