fbpx
Automobili

Dva Kijina vozila potvrđena za 2026. sa električnom energijom, australijski planovi nisu jasni

Južnokorejski proizvođač automobila Kia potvrdio je planove da lansira dva nova modela 2026. godine – ali umesto benzina ili dizela, oni će koristiti potpuno električnu energiju.

Dugo se pričalo da Kia tajno radi na automobilu sa dvostrukom kabinom za najprodavaniji australijski Toiota HiLuk – međutim do sada se verovalo da će ovo vozilo pokretati benzin ili dizel.

Umesto toga, u današnjem saopštenju za investitore, Kia je rekla da planira da lansira dva „električna pikapa” 2026. – jedan „namenski” model namenjen razvijenim i tržištima u nastajanju, a drugi „strateški model usmeren na tržišta u razvoju”. .

Iako ovo ne isključuje nužno dizel pick-up u nekom trenutku u budućnosti, australijski planovi za bilo koji od električnih uređaja koji su danas najavljeni tek treba da budu potvrđeni za naše tržište.

Kia Australia je odbila da komentariše najnovije globalne planove za pick-up, ali je kompanija ranije izrazila interesovanje da što pre nabavi automobil sa duplim taksijem u lokalnim salonima.

Sa dvostrukom kabinom u svom asortimanu, Kia i njen sestrinski brend Hiundai bi imali šansu da prestignu Mazdu za drugo mesto na listi prodaje novih automobila u Australiji.

Nije jasno koliko će novi modeli biti veliki i da li će biti slične veličine kao Toiota HiLuk i Ford Ranger – ili američki pikapi pune veličine, ili oboje.

Sa namenskom električnom utičnicom koja se očekuje da se proizvodi u SAD – namenjenoj američkim kupcima – moguće je da će jedan od novih modela biti bliži po veličini američkim pikapovima u punoj veličini, kao što su Ford F-150, Chevrolet Silverado i Ram 1500.

Manje detalja je poznato o pikapu na „tržištima u nastajanju“, iako Kijina formulacija sugeriše da bi mogla da deli svoju osnovu sa nadolazećim benzinskim ili dizel motorom – iako takav model trenutno nigde ne nudi Kia, niti njeni sestrinski brendovi Hiundai i Genesis.

Iako se Toiota HiLuk i Ford Ranger prodaju kao vodeća vozila u Australiji, oni su u stvari dizajnirani za tržišta u razvoju i zemlje u razvoju, i napravljeni su po nižoj ceni u poređenju sa američkim pik-apovima.

U međuvremenu, u pobedi za ljubitelje performansi, na istom brifingu Kia je potvrdila da će „svi BEV [baterijsko-električni] modeli“ ponuditi GT varijantu visokih performansi – uključujući nove ute.

Međutim, verovatno će biti fokusirani na performanse na putu – slično EV6 GT i njegovom vremenu od 0-100 km/h od 3,5 sekundi – umesto, na primer, na terenske sposobnosti Forda F-150 Raptor ili Ford Ranger Raptor.

Oba modela Kia će navodno imati koristi od bežičnih ažuriranja softvera – kao i kod novog Ford Ranger – a u slučaju preuzimanja na američkom tržištu, dostupnosti tehnologije poluautonomne vožnje „AutoMode“.

Najava Kia ute prati ona sestrinskog brenda Hiundai ranije danas, a kompanija je potvrdila da će lansirati električno „lako komercijalno vozilo“ do 2030. godine – kategoriju koja bi sugerisala laki kamion, kombi ili, što je najvažnije, ute.

Južnokorejski automobilski gigant saopštio je da će njegova nova vozila biti deo šireg plana za ponudu 14 električnih vozila širom sveta do 2027. godine – što je više od 11 obećanih pre godinu dana, zahvaljujući dodavanju dva pikapa i „ulasku u nivo … model“.

„U Sjedinjenim Državama, gde su SUV i pikapi srednje veličine popularni, električne verzije ovih modela će se lokalno proizvoditi od 2024. godine“, kaže Kia.

Proizvođač automobila će lansirati najmanje dva nova električna vozila svake godine, počevši od 2023. sa EV9: pet metara dugačak SUV veličine Hiundai Palisade koji nudi približno 540 km dometa, 0-100 km/h u vremenu od pet sekundi , i mogućnost brzog punjenja koja omogućava dodavanje 100 km dometa za šest minuta.

Kia cilja 807.000 prodaja električnih vozila u 2026. godini, ispred 1,2 miliona globalne prodaje u 2030. – što je povećanje od 36 odsto u odnosu na cilj prodaje objavljen prošle godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button