fbpx
Uncategorized

2023 Lekus RZ450e Sports Lukuri recenzija

2023 Lekus RZ450e Sports Lukuri
Lekus-ovi vodeći modeli su uvek počinjali sa ‘L’, bilo da se radi o LS limuzini, LC kupeu i kabrioletu, ili LKS pogonu na sva četiri točka. I, naravno, LFA superautomobil.

To će se, međutim, promeniti, jer će se početni LBKS uskoro pridružiti asortimanu, a novi RZ pozicioniran kao novi oreol brenda. Nije tako logično kao nekada.

Iako RZ nije L-automobil i nije baš pozicioniran kao takav, to je novi proizvod heroja za brend. To je EV, ne prvi iz Lekusa, ali prvi dizajniran i projektovan kao namenski EV (za razliku od manjeg UKS300e, koji deli platformu i pakovanje sa benzinskim i hibridnim modelima).

Kao što ime sugeriše, RZ je par u liniji za tradicionalni RKS SUV, ali dizajn je jedinstven iznutra i spolja, a osnove su iz asortimana e-TNGA vozila matične kompanije Toiote – slično onome što ćete naći ispod nadolazeće Toiote BZ4Ks.

RZ450e je pozicioniran na isti način kao Mercedes-Benz EKC, Audi E-Tron SUV i BMV iKs. Čisti električni SUV-ovi koji spajaju tradicionalne vrednosti svojih brendova sa gomilom novih tehnologija i karakteristika kako bi pokazali da zastareli proizvođači automobila mogu biti baš poput Tesle, dok se utrkuju da prekinu veliki uspeh tog značajnog EV brenda.

Ali u slučaju potpuno novog Lekus EV-a, čini se kao da je žurba na tržište dovela do toga da su neki uglovi isečeni na način koji nije sličan Lekus-u.

Koliko košta Lekus RZ450e u Australiji?
Lekus nudi jednostavan asortiman u dve varijante u RZ liniji. Dostupan je samo jedan pogonski sklop sa dva motora, podeljen na luksuzne opreme niske specifikacije i sportske luksuzne opreme visokog kvaliteta.

To znači kombinovani izlaz od 230 kV i 435 Nm od RZ sa pogonom na sve točkove, bez obzira koji model kupite. Glavne razlike obuhvataju promene opreme.

U čitavom asortimanu, oprema unutrašnjosti u izgledu kože NuLuke, LED prednja i zadnja svetla, prednja sedišta sa osmosmernim napajanjem, grejanje prednjih sedišta, bežično punjenje telefona, infotainment od 14,0 inča, digitalni ekran za vozača od 7,0 inča i kompletan paket bezbednosnih tehnologija (više o tome niže).

Odlučivanje za Sports Lukuri pojačava stvari sa 20-inčnim aluminijumskim felnama umesto 18s, prilagodljivim farovima, panoramskim fiksnim staklenim krovom, head-up displejom, delimično ultrazložnim sedištima, poluautomatizovanom pomoći pri samoparkiranju, unapređenim Mark Levinson-ovim zvučnikom sa 13 zvučnika, zvučnicima sa ventilacijom na prednjim grejačima (većim od 10 grejanja na prednjim zvučnicima). , i pregršt drugih malih detalja koji se slažu kako bi dodatna potrošnja bila isplativa.

Cene za početnu verziju počinju od 123.000 dolara plus troškovi na putu, ali kada vidite dodatke uključene za povećanje potrošnje od 12.000 dolara da biste ušli u Sports Lukuri, osnovna verzija počinje da izgleda malo, pa, osnovno.

Iako nije opremljen na našem testnom automobilu, Sports Lukuri takođe otključava opciju dvobojne boje koja vidi krov, A-stubove i poklopac motora i prednji branik obojen u crno. To je upečatljiv izgled.

Što se tiče veličine, Lekus RZ naziva srednjim SUV-om, ali gledajući po dimenzijama, RZ je malo duži od brendovog RKS Large SUV-a (za 20 mm), ali 25 mm uži, 60 mm niži ukupno, sa međuosovinskim rastojanjem iste dužine.

