fbpx
Automobili

2021 Hiundai i30 N ručni pregled

Hiundai je možda relativno novajlija u svetu performantnih automobila, ali reputacija koju je već stekao sa i30 N teško se osvaja i ne treba je potceniti.

Rekao bih da hot hatch iz Južne Koreje nije tradicionalno način na koji bi se mnogi borili od samog početka, ali Hiundaijev spoj praktičnosti, pristupačnosti i performansi osvojio je naklonost i ukrao kupce daleko od popularnih hot hatcha, poput kao Volksvagen Golf GTI.

Takođe, nedavno odstupanje Golfa GTI-a od cene od 40-50 hiljada dolara stvorilo je još veću podelu između njih. Iako je sada skuplji nego kada je lansiran, i30 N i dalje počinje sa pristupačnih 44 500 USD pre nego što se plati na putu.

Suptilno revidiran stil, nadogradnja infotainment sistema u unutrašnjosti, blagi porast snage i mogućnost automatskog menjača po prvi put definiše i30 N sa poboljšanim izgledom, dok su cene porasle za čak 3100 USD.

Ovde možete pročitati naš pregled i30 N DCT koji menja igru, ali za potrebe ovog pregleda fokusiraću se na priručnik i30N.

U Australiji se nudi troslojni asortiman: početni i30 N, i30 N Premium srednje klase i vodeći i30 N Premium sa krovnim prozorom. Ali ovaj put smo zadržali osnovne stvari odabirom priručnika i30 N sa osnovnom specifikacijom koji, po meni, predstavlja najbolju vrednost ovog trija.

Svaki automobil je takođe opremljen adaptivnim amortizerima, elektro-mehaničkim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem, promenljivim sportskim izduvnim gasom, 19-inčnim kovanim točkovima od lake legure, gumama Pirelli P Zero, prebacivanjem stepena prenosa unazad i različitim režimima vožnje.

Hiundai i30 N može se izdvojiti po stilu karoserije N, crvenim stilskim akcentima, malom zadnjem spojleru, LED svetlima i kočnicama performansi 360 mm na prednjim točkovima sa crvenim čeljustima. To je puno kompleta za ne mnogo novca. Ali, da li ažurirani i30 N ima performanse da potkrepi svoj impresivan kredit na papiru?

Za razliku od raskošnog spoljnog stila modela i30 N, sa crvenim akcentima i masivnim kompletom karoserije, manje se dešava u unutrašnjosti. Postoje neki dodaci usredsređeni na vozača koji idu u osnovnu svrhu automobila, kao što su pedale od legure, sportska sedišta ojačana platnom i sistem podataka o vožnji N Performance, ali malo je dodato u kabini kako bi se osećao posebno.

Osim gore navedenog, prostor je u velikoj meri sličan običnom i30. Nije loša stvar, jer je kabina i30-a mlinaca lepo i udobno mesto za provođenje vremena, iako sam očekivao nešto više u načinu razlikovanja. Možda su neki crveni šavovi (umesto svetlo plave boje koju je teško videti) ili naglašeni ukrasi koji odgovaraju spoljašnjosti možda poboljšali blage sive ploče koje se nalaze svuda.

S druge strane medalje, nema male koristi od odabira i30 N Premium varijante. Premium ne poboljšava značajno izgled i osećaj unutrašnjosti kabine-osim specificiranja kožnih/alkantarnih sedišta sa jednodelnim naslonima i nekih drugih sitnih delova-tako da sam zasad zadovoljan bazom i30 N.

Bar je nivo standardne opreme visok; lista specifikacija uključuje dvozonsku kontrolu klime, novi 10,25-inčni info-zabavni ekran, digitalni radio i izvornu satelitsku navigaciju, kameru za vožnju unazad sa senzorima za parkiranje, ulazak bez ključa i pokretanje pomoću tastera, praćenje pritiska u gumama, punjenje bežičnog telefona i napajanje sklopiva ogledala.

Dakle, iako možda ne impresionira u smislu vrhunske kvalitete, kabina je prostrana i dobro opremljena za svoju cijenu ispod 50.000 USD. Prednja sedišta sadrže lepu količinu mogućnosti podešavanja da biste dobili odgovarajući položaj za vožnju, a gomoljasti menjač okružen kožom ima lepu težinu i osećaj.

Kožni volan takođe ima fantastičan prečnik, debljinu i osećaj. Raspored tastera je jednostavan i lako su vam pri ruci tasteri za režim vožnje.

Neverovatni izgledi nalaze različite domove u kabini ispred menjača (sa funkcijom bežičnog punjenja), dva držača za čaše u centralnoj konzoli ili kantu za centralnu konzolu koja je dobre veličine.

Sportska sedišta od platna nisu ništa posebno, ali obavljaju posao uz pristojnu podršku i većinom su udobna. Uznemirujuće, veći skitnici mogu osjetiti plastičnu školjku ispod tkanine koja vam se zabija u stražnju stranu na dužim pogonima. Možda je vredno nadograditi na i30 N Premium samo za ona sedišta sa boljim specifikacijama.

Putnici na zadnjim sedištima dobijaju najmanju moguću udobnost i prostor. Nema otvora za vazduh i male količine prostora za skladištenje u džepovima na mapama i karticama na vratima. Zahvaljujući konvencionalnom obliku hečbeka, postoji dobar prostor za glavu, ali je prostor za noge ugrožen i završićete na prednjim sedištima ako ste blizu šest stopa.

