fbpx
Automobili

2022 Kia EV6 GT-Line Prototip: Međunarodna prva vožnja

Kia sigurno nije gubila vreme u usvajanju elektrifikacije.

Kia je relativno rano zauzela mesto plug-in hibridnih motora sa benzinsko-električnim Nirom. Zatim je unapredio ante sa čistim električnim e-Nirom (prodaje se kao Niro Electric u Australiji), koji se pokazao prilično popularnim na mnogim tržištima na kojima se prodaje.

Međutim, korejski proizvođač automobila tu ne staje. Kia EV6 koja se ovde vozi, u obliku prototipa koji je spreman za proizvodnju, predstavlja dalji napredak.

Zasnovan na istoj platformi u stilu skejtborda kao i nedavno lansirani Hiundai Ionik 5-struktura E-GMP kao što je poznato, to je prvi namenski električni automobil iz Kije.

Kao takav, deli malo ili ništa sa bilo kojim postojećim Kiinim modelom.

Naglasak je ovde na sportskom stilu – što se jasno odražava u spoljašnjem dizajnu EV6, koji je mnogo karakterističniji od Nirovog. Nova Kia je opisana kao mešavina hečbeka, krosovera i reli automobila. Ne kupujemo tu poslednju analogiju, ali njegove dinamičke linije mu daju veliku prisutnost izbliza u metalu.

Šef dizajna Kije, Luc Donckervolke, kaže da je ekstrovertna linija inspirisana Lancia Stratosom, što na neki način objašnjava objašnjenje reli automobila. Sigurno je elegantno sa prednjim delom koji sadrži takozvano „Tigrovo lice“ sa velikim ugaonim prednjim svetlima koja sadrže prilično bujnu LED grafiku i tanki otvor rešetke.

Dalje, tu su ručke na vratima u ravnini, bočne strane bez ukrasa za maksimalnu aerodinamičku efikasnost i istaknuti spojler integrisan u visoko postavljeno kućište prtljažnika, što je verovatno najlepši set zadnjih svetala ikada predstavljenih na savremenim serijskim automobilima.

Profil, po mnogim aspektima sličan profilu Jaguara I-Pace, jasno sugeriše da se radi o električnom automobilu; bez potrebe za smeštanjem tradicionalnog benzinskog motora napred, Kia je EV6 opremila kratkim poklopcem motora i neobično dugom kabinom. Tipični crossover dodiri dolaze u obliku velikih kormilarnica koje primaju točkove do 21 inča u prečniku i umereno podignutu visinu vožnje.

Sa 4695 mm dužine, 1890 mm širine i 1550 mm visine, prilično je veći od e-Nira. Poređenja radi, Ionik 5 ima dužinu od 4635 mm, iste širine 1890 mm i visine 1550 mm.

Dugačko međuosovinsko rastojanje od 2900 mm takođe omogućava EV6 da primi litijum-jonsku bateriju od 58 kVh ili 77,4 kVh u potpunosti u svom podu.

Kia ne zvanično otkriva gde planira da pozicionira svoj najnoviji električni automobil, mada se sugeriše da će se EV6 više suprotstaviti Ford Mustang Mach-E i Polestar 2 nego Volksvagen ID.4 i Škoda Eniak iV sa oko 65.000 dolara osnovni oblik.

Nova Kia će se proizvoditi sa 125kV i 168kV pojedinačnim, kao i 173kV i 239kV dvomotornim pogonima sa zadnjim i pogonom na sva četiri točka.

Tvrdi se da veća baterija obezbeđuje model sa pogonom na zadnje točkove sa jednim motorom od 168 kV sa dometom do 510 km tokom ciklusa testiranja VLTP. Domet za snažniji model sa pogonom na sva četiri točka sa 239 kV sa dvostrukim motorom koji će se voziti ovde još nije ozvaničen, mada Kia kaže da možemo očekivati nešto u regionu od 450 km.

Pravi vatromet će, međutim, doći 2022. godine kada Kia planira da oslobodi svoj najmoćniji električni automobil do sada – dvomotorni Porsche Taican S sa pogonom na sva četiri točka sa izazovnim EV6 GT sa, sačekajte, 430 kV.

Svakako zvuči primamljivo. Ipak, blaža verzija GT-Line koju smo vozili nije baš osećala da joj nedostaje snage na neki sjajan način. Sa prednjim motorom koji napaja prednje točkove i zadnjim motorom koji pokreće zadnje točkove, EV6 srednjeg dometa pokazuje se izuzetno angažovanim kada želite da bude u najsportskijem od tri načina vožnje.

Kombinovani obrtni moment od 605 Nm aktivira se u trenutku kada gurnete gas, obezbeđujući hitne korake dalje od semafora i brzo ubrzanje pod opterećenjem na otvorenom putu uprkos izdašnoj masi praznog vozila od 2105 kg.

S pogonom na sva četiri točka preko jednobrzinskog menjača, vuča ostaje suva sve vreme na suvom. Nema gužvanja guma na bitumenu dok oslobađate kombinovane rezerve elektromotora uz usklađeno gurkanje desne noge, samo ugodno gladak i tih napredak.

Kia ubrzava od 0 do 100 km/h na 5,2 sekunde. Međutim, još jedan pokazatelj ukupnih performansi i fleksibilne prirode isporuke energije je zvanični razlaz od 60-100 km/h, za koji se brine u samo 2,7 sekundi. Maksimalna brzina je ograničena na 185 km/h.

Nije dovoljno brzo? Predstojeći EV6 GT, koji ima dodatnih 135 Nm obrtnog momenta pri 740 Nm, tvrdi se da će dostići 100 km/h u superautomobilu izazivajući 3,5 sekunde i postići maksimalnu brzinu od 260 km/h.

Kao i kod Niro Electric-a, najnovija Kia na električni pogon pruža vozaču mogućnost da promeni količinu rekuperacije energije pomoću ručica upravljača. Najefikasniji način rada, nazvan i-pedal, omogućava takozvanu vožnju sa jednom pedalom sa dovoljnim efektom kočenja kada izađete iz gasa da vas pametno podigne. Ovom režimu možete pristupiti u bilo kom trenutku držeći levo upravljač prema sebi duže od jedne sekunde.

Snažne performanse EV6 srednje klase podržane su uspešnim rukovanjem. Upravljač se može pohvaliti odnosom 14,3: 1, što mu daje lep osećaj odziva u kombinaciji sa razumnom težinom u sportskom režimu. Takođe daje iznenađujuću količinu povratnih informacija.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button