fbpx
Automobili

Mercedes-Benz EKS iz 2022. godine baca dizajn sa tri kutije

Mercedes-Benz tvrdi da njegova EKS električna limuzina postiže serijski najbolji koeficijent otpora od 0,20. EKS uzima aero krunu od drugog Mercedesovog proizvoda, CLA-klase, koji je upravljao sa 0,22 cd. Postoje mali otvori za hlađenje baterija, motora i punjača, ali imaju zatvarače koji ih drže zatvorenima kada nisu potrebni.

U toku je rat za prevlast luksuznih električnih limuzina, a Mercedes-Benz je upravo bacio rukavicu svojim EKS-om. Po prvi put, za šta moramo da pretpostavimo da će biti nastavak razgovora među proizvođačima na ovom prostoru, Mercedes je tvrdio da je koeficijent trona otpora rekavši da je EKS aerodinamički najefikasniji serijski automobil u istoriji sa neverovatnih 0,20 cd. Ova pažnja posvećena klizavom vazduhu ne samo da će se isplatiti na testiranju dometa automobila, već će doprineti i tišoj kabini, a automobilu daje atraktivan spoljni dizajn koji prati oblik.

Mercedes se već godinama igra sa aerodinamičnom efikasnošću. Prvi put je zaista ušao u ovaj eksperiment sa trenutnom S- i C-klasom, dobivši ove standardne limuzine sa unutrašnjim sagorevanjem tako nizak kao koeficijent otpora od 0,24. U stvari, Mercedes EKS krade ovu krunu sa 0,22 Cd Mercedes-Benz CLA. Sa 0,20, EKS je znatno aerodinamički efikasniji od bilo kog Tesle ili Priusa. U stvari, ovo se izuzetno približava ograničenim serijama aero kraljeva istorije poput GM-ovog EV1 ili Volksvagenovog KSL1, koji su obojici uspeli po 0,19.

Da bi to postigao, Merc je odustao od zlatne standardne konfiguracije motora / putnika / prtljažnika u tri kutije. Nije baš toliko radikalan kao što Mercedes tvrdi, jer kompanija eksperimentiše u ovom pravcu još od originalnog CLS-a 2004. godine. MB naziva novi EKS dizajn linijom „jedan luk“, uključujući dizajn kabine unapred koji je sada moguć sa električnim pogon i kosi niski zadnji krov čineći jednu glatku krivinu od prednje ivice do vučene. Ovo se posebno naglašava uklanjanjem što većeg broja šavova i nabora, čime se EKS čini kovanim u jednom komadu od rastopljene komade aluminijuma.

Budući da električni pogonski sklopovi ne zahtevaju nivo hlađenja neophodan za unutrašnje sagorevanje, prednji deo automobila ukrašen je sjajnom crnom potpuno zatvorenom nosnom pločom prekrivenom trokrakim zvezdicama kako bi sakrio brojne senzore sistema za pomoć vozaču, tako i da bi ‘ dajte automobilu izgled. “Postoje mali otvori za hlađenje baterija, motora i punjača, ali ovi imaju agresivne kapke koji ih drže zatvorenima kada nisu potrebni za maksimalan vazduh. Sa gornje strane se ne vidi linija zatvaranja haube, koja uključuje vrhove prednjih blatobrana, slično kao što to čini Porscheov Macan. Pod automobila je potpuno gladak od napred prema nazad.

Postoji, naravno, još nekoliko trikova koje je Mercedes koristio da bi EKS-u pružio aerodinamičnu prednost. Moj lični favorit nalazi se u točkovima. Poput pseudo-rešetke koja se nalazi na prednjoj strani EKS-a, svaki točak ima aerodinamični umetak sa malim srebrnim trokrakim zvezdicama preko polja sjajne crne boje. Lagani deljeni točkovi sa pet kraka relativno su stacionarnog i standardnog dizajna, ali kombinuju ga sa ovim aero modifikatorom i postaju više od zbira njegovih delova. Još jedan primer ovog nivoa krajnje pažnje prema detaljima nalazi se u načinu na koji se krov sužava širenjem unazad, dajući kabini EKS-a glatki i tekući oblik suze.

Gurajući putnički prostor dalje napred, kao i unazad, automobil dobija siluetu nalik kupeu, a istovremeno isporučuje veliki i prozračni putnički prostor koji su kupci povezali sa slovom S. Govoreći o unutrašnjem odeljku, Mercedes je i ovde uradio puno inovativnog dizajna.

Široki ekran kontrolne table pune širine izgleda kao nešto iz Netflik originalne mini-serije naučne fantastike, ali nekako i dalje funkcioniše sa izgledom dizajna. Opcija udobnih sedišta sa preklopljenom kožom za ovaj automobil zapanjujuća je na način da se čini nemogućim da niko nikada ranije nije smislio nešto ovako jednostavno. Futuristično i ćudljivo duboko plavo pozadinsko osvetljenje zasnovano je na starom svetu metalnom bronzanom dizajnerskom linijom na vrhu crtice po kojoj se kreću ventilacione komande ventilacije i ventilacije. To su jednaki delovi neskladni i delovi celine. Ne mogu da objasnim kako je Mercedes to uspeo, ali dokaz je, kako kažu, u pudingu EKS.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button