Ocenjen kao konkurent srednje klase, RZ450e se poredi sa Mercedes-Benz EKC400, BMV iKs3 i Genesis GV70 Electrified, ali se takođe preklapa sa Audi E-Tron asortimanom, predstojećim Mercedes-Benz EKE SUV asortimanom i BMV iKs, iako su svi oni nešto skuplji.

Koliko prostora Lekus RZ450e ima unutra?
Lekus-ov vodeći enterijer je fascinantno mesto za provođenje vremena. Automobili kao što su LS i LC imaju niz zadivljujućih kombinacija boja i ručno izrađenih detalja, ispunjenih tehnologijom udobnosti i pogodnosti. Ipak, provedite neko vreme čačkajući po unutrašnjosti RZ-a i uskoro ćete videti da Lekus nikada nije nameravao da njegov najnoviji model bude ocenjen po istom pronicljivom merilu.

Ukazuje na Lekus zbog ponude raskošnog izgleda. Unutrašnjost u više nijansi u Olujno plavoj boji sa bež ofsetima i tamnim detaljima izgleda sveže, ali postoji i opcija crne i sive, ili crno-smeđe za nešto tradicionalnije.

Sedišta od veštačkog antilopa i obojene obloge podižu unutrašnji ambijent, a naglašeno osvetljenje – uključujući ambijentalno osvetljenje sa uzorkom projektovano sa krajeva instrument table na vrata – stvara pokretni akcenat dok se prednja vrata otvaraju i zatvaraju. Uredan dodir koji dodaje malo pozorišta.

Nažalost, uvukli su se neki manje poželjni staromodni Lekus detalji. Srebrna traka koja se proteže horizontalno preko donje table izgleda kao silverfrost boja, a ne kao realističnija završna obrada sa folijom. Kodiranje boja za zaustavljanje i pokretanje takođe izgleda loše. Vrhovi vrata i krovne obloge su bež, ali krovni stubovi i gornja tabla su crni, stvarajući manje integrisani izgled jer se blokovi boja probijaju na sredini kroz neprekidne elemente dizajna.

Često smatram da Lekusova sedišta padaju na čvršći kraj, iako ih moji saradnici često vole više nego ja. Za mene, prednja sedišta imaju neka čvrsta mesta gde se osećate kao da možete da osetite okvir ispod.

Sedišta takođe nemaju nešto podešavanja koja očekujete po ceni. Iako postoje funkcije klizanja napred-nazad, naginjanja, lumbalne i nagibne funkcije, nema proširivog jastuka sedišta ili podešavanja podupirača. Nisu funkcije koje ćete naći svuda po ovoj ceni, naravno, ali nije isključeno.

Sam prostor sedišta je pristojan. Sedišta nisu naročito široka, ali se uklapaju u različite okvire, a grejanje i hlađenje sedišta osigurava udobnost na daljinu. Lekus takođe ide korak dalje na Sports Lukuri-u sa zračećim grejnim panelima ispod instrument table i stuba upravljača, zagrevajući noge putnika na prednjim sedištima odozgo, kao i površinu sedišta – lep mali dodir.

Otkrio sam da je vozačev položaj malo pomeren, a volan nije poravnat sa grafikom instrumenta osim ako se snažno gurnete u naslon desnog sedišta. Ometanje kada se fokusirate na to.

To gore pomenuto zračenje takođe zauzima mesto tradicionalnog pretinca za rukavice, tako da umesto toga prolaz ispod konzole postaje ključna opcija za skladištenje. Par otvorenih držača za čaše u konzoli i podloga za bežično punjenje ispod ekrana za info-zabavu zaokružuju prostor za odlaganje sitnica, dok obična (ali plitka) centralna konzola i kompaktne korpe na vratima nude prostor za malo veće komade.

U zadnja sedišta i platforma električnog vozila RZ-a, začudo, ne nudi potpuno ravan pod; međutim, minimalna centralna neravnina nije ni približno jednaka tradicionalnom tunelu za prenos. Ipak, baterije ispod poda i postavljanje prednjih sedišta ograničavaju prostor za prste, ali gurnuta zadnja sedišta otvaraju dosta prostora za noge.

Prostor za glavu je pristojan, a zadnji naslon se može nagnuti za drsko dremanje na putu ili za prilagođavanje dečijeg sedišta. Međutim, ne postoji funkcija klizanja sedišta koja bi mališane približila napred, ako je tražite.

