fbpx
Automobili

2022. Volksvagen Taos igra veliku ulogu među subkompaktnim SUV -ovima

Potpuno novi Volksvagen Taos 2022. godine proizvod je poznatog obrasca u automobilskoj industriji. Kako popularnost određenog segmenta vozila raste (u ovom slučaju crossover), proizvođači teže povećanju i razlikovanju svojih unosa kako bi napravili mjesta za nove modele koji popunjavaju novonastale praznine u njihovoj liniji. S obzirom da je VV-ov asortiman SUV-a u Sjedinjenim Državama sve veći, uključujući kompaktni Tiguan, Atlas srednje veličine i Atlas Cross Sport srednje veličine, te električni ID.4 (pretpostavljamo da je to vrsta SUV-a), otvoreno je radno mesto u sve popularnijem podkompaktu svemira, među ostalim poput Jeep Compass -a, Kie Seltos -a i Subaru Crosstreka. Pomaže i to što VV neće ponuditi Amerikancima regularnu TSI verziju svog najnovijeg Golf hečbeka, zbog čega smo i dalje zabrinuti. Taos je barem ubedljiv mali crossover na većini frontova.

„Malo“ je na neki način obmanjujuće, jer je Taos jedan od većih igrača u svojoj klasi. Njegova arhitektura zasnovana na MKB-u leži na međuosovinskom rastojanju od 105,6 inča za varijantu sa pogonom na sva četiri točka ili 105,9 inča za vozača napred. Ima ogromno zadnje sedište za potkompaktni SUV, a njegovo prostrano i lako dostupno skladište za teret može progutati 25 kubičnih metara stvari iza zadnjih sedišta (28 kocki ako se odreknete pogona na sve točkove). Na putu, ako ne znate da tražite njegove prepoznatljive dizajnerske znakove – široku LED svetlosnu traku koja povezuje standardna LED prednja svetla sa hromiranim natpisima TAOS na zadnjim vratima prtljažnika – možete je lako zameniti za (malo) veći Tiguan. VV kaže da se ime Taos odnosi na krševit, živopisni grad u Novom Meksiku. Nismo tamo otišli ​​na vožnju, ali smo prošli naše lokalne lokacije u Mičigenu u obe primarne konfiguracije vozila.

Za pogon Taosa koristi se nova 1,5-litarska verzija EA211 sa turbopunjačem inline-four-1,4-litarski EA211 nalazi se u limuzini Jetta. Uz pomoć pojačanja turbopunjača promenljive geometrije, motor se dobrovoljno probija do svoje crvene linije od 6400 o / min i proizvodi respektabilnih 158 konjskih snaga i obrtnog momenta od 184 funti, od kojih je samo 1750 o / min. To je manje grubo nego što ćete dobiti od vrhunskih Seltos 1.6T od 175 KS ili Mazde CKS-30 Turbo od 250 KS, ali savršeno je prikladno za neobavezno spajanje na autoputevima. Standardni modeli sa prednjim pogonom uparuju turbo-četiri sa konvencionalnim osmostepenim automatskim menjačem. Verzije sa pogonom na sva četiri točka dobijaju sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom, koji VV naziva menjačem sa direktnim menjačem (DSG). Kompanija kaže da mu je ovo podešavanje omogućilo da se usredsredi i na veću efikasnost goriva sa osmostepenom i na sportskiju vožnju sa dvostrukim kvačilom.

Naš testni automobil bio je SEL model sa pogonom na prednje točkove, koji je ubrzavao do 60 km / h za 7,4 sekunde i prešao četvrtinu milje za 15,8 sekundi pri 87 km / h, što ga čini nešto bržim od najnovijeg Subaru Crosstreka sa 2,5-litarskim ravnim motorom. četiri i značajno bježi od Jeep Compasa. Snažniji Kia Seltos sa turbopunjačem je, međutim, otprilike pola sekunde brži i do 60 i do četvrt milje.

S tim u vezi, Taos sa prednjim pogonom je izbor štedljivog goriva, zarađujući EPA kombinovanu procenu od 31 mpg, u poređenju sa 28 mpg za modele sa pogonom na sva četiri točka. Naš primer je dobro prošao u stvarnom svetu sa prosekom od 30 milja po galonu i objavio je impresivnih 40 milja po galonu na našem testu autoputem od 75 milja na sat, pobedivši svoju saveznu ocenu za 4 milje po galonu. I gore pomenuti Subaru i Kia uspeli su samo 30 milja po galonu na našem autoputu. Ali DSG modela sa pogonom na sva četiri točka nije toliko ubedljiv u svojoj ulozi kao sportski menjač. Iako su njegove promene generalno brze i dobro koordinisane pri velikoj brzini, nedostaje mu nenametljiva uglađenost pri osam brzina, jer je relativno nespretan po gradu i pod aplikacijama za brzo uključivanje-isključivanje. Samo varijante sa pogonom na sve točkove imaju birač režima vožnje sa postavkama Normal, Eco, Sport i Individual, ali čak i u svom najagresivnijem režimu, dvostruko kvačilo okleva između prebacivanja u viši stepen prenosa pri brzom ubrzavanju. Nema menjača na upravljaču, pa smo DSG-u uglavnom dozvoljavali da sam bira stepene prenosa, umesto da koristimo spore ručne kapice menjača.

