fbpx
Automobili

Dugoročni pregled 2021 MG ZS EV: Punjenje u predgrađu

Ovog meseca, kao što je obećano u uvodu u naš dugoročni pregled MG ZS EV-a od 2021. godine, istražio sam sve stvari koje se naplaćuju kako bih saznao da li bi dopunjavanje vašeg EV-a izvan poznatog doma imalo smisla za potencijalne kupce.

Ispostavilo se da je bilo složenije nego što sam mislio.

U našem poslednjem ažuriranju spomenuo sam punjenje MG preko noći kod kuće, pružajući više nego dovoljno elektrificiranog soka da me prođe kroz svakodnevnu vožnju. Ali još nisam trebalo da se odvažim van svoje zone komfora da se suočim sa javnom infrastrukturom za punjenje.

Da rezimiram, ovo je ono što koristim u svakodnevnoj vožnji.

Radnim danima napuštam školu, koja je udaljena 9,4 km vožnje od kuće, zatim do kancelarije CarAdvice u severnom Sidneju, dodajući još 28 km na putovanje.

Na putu kući idem istom rutom unazad, što mi ostavlja približno 150 km rezerve kada uvučem svoj prilaz. Dodajte fudbal i iz njega jednom ili dva puta nedeljno, još 20 km po putovanju. U najgorem slučaju, kada se vratim kući, ostalo mi je nešto manje od 100 km od dometa vožnje sa sertifikatom VLTP od 263 km.

Sada se razmišljanje koje sam posvetio ZS EV-u posebno naplaćuje, jer su moje uobičajene navike u vožnji ostale iste. I dalje mamam, brzo odlazim do prodavnica i svakodnevno putujem na posao, ne menjajući način vožnje, sa klima uređajem koji je i dalje uključen i uglavnom stara škola RnB zatvara zvučnike nakon napuštanja škole.

Međutim, moj pristup punjenju električnog automobila, otkrio sam, dele i moje kolege iz CarAdvice-a. Tretiramo ih na isti način kao i prema mobilnim telefonima – kad god možemo, priključimo ga. Dužina punjenja ili lokacija nisu bitni – iskoristili bismo priliku da dopunimo EV svaki put kad ga dobijemo.

Kod kuće imam garažu sa normalnim zidnim čepom. Kako nastavljam da radim okolo, priključim MG čim se vratim kući, a do kraja je dopunio do sledećeg jutra. Ako sam vikendom kod kuće tokom dana, a to je kada radim puno svojih poslova, stavljam je i na nekoliko sati.

U kancelariji CA u severnom Sidneju imamo Teslinu zidnu kutiju poput one koju biste postavili kod kuće i funkcioniše sa MG – nešto što sam kasnije shvatio da nije svuda slučaj.

Sada na javnom punjenju dok je van upotrebe. Prvo, brza Google pretraga pokazaće vam koji tržni centri imaju uređaje za punjenje, koje parking stanice ih imaju i druga mesta na vašoj ruti koja vam omogućavaju da unapred planirate.

Živim u okrugu Hills na severozapadu Sidneja i bio sam iznenađen koliko mesta za punjenje se nudi ovde, s obzirom da ih nikada nisam video – ili sam im obratio dovoljno pažnje.

Ako niste vlasnik Tesle, verovatno ćete koristiti ChargePoint stanicu za punjenje, pa sam se uputio u veliki tržni centar da se upoznam.

Prva lekcija koju sam naučio je da Tesla priključci za punjenje ne rade uvek na vašem vozilu koje nije Tesla, tako da se uštedite gnjavaže zbog ponovnog premeštanja automobila i parkiranja na ’drugim’ EV mestima.

Drugo, ChargePoint zahteva da prvo preuzmete aplikaciju i otvorite nalog – informacije koje nisam znao pre svog izleta. A aplikacija iz nekih neobičnih tehnoloških razloga ne bi prihvatila podatke o mojoj kreditnoj kartici, pa nisam mogao da koristim mašinu.

Napomena ovde: dama parkirana pored mene u Nissan Leafu dok sam besno prisluškivao telefon i bez napora dodirnuo njenu karticu na mašini, priključio utikač i izvukao decu iz automobila u intervalu od 45 sekundi. Bilo je lepo videti da punjenje može postati bezbrižno nakon završetka inicijacije – iako je uzela poslednji ispravni punjač, ali ko sam ja da se bunim?

Pozitivno za stanice tržnih centara i velika parkirališta je da se obično nalaze u blizini ulaza ili izlaza i obično dobiju glavna mesta za parking za pristup tržnom centru. Lepo kada se svađate decu na prometnom parkiralištu dok pregovarate sa kolicima.

Dok sam bio u poseti prijatelju u ulici „Burbs“, pomislio sam da bih ljubazno zamolio za dopunu, što je bilo lako obaviti dok sam bio parkiran na njihovom prilaznom putu pomoću zidnog čepa kao ja kod kuće. Spakovao sam produžni kabl za svaki slučaj, ali mi nije trebao, jer se ZS EV-ov kabl lako protezao na 2m udaljenosti.

Isti pristup nije uspeo kada sam iz očiglednih razloga posetio svog prijatelja koji živi u stanu, pa sam umesto toga napunio kafu i dobar podmazač i krenuo svojim veselim putem.

Svu vožnju radim u režimu „Eko“ kako bih izvukao maksimum iz ponude regenerativnog kočenja i otkrio da se navodni opseg prilično dobro slaže u stvarnom smislu. Ako na displeju vidite 200 km i pređete 100 km, ostaće vam uglavnom blizu 100 km. Nedavno u hladnom jutru primetio sam da je MG žvakao malo više nego obično, verovatno zato što sam i ja koristio grejač. Kako je to bilo kratko putovanje, na mene to uopšte nije uticalo, ali na nešto što bih imao na umu prilikom zimskog bekstva.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button