fbpx
Automobili

2022 Polestar 2 sa jednim motorom je jeftiniji, ali sporiji

Šta je Polestar? To je bilo naknadno pitanje radoznalog para koji nas je zamolio da identifikujemo Polestar 2 iz 2022. kojim smo se vozili u i oko Santa Fea, Novi Meksiko. Da parafraziramo, objasnili smo da je Polestar potpuno električna podružnica Volva, a dotično skuat skandinavski dizajnirano vozilo trenutno je jedini model masovne proizvodnje u njegovom portfelju. Činilo se da se samo referenca Volvo registrovala, pa smo preskočili stvari o tome da je Polestar 2 prvi EV kompanije, koji se proizvodi u Kini i prodaje direktno kupcima putem interneta.

Za 2022., novi izbori konfiguracije i druga značajna poboljšanja čine Polestar 2 konkurentnijim u premium-EV prostoru, posebno u odnosu na popularni Tesla Model 3. Ranije je Polestar 2 nuđen samo kao Launch Edition opterećen funkcijama sa dvostrukim motorima i početna cena od 61.200 dolara. Sada kada su mnoge ranije standardne funkcije podeljene između novih paketa od 4000 USD Plus i Pilot od 3200 USD, početna tačka konfiguracije pogona sa dva motora je 10 000 USD manje. Nova varijanta sa jednim motorom i pogonom na prednje točkove koja je počela da se prodaje u januaru, čini ’22 Polestar 2 još pristupačnijim. Počinje od 47.200 USD (iznos koji pada ispod 40.000 USD kada se uzme u obzir raspoloživi savezni poreski kredit od 7500 USD).

Pošto smo već testirali 2 sa dva motora sa paketom performansi od 5000 dolara i Polestar kaže da izmene iz 2022. ne utiču na njegovo ponašanje u vožnji, fokusirali smo se na primer sa jednim motorom. Njegovo iskustvo u vožnji je manje zadovoljavajuće iz perspektive entuzijasta, ali su razlike verovatno nebitne za većinu kupaca. Jedan motor isporučuje 231 konjsku snagu i 243 funte-stope obrtnog momenta na prednje točkove, stvarajući trenutni potisak karakterističan za električna vozila. Senzacija je dostupna na zahtev sa mrtve tačke ili pri prolasku na međudržavnom putu. Efekat se jednostavno pojačava kada dva motora zajedno naprave 408 ponija i 487 funti stopa, šaljući naš tester sa dva motora do 60 mph za 4,1 sekundu. Model sa jednim motorom teži 254 funte manje i znatno je sporiji, pa mu je potrebno 6,8 koraka da dostigne brzinu od 60 mph. Ta delta od 2,7 sekundi je skoro identična razlici između dva pogonska agregata na traci otpornosti, gde je standardni automobil prešao četvrt milje za 15,3 sekunde pri 93 mph u odnosu na 12,7 sekundi kod dvostrukog motora pri 109 mph. Najveća brzina modela sa prednjim pogonom je elektronski ograničena na 101 mph; dodatni električni motor koji hrani zadnju osovinu povećava taj prag na 125 mph.

Polestar 2 sa prednjim pogonom takođe nedostaje dinamika usmeravanja i pucanja koja čini da se njegov kolega sa pogonom na sve točkove oseća razigranijim. Sa sistemom kontrole stabilnosti podešenim na ESC Sport, možete nagovoriti rep AVD modela da iskorači na kontrolisan način za maksimalnu zabavu. Za one koji su manje zainteresovani za takve maloletničke nestašluke, FVD verzija i dalje deluje atletski i prefinjeno. Čak i na standardnim felnama od 19 inča, on je izvanredno usađen i siguran, delimično zahvaljujući svojim standardnim letnjim gumama — Michelin Primaci 4s, u slučaju našeg testnog automobila. Prianjanje skidpad-a iznosi 0,88 g, a zaustavljanja od 70 mph se dešavaju na 161 stopi, što rezultira zaostajem za verzijom sa dva motora za samo 0,02 g odnosno četiri stope. Najgore nesavršenosti na putu su izraženije na modelima sa opcionom kombinacijom točkova i guma od 20 inča, ali je kabina impresivno izolovana od spoljašnjeg sveta. Precizno upravljanje uključuje tri podesiva nivoa napora – lagan, standardni i čvrst – ali nijedan ne stvara nikakvu stvarnu povratnu informaciju. Najagresivnija postavka regenerativnog kočenja obezbeđuje 0,3 g usporavanja i omogućava pravu vožnju jednom pedalom. Čvrsta akcija papučice kočnice i kratak hod takođe su sigurniji nego kod mnogih drugih električnih vozila.