Druga značajna razlika između dve pogonske grupe je zadnje vešanje. Taos sa pogonom na prednje točkove ima torzionu gredu pozadi, dok model sa pogonom na sva četiri točka koristi više veza. Zbog toga postoje dve dužine međuosovinskog rastojanja. Veća staloženost i značajniji osećaj višenamjenske veze čine Taos sa pogonom na sva četiri točka jasnim izborom. Iako Taos sa pogonom na sva četiri točka dodaje dodatnih 255 kilograma dodatne mase, njegovo sofisticiranije oslanjanje podstiče veće samopouzdanje vozača donoseći bolju kontrolu nad telom. Moraćemo da sačekamo drugi testni automobil da vidimo da li se ovaj prefinjeniji lik prevodi u bolje prijanjanje od skromnih 0,83 g koje je prednji vozač pokazao na klizalištu.

Sposobnost kočenja je odgovarajuća i kontroliše se pomoću papučice koja se lako modulira, uprkos izvesnoj mućki u prvim centimetrima ili tokom putovanja. Zabeležili smo tako 176 stopa zaustavljanja od 70 km / h. Svi primeri koje smo vozili valjani su na 18-inčnim točkovima (17 su standardni, 19 su opcionalni), a naš testni automobil je umotan u celoletne gume Bridgestone Turanza LS100. Sa pristojnom udobnošću u vožnji i relativno niskim nivoom unutrašnje buke-68 decibela pri krstarenju od 70 km / h; 73 pri punom gasu – izolacija puta dobra je za vozilo koje počinje od 24.190 USD. Samo ne očekujte nivo agilnosti Golfa od Taosovog dodatnog opsega i višeg težišta.

Od niske visine podizanja svog prtljažnog prostora do zadnjih otvora za kontrolu klime do sposobnosti da lako prilagodi prednje i zadnje noge od šest stopa, unutrašnjost Taosa naglašena je njegovom funkcionalnošću. Ovaj potkompakt izgleda solidno izgrađen, a kvalitet materijala uglavnom je srazmeran njegovoj ceni, mada tvrda, sjajna plastična ploča sa prednje ploče izgleda pomalo, naročito u vrhunskim SEL modelima koji koštaju više od 30.000 dolara. Iako nije smelo inspirisana, Tao -ova kabina ima koristi od konturisanih ukrasa i kontrastnih boja koje joj daju neki karakter. Materijali meki na dodir su dovoljno mekani i dobro postavljeni, a tu je i poznati VV-ov volan sa lepim obodom. Izbor sedišta uključuje presvlake od tkanine za osnovne modele, kožu na vrhu asortimana i kombinaciju kože/tkanine sa lepljivim umetcima za SE-ukrase srednjeg nivoa. Svi nude dobru udobnost i odličnu vidljivost.

Sa 72,5 inča, Taos je zapravo dlaka šira od jednoličnog Tiguana i oseća se slično prostrano u smislu prostora za laktove. Za razliku od Tiguana, nema raspoloživog trećeg reda sedišta. Osnovni modeli dobijaju 8,0-inčnu digitalnu instrument tablu i 6,5-inčni centralni ekran osetljiv na dodir, pri čemu se ekrani u većim okvirima povećavaju na 10,3 odnosno 8,0 inča, respektivno. Sviđa nam se što se Taos drži VV-ovog poznatijeg informativno-zabavnog sistema, umesto da usvoji noviju, manje intuitivnu verziju u ID.4 za koju se još zagrevamo. Ambijentalno osvetljenje, automatski farovi i VV -ov sistem integracije pametnog telefona App Connect su standardni.

Dodatni mikroprocesori kontrolišu IK.Drive paket aktivnih bezbednosnih funkcija: adaptivni tempomat sa stop-and-go funkcijom sa poluautomatizovanom pomoći, aktivno praćenje mrtvog ugla, pomoć pri zadržavanju trake, automatsko upozorenje na sudar i kočenje u slučaju nužde. IK.Drive je opcija od 895 do 995 USD za manje S i SE ukrase i standardna za gornji SEL. Značajni dodaci uključuju grejani upravljač, panoramski krovni otvor i paket izgleda Basecampa koji će se tek objaviti koji će dodati dašak terenskog štiha.

Igrom slučaja, konkurentna osnovna cena početnog modela S od 24.190 dolara ista je kao i odlazećeg Golfa hečbeka koji Taos manje -više zamenjuje. Budžet od 28.440 USD za SE opremu i nešto značajnih 32.685 USD za SEL model poput našeg testnog automobila, plus još 1450 do 2045 USD ako želite pogon na sve točkove. U zavisnosti od konfiguracije, te cene pozicioniraju Taos užasno blizu određenim verzijama većeg Tiguana, čija cena počinje od 26.440 USD. Pa ipak, s obzirom na velikodušno pakovanje Taosa i snažan spisak opreme, potencijalni kupci Tiguana neće morati mnogo da žrtvuju ako odstupe od ove nove donje stepenice u asortimanu modela brenda. Taos nije zabavna zamena za Golf koji bismo voleli, ali čini čvrsto sidro za VV-ovu SUV liniju.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button