fbpx
Uncategorized

2023 Aston Martin DBKS 707 je više od lepog lica

Kompanije za proizvodnju sportskih automobila koje proizvode SUV-ove je fenomen koji su entuzijasti posmatrali sa različitim stepenom užasa, uzbuđenja i prihvatanja od kada je Porsche Caienne debitovao. Sa svojim DBKS-om, Aston Martin je nedvojbeno — i, dobro, iznenađujuće — bio najuspešniji u prenošenju jezika dizajna svojih sportskih automobila u oblik SUV-a. Brend je, međutim, takođe shvatio da dani unutrašnjeg sagorevanja nisu vreme za suzdržavanje kada su u pitanju konjske snage. Dakle, dok standardni DBKS razvija 542 konjske snage iz svog AMG-ovog tvin-turbo 4,0-litarskog V-8, novi DBKS 707 model proizvodi 697 konjskih snaga—ili 707 KS u laskavijoj evropskoj meri.

Dizajn ove visokotestirane verzije je, naravno, izmenjen, uglavnom zbog funkcionalnosti. Otvor rešetke modela 707 je 27 procenata veći kako bi se omogućio veći protok vazduha za hlađenje motora. Sa boka su revidirani usisnici vazduha podeljeni horizontalnim DRL svetlosnim elementima. Postoji nekoliko novih aero delova: prednji razdelnik od karbonskih vlakana, revidirani pragovi duž preklopnih panela, deflektori vazduha ispred otvora prednjih i zadnjih točkova, izlaz za vazduh urezan u panele zadnje četvrti, produženi zadnji difuzor i duži zadnji spojler. Poklopci retrovizora i bočne trake mogu biti izrađene od karbonskih vlakana ili crne boje kako bi se slagale sa prozorima, otvorima na haubi i krovnim šinama. Na sreću, nijedan od ovih dodataka ne umanjuje previše organski oblik DBKS-a—iako mi nismo posebni obožavatelji zadnjih izlaza za vazduh i tog izbočenog difuzora. Ipak, ovo je daleko od preteranog tržišta u Mansori stilu.

Povećana izlazna snaga dolazi iz istog 4,0-litarskog V-8 kao i standardni DBKS. Naravno, motor nije potpuno isti: tu su novi turbo punjači, redizajnirani indukcioni i izduvni sistemi i reprogramirana kontrolna jedinica motora koja upravlja svim tim. Masiranje je urađeno u Aston Martinu pod vođstvom inženjera pogonskih agregata Ralfa Illenbergera, koji, pošto dolazi iz AMG-a, dobro poznaje ovaj motor. Da bi se izborio sa dodatnom izlaznom snagom, standardni DBKS-ov devetostepeni automatski menjač je zamenjen verzijom AMG koja ima mokro kvačilo umesto pretvarača obrtnog momenta.

Pored bržeg vremena menjanja, novi menjač dodaje funkciju pokretanja pokreta Race Start. Dovoljno je lako pristupiti. U režimu Sport ili Sport+, istovremeno pritisnite kočnicu i gas. Digitalni displej instrumenata treperi crvenom porukom o startu trke, a kada broj obrtaja dostiže 4000 obrtaja u minuti, otpustite kočnicu i uživajte da se vratite na svoje sedište. To mislimo bukvalno – naš putnik se naginjao napred balansirajući telefon na kontrolnoj tabli da uhvati trenutak, a sila ubrzanja ga je bacila unazad u stolicu, što je rezultiralo video snimkom naslovne strane.

U našem testiranju standardnog DBKS-a, dostigao je brzinu od 60 mph za 3,9 sekundi i prešao četvrt milje za 12,4 sekunde pri 114 mph. To ne zvuči previše otrcano, dok ne saznate da ti brojevi zaostaju za Audijem RS K8, Bentlei Bentaiga V-8, Mercedes-AMG GLE63 S, pa čak i Maserati Levante Trofeo. Prava hvalisanja se računaju, a mišićaviji DBKS 707 — koji takođe ima koristi od kraćeg odnosa krajnjeg pogona od 3,27:1 — smanjuje vreme od 60 milja na sat na 3,1 sekundu i može da dostigne 100 mph za 7,9 sekundi. Takođe je prešao četvrt milje za 11,5 sekundi pri 119 mph. Najveća brzina je 193 mph.