Zadnja sedišta su grejana, a postoji ventilacija u nivou lica preko centralne konzole, ali nema zastora za bočne prozore kakve biste našli u RKS-u. Prednji i zadnji putnici iznad glave pokriveni su elektrohromiranim fiksnim staklenim krovom koji se može zatamniti pritiskom na dugme. Lekus takođe uključuje par mrežastih nijansi koje se mogu ručno pričvrstiti.

Sa 522L, prtljažnik je prilično manji od 612L koji se nudi u RKS-u slične veličine, a opet sa preklopljenim sedištima postoji 1451L u RZ-u u poređenju sa 1678L u RKS-u. Za nešto malo drugačije, poklopac tereta je tvrda ploča umesto uobičajene roletne, ali sa preklopom u sredini tako da se može smestiti ispod poda.

Tu je i odvojiva torba za krovne roletne, koja se podiže sa poklopcem za teret. Međutim, ove ploče se ne slažu ispod poda i ne preklapaju, tako da ih ili treba zakačiti na mesto ili ostaviti kod kuće ako je prostor za prtljažnik prioritet broj jedan.

Da li Lekus RZ450e ima Apple CarPlai i Android Auto?
Mnogo volim trenutnu Lekus infotainment platformu. Možda nije savršen, ali je ogroman korak iznad onoga što je brend pokušao u prošlosti.

Glavni čin je masivni ekran osetljiv na dodir visoke definicije od 14,0 inča koji je domaćin ugrađenoj satelitskoj navigaciji, bežičnom preslikavanju pametnog telefona za Apple CarPlai i Android Auto, AM/FM/DAB+ radiju i raznim funkcijama automobila.

Donji deo ekrana se brine za kontrolu klime, sa integrisanim fizičkim točkićima za podešavanje temperature. To je gladak. Moje jedno malo žaljenje je da nema početnog ekrana. Prilično mi se sviđa stranica sa pregledom koja prikazuje mape na delu ekrana, plus malo multimedijalnih informacija i drugih sekundarnih informacija.

Možda sam razmažen CarPlai iskustvom, ali Lekus vam omogućava samo da prelazite između mapa preko celog ekrana, muzike, podešavanja itd., a nije uvek ono što tražim.

Inače, to je odličan sistem sa visokokvalitetnom grafikom i lakim za praćenje toka menija. Manje je zbunjujuće od BMV-ovog najnovijeg OS-a, na primer, i u rangu sa jednostavnošću Audijevog info-zabavnog sistema… možda čak i malo bolje.

Nisam zaljubljen u komande na volanu sa praćenjem dodira. Ovde dobijate izbor neoznačenih dugmadi, a dok prevlačite prstom preko njih, glavni ekran prikazuje šta će oni uraditi. One se mogu prilagoditi da kontrolišu funkcije po izboru vozača, ali funkcija dodira je izbirljiva i često je potrebno da se dugme pritisne dvaput – jednom da bi se aktivirala HUD prompt i ponovo da bi se aktivirala komanda.

Frustrirajuće je ako ste surfer na radio kanalima kao ja, a granično opasno ako pokušavate da upravljate tempomatom jer ignoriše unose jednim pritiskom. Držite prste, Lekus može da ispegla softversko rešenje za poboljšanje iskustva.

Lekus RZ takođe poseduje Lekus Connected Services, omogućavajući daljinski pristup vozilu preko povezanog pametnog telefona, omogućavajući vlasnicima da provere nivo napunjenosti, daljinski zaključavaju i otključavaju, pogledaju rute koje uključuju pristup punjaču, plus da kontaktiraju hitne službe u slučaju nesreće i omogućavaju praćenje ukradenih vozila. Pristup je besplatan prve tri godine.

Postoje tri USB-C priključka za punjenje u prednjem delu kabine i dva na zadnjoj strani centralne konzole za zadnja sedišta. RZ450e takođe ima zvuk Marka Levinsona sa 14 zvučnika koji je do neke tačke jasan i oštar, ali ako se zaista pomeraju granice, otkrio sam da bi to presecalo, a ne izobličavalo – čudno iskustvo, ali ono koje je bez sumnje oblik samoodržanja zvučnika.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button