Novo za 2021 i30 N je 10,25-inčni infotainment ekran sa ažuriranom formom Hiundaijevog softvera, sa dodatnim ekranima N Performance. Sistem podržava i žičano preslikavanje Apple CarPlai i Android Auto pametnog telefona, mada sam bio dovoljno srećan što sam koristio izvorni softver u automobilu za pokretanje telefona, reprodukciju muzike i kontrole navigacije.

Niz prečica duž dna ekrana vodi vas do različitih funkcija, iako je nedostatak namenskog fizičkog dugmeta Home izazvao frustrirano pokretanje ekrana. Mape su lepo predstavljene i bogate informacijama.

Iako nije markirani audio sistem, standardni stereo zvučnik sa šest zvučnika dovoljno je lep za reprodukciju digitalnog radija i strujanje Bluetooth melodija.

U okviru analogne instrument table postoji mali 4,2-inčni TFT ekran koji ima tendenciju da prikazuje ekrane kao što su putni računar, temperaturu ulja, merač obrtnog momenta, turbo pojačivač, merač sile, merač kruga i digitalni brzinomer.

Kao i svi Hiundaiji, i30 N ima petogodišnju/neograničenu kilometražu. Ono što je ipak različito je činjenica da Hiundai podržava svoje automobile čak i upotrebom staza (sve dok nije konkurentna ili vremenski ograničena). Ovo je redak i velikodušan dodatak redovnoj garanciji i trebalo bi da pruži mir vlasnicima Hiundaija koji žele da izađu na trkalište u i30 N.

Intervali servisiranja su postavljeni na 12 meseci ili 10.000 km, šta god da je prvo. Servisiranje je takođe pristupačno, jer unapred plaćena trogodišnja vrednost košta 897 USD ili pet godina po ceni od 1595 USD.

Nasuprot Hiundaijevoj tvrdnji o kombinovanom gorivu od 8,5 l/100 km, zabeležili smo 11,1 l/100 km tokom cele nedelje sa i30 N. Rezervoar za gorivo može da primi 50 litara 95-oktanskog goriva-što je minimalni potrebni oktanski broj.

Ako se radi o usrdnom karakternom motoru i izduvnim gasovima koje tražite u svom vrućem otvoru, nema mnogo boljih od i30 N.

Nuspojava sjajnog N režima je izuzetno krut kvalitet vožnje koji smeta bilo čemu osim na glatkim površinama. Prilagodljivi amortizeri ne propuštaju nedostatke što rezultira profilom vožnje koji prelazi preko sitnih predmeta i udara kroz rupe i spojeve na putu.

Udobnost se vraća na prihvatljiv stepen u jednom od pripitomljenijih načina vožnje, ali na sreću Hiundai nudi prilagođeni način vožnje u kojem možete upariti udoban kvalitet vožnje sa škripavim izduvnim gasovima i privlačnim karakterom motora.

Dostupne su brojne performanse 2,0-litarskog četvorocilindričnog motora sa turbopunjačem i oseća se kao da svaki deo svojih izlaza od 206 kV/393 Nm primenjuje kroz prednje točkove. Ovo ponekad rezultira čudnim upravljanjem obrtnim momentom, ali potpuno je upravljivo i čini i30 N zabavnom za svađu.

Sa svom tom snagom i obrtnim momentom koji prolazi kroz prednje točkove, potrebno je malo upravljanja u srednjim uglovima kako bi i30 N ostao na putu. Upravljač nije definisan vrhunac doživljaja vožnje i30 N – lep je, šiljast i zabavan za rukovanje, ali nije pretjerano prijatan ili komunikativan na isti način kao i Civic Tipe R.

S tim u vezi, radosno je zabavno baciti niz tesnih uglova za prebacivanje. Od tačke do tačke, postoji dobar slučaj da je ovaj automobil jedna od najboljih ponuda.

Performanse kočenja su odlične zahvaljujući prednjem disku od 360 mm/zadnjem disku od 314 mm sa čvrstim udarcem srednje pedale što rezultira brzim, ponovljivim zaustavljanjem.

Kontrola karoserije je dobro izbalansirana kroz zavoje, ti čvrsti adaptivni amortizeri uveliko nadoknađuju ručnu težinu od 1447 kg.

Govoreći o priručniku, Hiundai je opremio tehnologijom usklađivanja obrtaja kojoj se lako pristupa pomoću dugmeta na upravljaču. Kolega Justin Naraian postojano veruje da nikada ne bi trebalo da koristite taj deo tehnologije ako je u ponudi – verovatno zato što smatra da radi bolji posao nego što bi čovek mogao da radi više puta – iako sam uživao pokušavajući da ga uskladim. Pedale od legure postavljene su dovoljno blizu da čak omogućavaju i neke trzave pete i prste.

Sama promena je lepo bacanje, a i dugme se oseća sasvim lepo sa spoljnom kožom presvučenom i svetlo plavom prugom. Cenim činjenicu da, iako će narudžbe sa dvostrukim kvačilom daleko nadmašiti priručnike, mogućnost privlačnog prenosa za svaki red uvek je pobeda za entuzijaste. Sve u svemu, karakter i30 N vas podstiče da se ponašate nestašno, što ga čini tako zabavnim.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button