U stvarnom svetu – koji je za našu vožnju bilo ostrvo Sardinija – DBKS 707 je jednostavno ludo brz. Teško vam je da nađete priliku da potpuno ispružite njegove noge na više od nekoliko sekundi. Kada to uradite, ubrzani potisak je toliko intenzivan da čak i delimična pauza u snazi tokom izuzetno brzih promena stepena prenosa stvara trenutak pomeranja glave dok DBKS 707 rakete napred.

Grleni zvučni zapis modela 707 dolazi od aktivnog izduvnog sistema sa četvorostrukim otvorima koji se razlikuje i od standardnih i od opcionih sportskih postavki u osnovnom automobilu. Bez obzira na režim vožnje, držanje bilo koje od ručica menjača kada se pritisne dugme za paljenje pokreće glasno lajanje pri pokretanju koji čisti grlo. Čak i u blažoj GT postavci, i nešto više u bilo kom od dva sportska režima, čuje se zvuk izduvnih gasova tokom prebacivanja u viši stepen prenosa, a V-8 urla sa dubokim baritonom dok se obrtaji penju—snimili smo vokal od 84 decibela pri široko otvorenom gasu. Ali ovaj Astonov soundtrack je još uvek rezervisaniji od oštrog praska AMG-ovih najtvrdokornijih proizvoda ili pozorišnih popova koje Jaguar favorizuje.

Uz svu tu novootkrivenu snagu, nove standardne karbonsko-keramičke kočnice ekskluzivne za model 707. Rotori su ogromnih 16,5 inča u prečniku napred i 15,4 inča pozadi, stegnuti crno obojenim čeljustima (ili izaberite bronzanu, narandžastu, žuta, crvena ili siva boja). Kaže se da veliki čepovi gube 88 funti u poređenju sa rotorima od livenog gvožđa u standardnom DBKS-u. Zabrinuli smo se da u običnom automobilu papučica kočnice slabije reaguje nego što bismo želeli u svom početnom kretanju, ali ovde nismo imali problema sa modulacijom. Karbon-keramičke kočnice su takođe izbrisale šest stopa sa zaustavnog puta od 70 milja na sat, čime se DBKS 707 zaustavio za 151 stopu. Međutim, kada su se kočnice zagrejale, malo škripanje je pratilo lagane aplikacije – problem na kojem Astonovi inženjeri kažu da rade.

707 ima četiri režima vožnje na putu i ​​jedan za off-road, sa izborom preko novog točkića na konzoli, što im čini relativno lakim za pristup bez skretanja pogleda sa puta. Udarite u sredinu točkića da biste pozvali ručni režim menjača, koji drži vaše brzine koje ste izabrali. Utvrdili smo da je ručni režim preferirano podešavanje za napad na duge nizove uskih uglova na ruralnom, planinskom terenu ostrva. Uz punu meru izobilja obrtnog momenta od 663 funt-stopa ovog DBKS 707 dostupnog u širokom opsegu obrtaja od 2600 do 4500 o/min, jednostavno nema mnogo potrebe za nižim stepenom prenosa u većinu krivina ili izlaskom na viši stepen prenosa.

Kao i kod standardnog DBKS-a, ovaj poboljšani model koristi 48-voltne aktivne stabilizatore zajedno sa vazdušnim oprugama, koje mogu podići visinu vožnje za 1,8 inča ili je smanjiti za 1,2 inča. Sistem nudi GT (podrazumevano), Sport i Sport+ režime. Aktivni sistem protiv prevrtanja je prilagođen za povećan otpor kotrljanja, a stav u krivinama je praktično ravan. Vožnja je, međutim, postala prilično čvrsta, iako bi se deo te grubosti mogao svesti na 23-inčne točkove našeg uzorka automobila (opciono na oba modela).

