fbpx
Automobili

2022. Porsche 911 GT3 ostavlja nas bez daha

Prirodno aspirirani je novi vazdušno hlađeni. Baš kao što efikasnost i širenje vodenog hlađenja istiskuju vazdušno hlađene motore, popularnost turbopunjača prestaje sa prirodno usisavanim motorima. Poput onih poslednjih vazdušno hlađenih flat-sik-ova, Porsche-ov najnoviji prirodno-usisani flat-sik nudi jedinstveni zvuk i doživljaj. To je specijalni motor različitog karaktera od Porscheovih turbo punjača šestica, a biće dostupan samo u novom GT3.

To je slučaj već neko vreme, ali još uvek se suočavamo sa činjenicom da je 911 GT3 jedini 911 koji možete kupiti bez turbopunjača. Iza zadnjih točkova smešten je obrtni 4.0-litarski motor sa visokim obrtajem koji je usko povezan sa motorom koji je Porsche ponudio u ograničenoj proizvodnji Speedstera prošle godine. Poput Speedstera, šest tela leptira gasa napaja svaki cilindar kako bi ponudilo bolji odziv leptira za gas i povećano prevrtanje radi pojačanog sagorevanja. Brze i linearne reakcije su obeležje sjajnog atmosferskog motora, a GT3 se okreće kao da je neopterećen zamašnjakom.

I poželećeš da ga obratiš. U nedostatku turbopunjača koji prigušuju usisne i izduvne note, ovaj 4.0 zvuči kao da pripada početnoj mreži Rolek 24 sata. Uprkos maksimalnom obrtnom momentu od 6100 o / min, ovaj motor se ne oseća toliko vrhunski kao što specifikacije ukazuju zahvaljujući toj umerenoj zapremini.

Možda neće imati potisak Porsche-ovih turbo šestica sa malim brojem okretaja, ali pokreće GT3 bez mnogo napora, čak i ako iglu nikada ne prebacite preko 4000 obrtaja u minuti. Rano prebacivanje je sigurno moguće, ali prava radost je čuti užarenih šest vatri na crvenoj liniji od 9000 o / min. Konjske snage – sada 502 – dostižu maksimum pri 8400 o / min.

Pumpanje zvuka u kabinu postalo je stvar jer turbo punjači inhibiraju buku usisa i izduva. Takva varka nije potrebna u GT3. Da bi uštedeo 26,2 kilograma, Porsche uklanja zadnja sedišta i deo zvučnih prigušivača u zadnjoj pregradi. Dodatna prednost je što jasnije možete čuti žubor i disanje usisa i izduva šestorke.

Trčanje od praznog hoda do crvene linije ispunjava kabinu grlenim talasima koji se pretvaraju u vrisak piljenja dok se motor puni na 9000 o / min. Verzija na nemačkom tržištu koju smo vozili dolazila je sa evropskim filterom za čestice u izduvnim gasovima. Uprkos tom filtru, izduvni sistem laje, reži i uopšte vam ismeva glupavo lice kad god ubrzate.

Ali ne očekujte zvučno otkriće kada automobili ove jeseni stignu u Sjedinjene Države; dobićemo isti izduvni gas, ali sa lažnim filterom koji imitira povratni pritisak, štedeći Porsche-u nekoliko dolara za razvoj. Porsche navodi vreme od 0 do 60 km / h za 3,2 sekunde za GT3 opremljen automatskim automatskim dvostrukim kvačilom. Taj broj nam se čini konzervativnim, budući da je poslednji GT3 postigao brzinu od 60 mph za 3,0 sekunde. Za razliku od ostatka serije 911, auto kutija GT3 ima sedam umesto osam brzina. Menjač je usko povezan sa poslednjim GT3, što znači da je Porscheu bilo lakše da prebaci tradicionalni menjač umesto elektronskog prekidača sa osam brzina. Ne samo da ćete dobiti intimniju interakciju, već i sam menjač deluje pomalo kao da pripada ručnom menjaču, što će sigurno prevariti barem nekoliko ljudi koji zavire u prozor.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button