fbpx
Automobili

2022. Hiundai Santa Cruz je verzija Tucsona za male kamione

Prihvatajući nasleđe univerzalnih kamioneta je novi Hiundai Santa Cruz, koji će biti dostupan ovog leta. Biće dostupan 2,5-litarski četvorocilindrični motor koji nudi više od 275 konjskih snaga. Santa Cruz deli veći deo svog inženjerskog i proizvodnog pogona, kao i izgled, sa novim Tucson krosoverom. Hiundai više voli izraz “sportsko avanturističko vozilo” od “kamiona” da bi opisao novi Santa Cruz.

U redu. Kakogod. Ali sigurno izgleda kamionski, ako ne i strogo. U svojoj osnovi, Santa Cruz je – da bi pojednostavio – novi Tucson 2022. godine ošišan na krovu iza sedišta u drugom redu. I to je ideja koja seže barem do Ford Ranchero-a iz 1957. i Chevrolet-a El Camino iz 1959. godine. Možda ideja ide još dalje od toga, prvom vlasniku koji je kaldrmisao teretna vozila za svoj Model T. Poenta je da je Santa Cruz nov, ali pojmovi koji stoje iza njega nisu.

Dizajniran prvenstveno u Hiundaijevim kalifornijskim studijima, Santa Cruz ima ugaonu hrapavost koja nedostaje Tucsonu. To nije samo još jedan kamionet, ali nije ni strogo tradicionalan kamion, ni po izgledu ni po mogućnostima. Karakterističan element dizajna su dnevna svetla koja se pojavljuju iza rešetke kako bi napravila neku vrstu segmentirane kaskade niz obe strane lica Santa Cruza. Privlačno je, čak i ako nije stidljivo.

Međuosovinski razmak Santa Cruza od 118,3 inča je 9,8 inča duži od onog kod novog Tucsona, a ukupna dužina od 195,7 inča je veća za 12,4 inča. To međuosovinsko rastojanje je takođe 14,0 inča duže od onog kod Subaru-a Baja 2002–2006, kome Santa Cruz deluje kao duhovni naslednik. Međutim, ukupna dužina starog Subaru-a od 193,3 inča samo je 2,4 inča kraća od nove Hiundaijeve. Ako je zadnji nadvišenje Subaru Baje proganjalo vaše snove, evo bekstva od noćnih mora.

Ali iako je duže, veći deo celokupne strukture Santa Cruza direktno je povezan sa Tucsonom. Unutarnji čelični otisci – većina podnog sloja, arhitektura nosa, konstrukcije vrata i prednje staklo – uobičajeni su. Stvarno staklo vjetrobranskog stakla će se zamijeniti između dva vozila. Unutar Santa Cruza, veza između njih dvojice je još očiglednija jer mašina sa otvorenim krevetom deli skoro svu unutrašnjost sa crossoverom. To uključuje instrument sa ravnim ekranom ispred vozača i središnji niz sa svojim displejem. Jedina očigledna razlika u unutrašnjosti između njih dve je ta što Tucson koristi birač menjača sa dugmetom između prednjih sedišta, dok Santa Cruz koristi tradicionalniju ručicu menjača.

Dizajn vešanja je takođe zajednički sa Tucsonom. Potvrđujući očekivanja, prednji kraj drže par MacPhersonovih nosača, dok se rep vozi na višestrukom sistemu. U kategoriji stvari sa otvorenim krevetima, Santa Cruz se pridružuje Hondi Ridgeline u nezavisnom klubu sa zadnjim oslanjanjem. I, poput Honde, Santa Cruz nudi prtljažnik iza točkova koji se može koristiti kao sanduk za led. Točkovi će se kretati između 18 i 20 inča, a gume će uglavnom biti sezonske i orijentisane na put. Santa Cruz možda ima očiglednu prednost u njegovom pogonskom sistemu.

Standardna pogonska snaga biće 2,5-litarska četvorka koju Hiundai ubacuje u mnoštvo proizvoda, uključujući limuzinu Sonata i Tucson. Hiundai obećava da će biti ocenjen na 190 konjskih snaga. Jedini menjač sa ovim motorom je konvencionalni automat sa osam brzina koji napaja ili prednje točkove ili sistem pogona na sva četiri točka. Više obećavajuća je verzija 2,5-litarskog motora sa turbopunjačem za koju Hiundai obećava da će isporučiti 275 konjskih snaga. Turbo motor će biti povezan sa osmostepenim menjačem sa dvostrukom spojkom i pogonom na sva četiri točka. Ako je Hiundai držao praznu težinu na razumnom mestu, Santa Cruz bi se mogao pokazati prilično brzim.

Hiundai takođe planira da 2.5-turbo model sa pogonom na sva četiri točka oceni na vuču do 5000 kilograma, što je oko 1500 kilograma više od rejtinga za prirodnu atmosferu. Iako Tucson deli standardnu 2,5-litarsku četvorku sa Santa Cruzom, dostupan je i kao hibridni model. Hiundai nije najavio hibridizovanu verziju Santa Cruza, a 2.5 turbo motor neće biti dostupan na Tucsonu.

A sada o tom krevetu: Hiundai se proteže između 48,4 i 52,1 inča, u zavisnosti od toga kako je konfigurisan. To je otprilike metar kraće nego u vozilima kao što su Toiota Tacoma, Nissan Frontier i Honda Ridgeline. I za razliku od konceptualno sličnih (iako ne u razmerama) vozila poput stare Chevrolet Avalanche, ne postoji način da se krevet produži u kabinu tako što se sklopi sedište i pregrada u drugom redu. Kamionska priroda Santa Cruza ići će samo tako daleko.

Grad Santa Cruz jedan je od onih čudnih u Kaliforniji. Smešten duž severne centralne obale, jedan je od najvećih u državi koji nije povezan međudržavnim autoputem ili glavnom arterijom poput autoputa 101. Takođe je dom ekscentričnog kalifornijskog Univerziteta Santa Cruz, koji ne izdaje ocene i kao sportsku maskotu ima Banana Slug. Santa Cruz je ponosno čudan. A možda je Hiundai Santa Cruz dovoljno čudan za grad. Hiundai pomalo gura kalifornijsko nasleđe utisnuvši reči „Dizajnirano u Kaliforniji“ u zadnja svetla.

Znate, kao što to čini Apple sa svojim iPhone-ima sklopljenim u Kini. Ali ne bi li i Alabama trebala dobiti neke zasluge za izgradnju stvari? Dakle, jasno je da je na levom zadnjem svetlu trebalo da bude utisnut utisak „Dizajnirano u Kaliforniji“, dok bi na desnom trebalo ponosno da stoji „Izgrađeno u Alabami“. Što se tiče cijena, Santa Cruz iz 2022. godine trebao bi početi sa manje od 30 000 američkih dolara i kretati se do 40 000 američkih dolara sa punim brojem frizera. Konačne cene treba da budu dostupne bliže datumu prodaje Santa Cruza ovog leta.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button