fbpx
Automobili

2022 Škoda Fabia sertifikovana za Australiju sa tri varijante

Prva Škodina nova generacija Fabia u poslednjih sedam godina biće u prodaji u narednim mesecima – a vladini dokumenti objavili su tri varijante gama, sa sportskim modelom Monte Karlo.

Novi gradski automobil Škoda Fabia iz 2022. dobio je odobrenje za lansiranje u Australiji, uoči lansiranja u martu ili aprilu – i izgleda da će ponuditi izbor između tri varijante.

Detalji koje je objavilo Ministarstvo za infrastrukturu pokazuju da su tri varijante Fabije registrovane za prodaju u Australiji – Ambition, Stile i Monte Carlo – sve u karoseriji hečbek sa petoro vrata (s obzirom da se ne očekuje da će novi karavan biti u ponudi).

Iako detalji o motorima, menjačima i standardnim karakteristikama nisu navedeni u dokumentaciji, Drive shvata da će s obzirom na njegovu veću karoseriju, viši nivo pogodnosti i bezbednosne tehnologije i novije osnove dovesti do ne beznačajnog povećanja cena u odnosu na prethodni model.

Nova Fabia bi trebalo da ostane Škodin najpristupačniji model – ali sa četvrtom generacijom Fabije koja je navedena kao „premijum ponuda od trenutnog automobila“, očekujte da će cene porasti sa 23.990 dolara trenutne Fabie, i da će se približiti jednoj- Scala hečbek uvećan za 30.990 dolara (obe cene za vožnju).

Otkrivena u maju 2021., nova Fabia prelazi na istu platformu ‘MKB A0’ sa pogonom na prednje točkove kao i Volksvagen Polo, i u tom procesu dobija novi izgled, mnogo veću karoseriju, veće displeje za informacije i zabavu i instrumente, kao i paket nova tehnologija za pomoć vozaču i bezbednost.

Nekoliko australijskih detalja je potvrđeno u Fabijinoj sertifikacionoj dokumentaciji – iako to potvrđuje da će Monte Karlo nositi poboljšane branike u poređenju sa standardnim modelom, i očekuje se da će imati veće aluminijumske felne (kao što je nagovešteno dodatnim klirensom od tla).

Početne varijante sa manjim alu felnama biće ponuđene sa rezervnim točkovima pune veličine (sa profilom 185/65R15), dok će se skuplje varijante sa većim alu i širim gumama vratiti na rezervne točkove koji štede prostor (profil 125/70R18) .

Nije poznato koliko će biti velike legure dostupne na modelima Ambition, Stile ili Monte Carlo – pod pretpostavkom da su sve tri varijante ponuđene na lansiranju – niti bilo koji drugi standardni detalji.

S obzirom da je odlazeća Fabia bila dostupna u 70TSI i 81TSI oblicima, moguće je da bi se novi model mogao odlučiti za njihove najbliže ekvivalente: 70kV/175Nm i 81kV/200Nm melodije 1,0-litarskog turbo motora sa tri cilindra benzinca, koji pokreće prednje točkove.

Kao i kod trenutnog modela, varijanta od 70 kV dostupna je samo sa petostepenim manuelnim menjačem. Šestostepena manuelna i sedmostepena automatska opcija sa dvostrukim kvačilom su dostupne sa snažnijim motorom od 81 kV u Evropi – umesto sa samo automatskim 81TSI koji je trenutno dostupan lokalno.

Međutim, da bi opravdala višu cenu i povećala tržište, Fabia isporučena iz Australije mogla bi da bude dostupna sa vodećim 1,5-litarskim turbo četvorocilindričnim motorom od 110kV/250Nm koji je dostupan u inostranstvu, uparen sa sedmobrzinskim automobilom sa dvostrukim kvačilom za 7,9 sekundi Vreme sprinta 0-100 km/h.

Takođe će pomoći da se opravda njegova cena novi luksuz i bezbednosne karakteristike koje, na osnovu vodećih varijanti u Evropi, mogu uključivati digitalnu instrument tablu od 10,25 inča, centralni ekran osetljiv na dodir od 9,2 inča sa bežičnim Apple CarPlai i Android Auto, grejanje sedišta i volan , dvozonsku kontrolu klime, bežično punjenje telefona i zvučni sistem sa sedam zvučnika.

Dostupne funkcije aktivne bezbednosti u inostranstvu uključuju autonomno kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka i biciklista, adaptivni tempomat sa zaustavljanjem i kretanjem, pomoć pri centriranju trake, daljinsko praćenje mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, prepoznavanje saobraćajnih znakova i poluautonomno parking.

Tizer nove Fabije Monte Karlo objavljen je preko noći i prikazuje veće aluminijumske felne, revidirane prednje i zadnje branike, sportska sedišta i pedale, crne eksterijerne akcente, crvene detalje u unutrašnjosti i dodatne luksuzne karakteristike koje odgovaraju njegovom vrhunskom statusu.

Fabia Monte Carlo u Australiji bi takođe trebalo da dobije oštrije sportsko vešanje kako bi se razlikovala od običnih modela, prema prethodnim varijantama natpisne pločice.

Portparol Škode Australije nije mogao da potvrdi nikakve zvanične detalje u vezi sa novom Fabijom, rekavši za Drive: „SKODA Australia razgovara sa fabričkim mogućim varijantama lansiranja, tako da će uskoro biti vesti.

Takođe je moguće da bi Škoda Australia mogla da izabere da ponudi ograničeni model Launch Edition, koji odražava slične varijante koje se nude na Scala hečbek i Kamik malom SUV-u – međutim, ovo tek treba da bude potvrđeno.

Asortiman Škoda Fabia za 2022. treba da stigne u Australiju u martu ili aprilu, a dodatni detalji – uključujući cene i specifikacije – biće objavljeni u narednim nedeljama.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button