Bez obzira na broj motora, svaki Polestar 2 ima bateriju od 75,0 kVh. Iako je taj neto kapacitet nepromenjen za 2022. godinu, Polestar pripisuje povećani domet „poboljšanju softvera kontrolera i efikasnosti vozila“. EPA procenjuje da model sa jednim motorom ima domet vožnje od 270 milja po punjenju, što je samo 21 milju više od ocene od 249 milja sa dva motora (16 više nego ranije). Osim toga, zahvaljujući magiji bežičnih ažuriranja, modeli iz 2021. mogu da otključaju i taj dodatni opseg. Isto važi i za maksimalnu brzinu brzog punjenja automobila jednosmernom strujom, koja raste sa 150 na 155 kV (videli smo maksimum od 154 kV u jedinici Electrifi America). Polestar kaže da bi punjenje baterije od 10 do 80 procenata na jedinici od 150 kV trebalo da traje 33 minuta. U našem testu napunjenosti od 10 do 90 procenata, dostizanje 80 procenata je trajalo nešto duže nego što je navedeno, na 39 minuta. A stopa punjenja opada znatno iznad 80 procenata; za dostizanje 90 procenata bilo je potrebno 56 minuta, za prosečnu snagu od 75 kV, što je sporiji kraj današnjih EV.

Jednomotorni primer koji smo vozili u Novom Meksiku započeo je dan sa skoro punim punjenjem, a nakon dva putovanja krstareći po sporednim putevima i autoputevima između Santa Fea i Los Alamosa (ukupno otprilike 180 milja), napunjenost naše baterije je bila oko jedan- treći. Kod kuće na našoj ruti od 75 milja na sat, naš test automobil sa prednjim pogonom prešao je 220 milja sa punim punjenjem i prosečno trošio 89 MPGe. Poređenja radi, Polestar 2 sa dva motora prešao je 200 milja i u proseku imao 84 MPGe na istom testu.

Prebacivanje tih milja u Polestar 2 je prijatno zahvaljujući povišenom položaju sedenja i visokom stakleniku sa dobrom vidljivošću napred. Zadnje sedište je dovoljno udobno za dve odrasle osobe, a između zadnjeg poklopca i manjeg odeljka ispod haube ima puno prostora za teret. Unutrašnjost modela 2 izgleda minimalistički, ali prostor ima karakteristične završne obrade i čvrstu ploču. Oseća se kao da sedite u skandinavskoj kafani – osim što postoji samo jedan lako dostupan držač za čaše između prednjih sedišta; drugi je sakriven ispod poklopca centralne konzole. Centralni deo kokpita je vertikalno postavljen ekran osetljiv na dodir od 11,2 inča, koji ima inovativni sistem za informacije i zabavu koji je razvio Google, a koji je namenjen da replicira osećaj pametnog telefona ili tableta.

Iako je to poznato većini ljudi, brend Polestar i ovaj hečbek visoke vožnje nisu toliko. Polestar priznaje nedostatak svesti o brendu i kaže da je povećanje ove godine bio glavni prioritet. Nakon onoga što se može smatrati blagim lansiranjem Polestar 2 pre više od godinu dana, kompanija kaže da je pojačala marketing 2021. Isto tako, proširuje svoju severnoameričku mrežu Polestar Spaces (aka prodajnih salona) sa tri u 2020. do danas oko 30. Ne očekuje se da će ovaj napor učiniti Polestar sledećom Teslom, ali bi trebalo da poboljša prodaju i poveća interesovanje za buduće modele kao što je predstojeći Polestar 3 SUV. Onda možda Polestar 2 rani korisnici neće morati da odgovaraju na toliko pitanja.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button