fbpx
Automobili

Citroen C5 Ks (2021) – Otkrijte naše prve utiske na brodu

Ne nužno C5, a kamoli CKS, novi Citroen C5 Ks je na raskrsnici i potpisuje povratak rogova u kategoriji limuzina.
Nekoliko dana pre zvanične prezentacije novog Citroena C5 Ks , mogli smo da odemo u studio da se malo približimo novoj ševronskoj limuzini. Mali događaj sam za sebe, budući da Citroenov evropski asortiman više nije imao veliku limuzinu u svom katalogu od 2017. godine i kraja druge generacije C5.

Jednom nije uobičajeno, osim nekoliko špijunskih fotografija , zaista nije bilo curenja u vezi sa ovim modelom. Kao i kod našeg otkrića novog Peugeota ​​308 pre nekoliko nedelja , otišli ​​smo u studio ne znajući zaista kako će izgledati naš sastanak danas. Došavši ispred automobila, efekat iznenađenja je zagarantovan, pogotovo jer novi C5 zapravo ne liči na limuzine kakve smo navikli da viđamo .

Kodovi poljuljani, ali nisu revolucionirali
Kodovi limuzine se uglavnom poštuju, sa dugačkom haubom i zakonskim prednjim delom, što bi posebno trebalo privući azijske kupce. I to je dobro, jer je to njegovo omiljeno tržište. Takođe će se proizvoditi u Kini , u fabrici Chegdu. Sa DS 9 dizajniranim u Šenženu, takođe u Kini, šta je zaista francusko, osim brenda, ostalo u ove dve limuzine koje treba da simbolizuju francuski vrh ponude? Ogromna rasprava.

Vratimo se stilu ovog Citroena C5 Ks, „Ks“ koji ima dvostruku konotaciju za Citroen, jer je to pre svega pismo koje je obeležilo istoriju brenda sa mnogim modelima, od AKS do CKS, preko ZKS-a, BKS-a ili čuvenog KSM-a i drugih Ksantia-a. Danas „Ks“ ima još jedno značenje, zajedničko mnogim drugim proizvođačima, jer je i ovo pismo sinonim za robusnost i redovno je povezano sa SUV-ovima i terenskim vozilima.

Dizajneri brenda koristili su istu podmetač kao i oni 308, sa odeljkom za vjetrobransko staklo pomerenim unazad za deset centimetara da bi se protegao prednji deo. Njegov prednji prepust je posebno izražen i stvara utisak da imamo posla sa automobilom dužim od prethodnika, a ipak je C5 Ks dugačak 4,80 metara , gotovo iste dužine kao i njegov prethodnik .

Citroen C5 Ks nema mnogo veze sa terenskim vozilom, ali povećani razmak od tla, plastični lukovi točkova i čak 19-inčni naplatci daju mu malo robusniji stil. Zadnji deo je na razmeđi između limuzine i karavana, sa otvorenim hečbekom, vrlo praktičan, otkrivajući prtljažnik od 485 litara za plug-in hibridne verzije i 545 litara za termiku.

Kada se zadnje sedište sklopi, zapremina je 1640 litara . Ova zapremina je slična onoj prve generacije karavana C5 (sa 563 na 1.658 litara) i veća od one u C5 Tourer zaustavljenoj pre skoro četiri godine u Evropi (505 i 1.462 litara). Prag opterećenja C5 Ks je posebno nizak i neće vam slomiti leđa kada utovarite predmete malo teže nego obično.

Ekrani, ali ne previše
Sada pređimo na unutrašnjost, sa neviđenom kontrolnom pločom kompanije Citroen . Sve je prilično elegantno i ergonomsko, sa vrlo malo fizičkih kontrola zahvaljujući prisustvu 12-inčnog HD ekrana osetljivog na dodir. Materijali su kvalitetni na nivou gornjih delova, malo običniji za donje delove, ali sve u svemu nije nečuveno. Cenimo fluidnost ekrana osetljivog na dodir, koji koristi novi infotainment sistem koji je mnogo glatkiji od starog sistema koji koristi grupa PSA.

