fbpx
Automobili

Električna vozila čine gotovo 90 procenata prodaje novih automobila u Norveškoj

Podstaknuti izdašnim poreskim olakšicama, najpopularniji električni automobili u Norveškoj u februaru bili su Audi E-Tron, Nissan Leaf i Hiundai Kona Electric.

Elektrificirana vozila sada čine 87,3 procenta sve prodaje novih automobila u Norveškoj, prema podacima objavljenim u Nacionalnom savetu za drumski saobraćaj (OVF).

Od automobila za koje se navodi da su prodati tokom februara 2021. godine, 47,5 procenata su bila čisto električna vozila (EV), 31,6 procenta priključni hibridi i 8,2 procenta konvencionalni hibridi.

U međuvremenu je samo 6,8 odsto bilo dizela, a 5,9 odsto benzina. Ova ukupna cifra od 12,7 odsto manja je u odnosu na 21,5 odsto u februaru prošle godine.

Najpopularnija čisto električna vozila bili su Audi E-Tron (sa 676 primeraka prijavljenih kao prodati), Nissan Leaf (sa 497 primeraka prijavljenih kao prodati), Hiundai Kona Electric (sa 496 primeraka prijavljenih kao prodati) i Peugeot e- 2008. (sa 434 primera prijavljenih kao prodata).

Za referencu, samo 6,5 procenata novih automobila prodatih tokom istog perioda u Australiji bilo je elektrificirano, a samo 0,3 procenta čisto električnih vozila. Međutim, prodaja lokalnih električnih automobila se više nego udvostručila u prva dva meseca ove godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button