Automobili

2021 pregled Volksvagen Golf R-Line

Sedeći na vrhu popularnog Volksvagenovog golfskog asortimana, Golf R-Line ima za cilj da unese neki sportski stil u vrlo ugodnu golfsku liniju za performanse.

Želite da idete malo brže? Tu je Golf GTI i uskoro Golf R, ali ako je izgled najvažniji, možda je R-Line za vas.

Volksvagen Golf R-Line 2021. stiže kao potencijalno poslednji takve vrste. Kako se prodaja tradicionalnih malih automobila smanjuje, kupci traže alternative SUV-ima, a prekomorske emisije guraju električna vozila u prvi plan, osma generacija golfa mogla bi biti posljednji Golf kakvog poznajemo.

Predstavljajući najbolje rezultate, ovaj novi Golf radi ono što je svaki Golf od prve generacije činio tako dobro. Razvoj pasmine, umesto da je revolucioniše. Dodavanje nove tehnologije, karakteristika i finoće i podržavanje Golfove pozicije kao nešto više od vrhunske opcije među konkurentima koji se više fokusiraju na flotu.

Po ceni od 37.450 USD plus putni troškovi, Golf R-Line neće privući pažnju povoljnim cenama, mada ta pozicija pripada početnom Golfu 110TSI od 29.350 USD kao ručni ili 31.950 USD kao automatski.

Svi članovi golfskog asortimana, pre sportskog Golfa GTI, dele isti 1,4-litarski motor sa turbopunjačem i osmostepeni automatski menjač. Ovo poslednje je novost u Golfu u Australiji nakon godina automatike sa dvostrukim kvačilom.

Daleko najupečatljiviji element novog Golfa je njegov skoro potpuno enterijer bez dugmeta, sa infotainment ekranom koji upravlja većinom kontrola i postavki automobila, sa nekoliko tastera za prečice u kabini.

Iako sam koncept nije nov, nakon što ga je donekle uveo Peugeot, sve više marki čini potez. Volksvagen je signalizirao svoju namjeru da od Golfa napravi pokretni iPad sa konceptima i maketama u unutrašnjosti, uoči novog Golfa.

Više o tome u odeljku Infotainment i povezivanje ispod.

Što se tiče dizajna, Golf izgleda – prilično utešno – iznutra, baš kao i spolja. Postoji nekoliko promena usredsređenih oko korisničkog interfejsa, ali dizajn je očigledno i dalje veoma volksvagen. Jednostavno, nesmetano i efikasno.

Kao deo paketa R-Line, postoje neki sportski dodaci, poput sportskijih sedišta sa dodatnim pojačanjem i integrisanim naslonima za glavu, obloga od mikrovlakana u antilopu i volana sa ravnim dnom presvučenog kožom.

R-Line takođe dolazi sa ručnim sedištima, ali sa podešavanjem visine i lumbalnog dela za oba suvozača, dvozonskom kontrolom klime napred i pozadi (ali ne i ventilatorom) koja se podešava pozadi, ulaskom i startom bez ključa, bežičnim punjenjem telefona , auto svetla i brisači, i unutrašnje ambijentalno osvetljenje u 30 boja.

Ako poznajete stari Golf, novi Golf znate po prostranosti. Iako je ovo automobil nove generacije, njegova zajednička osnova sa prethodnim generacijama znači da unutrašnje dimenzije ostaju uglavnom iste.

To nije loše, jer Golfov uspravniji stav i velika staklena bašta daju prozračan osećaj, a zadnje sedište je odgovarajuće veličine za odrasle.

Provucite češalj sa finim zubima po unutrašnjosti i na nekim mestima se čini da je Volksvagen možda napravio korak unazad sa završnim obradama i materijalima kako bi mu omogućio da stisne više tehnologije. Neki prošli vlasnici Golfa mogu se povući, ali svako ko izađe iz nedavne Toiote ili Hiundaija i dalje će se osećati kao da dobija nadogradnju.

Prtljažnik je solidnih 374 l sa zadnjim sedištima podignutim – nije najveće u segmentu, ali nije ni malo, usko ili plitko na bilo koji način što ga čini izazovom za korišćenje. Sklopiva zadnja klupa 60:40 (i prilično uspravna vrata prtljažnika) znači da je do 1230L prostora dostupno za veće, glomaznije predmete ili možete jednostavno spustiti prolaz zadnjeg sedišta da biste ubacili dugačke predmete i ostavili vanbrodsko sedište u upotrebi.

Ekran je svakako svetao i oštar, ali krivulja učenja je strma. Interfejs vozača dizajniran je tako da odražava iPad ili pametni telefon – u teoriji odlično, ali nije uvek praktično za prilagođavanja u pokretu.

Čak se i podešavanje jačine zvuka ili temperature vrši pomoću klizača na dodir, ali oni se ne osvetljavaju noću, što njihovu upotrebu čini nepreciznom. Isto važi i za kapacitivne tastere na dodir na upravljaču, sa haptičkim povratnim informacijama o „kliku“ koje toliko kasne da ste često mogli da izvršite promenu i odmaknete prst pre nego što dobijete tu povratnu informaciju.

Nema sumnje da će vreme i pažljiva pažnja olakšati neke od ovih poteškoća, ali na mnogo načina se čini da Volksvagen gura korisnike ka sistemu glasovne kontrole „Hello Volksvagen“, koji je impresivno odzivan i precizan. Samo što nisam naročito ljubitelj lajanja naloga na neživom objektu kada bi bilo brzo i jednostavno dodirivanje dugmeta.

Sam sistem sadrži integrisanu satelitsku navigaciju, Bluetooth, bežičnu vezu za Apple i Android pametne telefone, plus vam omogućava da prilagodite prikaz početnog ekrana i boje kabine. Ipak, čak i sa svim tim tehničkim podacima, ne postoji način pristupa digitalnom radiju.

Bežično punjenje je standard, a unutrašnjost je donekle zaštićena od budućnosti putem uključivanja USB-C portova. Dodavanje paketa Sound & Vision donosi vrhunski zvuk sa osam zvučnika (plus centralni zvučnik i subvoofer) audio sistemom marke Harman Kardon.

Dodajte virtuelni displej instrumenata sa nizom opcija prikaza (standardno) i head-up ekranom (deo paketa Sound & Vision), a Golf će svakako imati vitalne informacije za pokrivenog vozača.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close