Ovaj ekran biće rezervisan za vrhunske modele sa završnom obradom „Shine“ i „Shine Pack“, a donji delovi će imati pravo na 10-inčni ekran koji nalazimo na novim DS 4 i Peugeot 308 . Sedmoinčna instrument tabla, koja stoji tačno ispred vozača, izgleda malo manje uverljivo, sa manje prilagođavanja. I ovde C5 Ks ima koristi od sinergije grupe, jer se ovaj ekran nalazi i na Opel Corsi-e ili novom DS 4. Citroen više voli da se oslanja na svoj head-up ekran, umesto da nagradi, sa puno informacije.

Sve u svemu, osećamo se prilično dobro na ovom C5 Ks, posebno zahvaljujući čuvenim sedištima Advanced Comfort sa penom visoke gustine koja garantuju optimalnu udobnost tokom vremena i izbegavajući efekat kompresije nakon dugih sati vožnje. Udobnost u položaju je takođe lep element zahvaljujući širokom sedištu i naslonu koji imaju ojačanu potporu. Povezanost između ovih sedišta i standardno isporučenog hidrauličnog stopera (takođe će biti dostupan i pilotirani sistem) obećava izuzetan komfor i nesumnjivo na vrhuncu svojih slavnih predaka .

Koji motori?
Ispod haube ne bi trebalo da nalazimo dizel u Evropi, ovo gorivo više zaista ne miriše na svetost s obzirom na nove ekološke standarde koji su stalno stroži. Takođe zaboravite na šestocilindraš koji je ugradio stari Citroen C5, marka koja je napustila ovaj motor već nekoliko godina. Na meniju ćemo imati pravo na već poznati pogonski sklop, naime priključnu hibridnu verziju koja kombinuje četvorocilindrični benzinski motor od 180 konjskih snaga i električni motor od 81 kV. Kumulativna snaga: 225 konjskih snaga .

Ovaj motor, koji oprema DS 9, novi Peugeot 308 ili Peugeot 508 i 3008 HIbrid , povezan je sa osmostepenim automatskim menjačem odgovornim za raspodelu snage samo na prednje točkove. Ostale hibridne varijante biće ponuđene kasnije, snage 180 i 150 konjskih snaga da donekle ublaže račun. Biće i benzinskih motora bez električne pomoći, čije snage još nisu saopštene.

Od Pekinga do Pariza (ne baš) Ekpress
Kao i obično, Citroen predstavlja svoj novi proizvod mnogo pre marketinga. Porudžbine će početi u drugoj polovini 2021. godine za prve isporuke koje će se obaviti početkom 2022. godine, kada ćemo moći da se skliznemo za volan ove nove limuzine sa riblja kost, pod uslovom da drugi brod-kontejner ponovo ne blokira kanal. Suez. Citroen će distribuirati nove informacije o automobilu tokom cele godine, posebno cene, strukturu palete, pa čak i nove motore.

Dok smo još uvek ograničeni, novi Citroen C5 Ks će prvi put krenuti za nekoliko dana na salonu automobila u Šangaju 21. aprila. U Evropi ćemo morati da sačekamo malo duže da bismo malo pažljivije otkrili ovu zanimljivu limuzinu, koja se jasno suprotstavlja vrlo tradicionalnim modelima koje smo navikli da viđamo, počev od Volksvagena Passata , Reno Talismana i drugih Peugeota ​​508.

Nekonvencionalan je i ovaj Citroen C5 Ks, kao i većina njegovih prethodnika, i po njemu prepoznajemo i pravi Citroen. Da li će ovaj mali ekscentričnost, posut dobrom dozom SUV-a, biti dovoljan da podstakne opadajući segment? Možda bi tada ovaj C5 Ks mogao da ima i drugu ulogu, onu u hvatanju kupaca koji nisu nužno prijemčivi za SUV vozila, dok im prepoznaje neke više nego zapažene kvalitete. Na prekretnici, ovaj Citroen C5 Ks je više nego zanimljiv i njegova karijera će se pratiti sa posebnom pažnjom

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button