fbpx
Uncategorized

Ako i vi imate problem da vam mravi dolaze u kucu ili stan evo kako da ih se riješite.

Prirodni i ne-prirodni trikovi kako biste se trajno riješili ovih dosadnih insekata

Ljeti pored komaraca, postoje i drugi dosadni insekti koji se mogu vratiti na naboj: mnogi moraju eliminirati mrave iz svojih domova. prostorija koja je najviše pogođena zasigurno je kuhinja, budući da ovdje mrav nalazi ostatke hrane koje će donijeti svojoj kraljici i ličinkama u gnijezdu. Zato ne podcjenjujte prisustvo jednog mrava! Ako pronađe nešto slatko, vratit će se na dužnost, a slijedi ga mnoštvo pouzdanih drugova.

Znajte svog neprijatelja
Mravi obično grade gnijezda ispod podova, terasa, zidova, vaza, travnjaka. Privlače ih namirnice, posebno ljepljive i slatke, probijajući se kroz pukotine i ispod pragova vrata. Prvi savjet koji vam možemo dati je stoga održavati čiste površine i podove. Držimo i piće i hranu otvorene u hladnjaku. Izbjegavamo da na stolu ne ostavljamo slatkiše, pekmeze i voće, čak i ako su prekriveni ubrusom ili u posudi s voćem.

Prirodni lijekovi
Postoje prirodni lijekovi za uklanjanje mrava. Na primjer, u kritičnim točkama možete raširiti koru krastavca u kuhinji: povrće koje gubi. Čak ni miris metvice i lovora ne vole ovi insekti: vrećice čaja s aromatiziranim okusima mogu biti korisne ili, alternativno, zdrobljene listove možete staviti u vrećice od gaze koje, osim što mrave drže podalje, ostavljaju dobar miris posebno u smočnici. Jednako se mrze i arome kafe, cimeta, klinčića, limuna i sirćeta.
Za ostale prostorije u kući, osim kuhinje, odlična sredstva za oblaganje su žbuka i prah od talka, jer mravi ne podnose najfiniju prašinu.

Mnogi proizvodi za uklanjanje mrava
Ako se uprkos čišćenju kuće i prirodnim lijekovima, insekti teže vraćaju, očito se moramo naoružati određenim proizvodima. Na tržištu postoje različite vrste insekticida, mamaca, spreja, pjene i gelova. Dobro bi bilo raspršiti ove proizvode duž pragova vrata i na sjecištu zidova i poda. Ako smo identificirali gnijezdo ili put mrava, morat ćemo nastaviti i tamo prskati insekticidom. Ne zaboravite na prozore i bilo kakve pukotine, uključujući ventilaciju, na zidovima.
Ali pogledajmo detaljno kako funkcionišu. Hemijski mamac je kutija koja sadrži naizgled privlačnu supstancu, ali tada smrtonosna za mrave. Kutiju treba postaviti na uobičajenu stazu mrava, lako ih je uočiti jer obično hodaju redom. Kad pronađu tvar, lijepit će ih i također ga donijeti u mravljište, ubijajući i ostale mrave. Ova vrsta proizvoda je za ljude najmanje invazivna, obično se preporučuje ako u kući ima malo djece, jer ne dolazi u direktan dodir s površinama, a može se koristiti i u ormarima i ormarima.
Varijanta mamca je gel. U ovom slučaju to je vrsta zamke napravljene od gela koju treba pritisnuti u centru za aktiviranje. Također u ovom slučaju zamka se mora postaviti na put koji radnici mravi koriste u potrazi za hranom, a gel proizvodi će ih se držati sve do mravinjaka, uklanjajući također skrivene mrave. Gel se proizvodi ne samo u klopkama, već iu vrlo moćnom formatu cijevi, tako da se postignu određene tačke, čak i skrivene. U ovom slučaju je dovoljno samo jedna kap po linearnom metru i 10 kapi na ulazu mravinjaka. Na zahvaćenom području nije potrebno koristiti druge proizvode protiv formulacije, već se tretman mora ponoviti u slučaju pranja poda ili, u vanjskim područjima, u slučaju kiše.
Što se spreja tiče, međutim, to je proizvod s jednostavnim i brzim učinkom. Općenito, limenka je opremljena kanilom, kako bi se bolje usmjerio sprej i udario u najteže dostupna područja, poput pukotina i pukotina u zidovima. Dobro je prskati se i u skrovitijim prostorima, poput namještaja ili u blizini kante za smeće. Preporučljivo je ne prekoračiti uporabu kako se ne bi ugrozio zdravlje okoliša i, u svakom slučaju, pustiti ga da se dobro prohrani prije nego što ostanete ondje.
Drugi lijek sastoji se od proizvoda od pjene, varijanta konzerve koja spreja, ali koja umjesto tekućeg proizvoda oslobađa pjenastu supstancu koja, jednom kada se osuši, stvara barijeru protiv mrava. Učinkovitost mu traje duže nego kod sprejeva.
Na kraju, postoje proizvodi u prahu ili granulama: oni mogu biti hemijski ili čak i prirodno formulisani, a neuobičajeni su koji se distribuiraju na podu preko posebnog poklopca posipača. Ova vrsta lijeka posebno se preporučuje za terase i vanjske prostore, jer prašina mora ostati na zemlji

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button