fbpx
Automobili

2022 Mercedes-Benz S-Klasa Ridealong: Drive Pilot preuzima

Da bismo uključili Mercedes-Benz Drive Pilota, morali smo da pronađemo saobraćaj. U L.A.-u to nije baš teško. Naš vozač, Jochen Haab, menadžer za validaciju i testiranje, napredne sisteme pomoći vozaču u Mercedes-Benzu, ušao je na međudržavnu magistralu 10 sa Bulevara Crenshav i krenuo prema Santa Monici da pronađe spore brzine na autoputu potrebne za aktiviranje sistema autonomne vožnje trećeg nivoa.

Iako radi samo pri brzinama do 40 mph, sistem je radio glatko. Međutim, za razliku od nekih sistema nivoa 2, Drive Pilot ne može da izvrši automatizovanu promenu trake u SAD. Ta funkcija je deo Benzovog Intelligent Drive Level 2 sistema pomoći vozaču koji je dostupan u celoj liniji i očekujemo da će biti dodat Drive Pilotu ubuduće. Drive Pilot je trenutno dostupan samo na novoj S-klasi i električnoj limuzini EKS, a kasnije će biti proširen i na druga vozila u Mercedesovoj liniji.

Društvo automobilskih inženjera (SAE) opisuje sisteme za pomoć vozaču na nivoima automatizacije u rasponu od nivoa 1 do nivoa 5. Prilagodljivi tempomat, pomoć pri zadržavanju trake i funkcije automatske promene trake uključene u sisteme kao što su Intelligent Drive, Teslin autopilot , i General Motors Super Cruise svi potpadaju pod SAE-ov nivo 2. Većina ovih sistema ima za cilj da smanje stres na vozače tokom dugih putovanja (bez obzira na to kako se oglašavaju), ali uvek zahtevaju od vozača da ostane pažljiv i preuzme kontrolu kad god je to potrebno .

Drive Pilot, slično kao Super Cruise i Fordov BlueCruise, ograničen je na unapred mapirane podeljene autoputeve. Trenutno je tehnologija dostupna samo u Nemačkoj, gde je sertifikovana na nešto više od 8000 milja puteva. Ali za razliku od dva sistema nivoa 2 američkih proizvođača automobila—koji mogu biti slobodni, ali koji i dalje zahtevaju od vozača da obrati pažnju—Drive Pilot, zapamtite, smatra se sistemom nivoa 3, što znači da kada je u funkciji, vozač nije odgovoran za vožnju. Takođe je sličan BMV-ovoj funkciji pomoćnika u vožnji Professional, koja takođe radi u saobraćaju koji se zaustavlja i kreće do 37 mph na autoputevima sa ograničenim pristupom, ali BMV sistem zahteva od vozača da uvek obraća pažnju i stoga je sistem nivoa 2.

S druge strane, Mercedes kaže da vozači koji koriste Drive Pilot mogu da odgovaraju na mejlove, da gledaju IouTube video zapise (znamo za prilično dobar kanal) ili čak da igraju Tetris na ekranu osetljivom na dodir automobila dok su zaglavljeni u saobraćaju. Infracrvena kamera iza volana (i to koriste neki sistemi nivoa 2) osigurava da su oči vozača i dalje u odobrenom opsegu—i da vozač nije zaspao. Ako nas je Haab predugo gledao, sistem ga je upozorio da se osvrne u vidno polje. Nakon niza upozorenja, automobil počinje da koči u slučaju nužde. A ako tok saobraćaja uzrokuje da automobil pređe 40 mph, sistem zahteva od vozača da vrati kontrolu.

Drive Pilot koristi iste senzore koji se koriste za prilagodljivo krstarenje i druge funkcije pomoći vozaču i dodaje lidar. Kamera na zadnjem staklu i mikrofon mogu otkriti približavanje vozila hitne pomoći i isključiti sistem. Senzori u prostorima za točkove otkrivaju da li je put previše mokar da bi sistem mogao da funkcioniše. A automobili opremljeni Drive Pilotom imaju rezervne sisteme kočenja, upravljanja i električnih sistema.

Mercedes nam je takođe pokazao svoj Intelligent Park Pilot automatizovani sistem parkiranja vozila. Za razliku od drugih funkcija daljinskog parkiranja, koje koriste ugrađene kamere i senzore u automobilu, Mercedesov sistem, koji je razvijen zajedno sa Bosch-om, oslanja se na kamere i senzore instalirane na plafonima parking garaža. Međutim, u našoj demonstraciji u hotelu InterContinental Los Angeles Dovntovn, Bosch je instalirao privremene senzore na nivou zemlje, što je pomoglo EKS električnoj limuzini da se polako privuče do svog određenog parking mesta. Mercedes je pokrenuo sistem na aerodromu u Štutgartu u Nemačkoj, ali čeka odobrenje za instaliranje infrastrukture u SAD, slično kao Drive Pilot.

Dok Drive Pilot ima dodatnu prednost što ne zahteva od vozača da gleda put kao drugi sistemi bez upotrebe ruku, njegova ograničenja brzine i lokacije čine da se oseća iza nekih sistema nivoa 2 koji su danas dostupni u SAD. Mercedes kaže da radi na dobijanju odobrenja u Kaliforniji i Nevadi do kraja godine, a Drive Pilot bi trebalo da stigne na S-klasu i EKS modele u SAD do početka 2023. Očekujemo da će opcija koštati oko 5000 dolara kada stigne, a Mercedes kaže da će verovatno biti dostupan putem bežičnog ažuriranja.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button