U ranijoj vožnji pretproizvodnog DBKS 707 na trkačkoj stazi u Engleskoj, iskusili smo zabavnu sposobnost ovog poboljšanog SUV-a da preupravlja. Na javnim putevima okruženim strmim spuštanjima, bili smo zadovoljniji saznanjem da DBKS 707 ima prianjanje danima. Neka zasluga pripada ultraširokim letnjim gumama Pirelli P Zero, veličine 285/35ZR-23 napred i 325/30ZR-23 pozadi. Ali zadnji trag modela 707 je takođe proširen za 0,6 inča, a njegov elektronski kontrolisani zadnji diferencijal je ponovo kalibrisan, što oba pomaže zadnjem kraju da bolje zabije u trotoar kada se kreće iz krivina. Na skidpadu smo izmerili 0,94 g štapa u odnosu na 0,92 g osnovnog automobila. DBKS 707 ima iznenađujuće dobar balans za težak SUV, njegovo prilično lagano kormilo odgovara želji da se promeni pravac bez mnogo pritiska sa prednje strane. Ovo ponašanje je potpomognuto raspodelom težine napred-pozadi od 53/47 procenata, što je povoljnije od većine njegovih konkurenata.

Za manje frenetične trenutke, tu su sada uobičajene asistencije vozaču kao što su prilagodljivi tempomat, pomoć pri zadržavanju trake, upozorenje na sudar unapred i praćenje mrtvog ugla. DBKS, međutim, ne nudi pomoć u vožnji bez upotrebe ruku – ovo ostaje automobil za vozače koji više vole da drže dve ruke na volanu. Kao iu standardnom DBKS-u, okruženje za to je bogata, kožna kabina svuda, a ulazak unutra je kao ulazak u najbolju prodavnicu cipela na svetu. Kože pokrivaju gotovo svaku površinu, a njihov miris ispunjava nozdrve, podsećajući nas da je najveći izazov sa kojim se „veganska koža“ suočava upravo olfaktorni. Čvrsto podstavljena sportska sedišta modela 707 imaju drugačiji uzorak šavova nego u standardnom automobilu, sa elementima kontrastne boje oko predela ramena i središnjom trakom na naslonu.

Kao i motor, info-zabavni sistem je još jedan komad hardvera pozajmljen od bande u Štutgartu, ali to nije Benzova najnovija postavka mega ekrana. Umesto toga, to je 10,3-inčni displej (sa Astonovom sopstvenom grafikom) kojim se upravlja preko Mercedesovog rotacionog kontrolera prethodne generacije i tačpeda. Iako cenimo taj raspored zbog njegove taktilnosti, nedostatak rada sa ekranom osetljivim na dodir izgleda neumesan u današnje vreme, i bilo bi lepo kada bi ekran mogao istovremeno da prikazuje više funkcija, kao što su audio i navigacija. 707 takođe ima revidirani raspored centralne konzole. Pored prethodno pomenutog selektora režima vožnje, postoje namenska dugmad za podešavanje čvrstoće amortizera i note izduvnih gasova i isključivanje funkcije automatskog zaustavljanja i pokretanja motora. Oba DBKS modela dele uvećane držače za čaše, kao i vrata koja se meko zatvaraju. Kao iu svim Astonovima, izbor stepena prenosa se vrši preko niza dugmadi u sredini instrument table.

Ne možemo reći da je standardni DBKS želeo snagu, ali 707 svakako pojačava intenzitet svog iskustva u vožnji. Takođe, naravno, povećava cenu. Ovde se traži 239.086 dolara za početak — nekih 50.000 dolara više od standardne verzije. Bez obzira na to, Aston Martin očekuje da će 707 biti popularnija DBKS varijanta. Iako se standardni DBKS i dalje može pohvaliti izuzetno elegantnim dizajnom, u ovom segmentu tržišta ništa ne uspeva kao višak.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button