fbpx
Automobili

2022 Lekus RKS350 F Sport AVD treba sjaj

Vreme je za novi Lekus RKS. Kompaktni luksuzni SUV je bestseler kompanije, ali je pretrpeo samo minimalne promene otkako je četvrta generacija stigla 2015. Skoro udvostručuje prodaju manjeg NKS-a, koji je nov za 2022. godinu i može se pohvaliti poboljšanim infotainment sistemom i živahnijim turbo motorom . U međuvremenu, RKS je jedno od retkih vozila bez turbo motora među svojim najbližim luksuznim konkurentima, od kojih svi nude bolje iskustvo vožnje od modela RKS350 F Sport AVD koji je ovde testiran.

Lekus koristi atmosferski 3,5-litarski V-6 u RKS350, koji proizvodi 295 konjskih snaga i obrtnog momenta od 267 funt-stopa i uparen je sa osmobrzinskim automatikom. Dostupni su modeli sa prednjim i pogonom na sva četiri točka, kao i hibrid RKS450h koji uparuje V-6 sa tri elektromotora od 308 konjskih snaga. Dok je hibrid EPA ocenjen na 30 milja po galonu kombinovano, RKS350 sa pogonom na sva četiri točka, kao što je ovaj ovde testiran, procenjen je na 22 mpg. Šestici sa slobodnim disanjem modela RKS350 nedostaje hitnost koja se može naći kod konkurenata sa snažnijim turbo motorima. I nema dodatnog gunđanja u modelu F Sport. U našem testiranju dostigao je 60 mph za 6,7 sekundi, znatno sporije od svojih nemačkih i korejskih rivala. RKS-u je takođe bilo potrebno 5,0 sekundi da ubrza od 50 do 70 mph.

Naš testni automobil je opremljen F Sport paketom upravljanja, koji dodaje točkove od 20 inča i prilagodljive amortizere, ali se vozi na standardnoj gumi za sve sezone. Lekus je prilagodio vešanje RKS-a za 2020. modelsku godinu, učvrstivši stabilizatore i ponovo podesio stope amortizacije i opruge, što je rezultiralo prianjanjem od 0,82 g na test stazi. Na neravnim putevima sa dve trake, međutim, otkrili smo da je vožnja pomalo uznemirujuća i takođe smo primetili neprijatno prevrtanje karoserije. Na autoputu, međutim, nismo imali zamerke na vožnju koja je bila mirna i staložena, baš kakvu očekujemo od luksuznog krosovera. RKS-u je takođe bilo potrebno prilično dugačkih 178 stopa da se zaustavi od 70 mph.

Srednje performanse RKS350 ne odgovaraju njegovom ekstrovertnom izgledu. To se posebno odnosi na F Sport, koji dodaje jedinstvene dizajne branika i rešetke, crne retrovizore i oznake F Sporta, ali i dalje izgleda nespretno i pomalo nalik minivenu. A naš test automobil je imao opcione podloge koje su bile nametljive. Prigušena boja Nebula Grei Pearl automobila nije privukla previše pažnje (živo plava Grecian Vater plava je nedavno dostupna), za razliku od jarko crvene unutrašnjosti koja vas pozdravlja kada otvarate vrata.

Osećamo se kao pokvarena ploča kada preklinjemo Lekus da se reši tačpeda koji kontroliše 12,3-inčni infotainment ekran. Uklonjen je na 2022 NKS, koji je predstavio Lekusov novi Interface Multimedia sistem, tako da očekujemo da će nestati kada se novi RKS pojavi. Međutim, za sada je korišćenje tačpeda za navigaciju kroz menije i dugmad Lekus sistema i Apple CarPlai i Android Auto još uvek daleko od intuitivnog. Lekus je svestan, međutim, jer ekran sada ima mogućnost dodira, ali način na koji strši na vrh kontrolne table čini nezgodnim biranje ikona u donjem delu ekrana.

Lekus ima dovoljno prostora na zadnjim sedištima i veliki prtljažni prostor u poređenju sa nekim drugim u ovom segmentu. Sa podignutim zadnjim sedištima, RKS proguta devet kutija za ručni prtljag, dve više od BMV-ovog Ks2 i jednu više od Genesis GV70. Ako tražite dodatni prostor za prtljag, Lekus nudi duži RKS350L. Njegov treći red sedišta nije posebno prostran, pošto Lekus ne rasteže međuosovinsko rastojanje, ali dodatna dužina iza C-stuba dodaje još nekoliko kubnih stopa tovarnog prostora u odnosu na standardni model.

Lekus nastavlja da dominira u segmentu kompaktnih luksuznih SUV vozila sa RKS-om, pomerivši neverovatnih 115.320 jedinica prošle godine, ali konkurencija se zahuktava. Najnoviji dodatak na preklop je iz Genesis-a sa svojim novim GV70. Oni koji cene performanse mogu čak da uđu u osnovni Porsche Macan po nižoj ceni od 63.155 dolara za naš RKS350 F Sport. Međutim, to ne znači da se ne radujemo sledećoj generaciji RKS-a. Jesmo, i nadamo se da će moderniji RKS ponuditi upečatljivije iskustvo vožnje.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button