fbpx
Automobili

2022 Ford F-150 Lightning: Otkriven električni pick-up sa dometom od 483km, 420kV

Ford F-150 je postao električan, sa dugim dometom vožnje, brzim punjenjem, obiljem snage i elektrificirajućom pločicom sa natpisima.

Najprodavanije američko vozilo postalo je električno: upoznajte Ford F-150 Lightning iz 2021. godine.

Oživljavajući ime koje je poslednji put primenjeno na SVT Lightning sa napajanjem od V8 iz 1990-ih i 2000-ih, F-150 Lightning će se u prodaji u SAD sledeće godine kao Fordov rival Tesli Cibertruck, Rivian R1T i predstojećem Chevrolet Silveradu EV.

Ne zadržavajte dah za australijsko lansiranje, jer je prethodno isključen fabrički program konverzije desnog pogona za F-150.

Američki kupci će imati izbor između dve opcije baterija – standardne i proširene domete – uparene sa dvostrukim motorima i pogonom na sva četiri točka kao standard.

Vozila standardnog dometa razvijaju „ciljanih“ 318kV i 1051Nm, što omogućava procenjeni domet vožnje u američkom strogom EPA testnom ciklusu od 370km.

Modeli proširenog dometa povećavaju snagu na 420kV i 1051Nm, za 483km procenjenog opsega EPA i projektovano vreme sprinta od 0-60mph (97km / h) u „srednjem opsegu od četiri sekunde“ – mada nedavni komentari američkog predsednika Joe Bidena sugerišu referentna crta mogla bi pasti oko 4,3 ili 4,4 sekunde.

Kupcima F-150 Lightning nude se četiri opcije punjenja, a najbrža grupa omogućava punjenje od 15 do 80 procenata na brzom punjaču jednosmerne struje za 44 minuta sa standardnim paketom opsega ili 41 minutu sa opcijom proširenog opsega.

Desetominutno zadržavanje na istom punjaču može dodati 66 km bateriji Standard Range ili 87 km paketu Ektended Range.

15 do 100 procenata punjenja na 48-amp nadograđenoj utičnici za domaćinstvo može da se dovrši za 10 ili 8 sati, odnosno za standardne i proširene baterije, zahvaljujući jednostrukim punjačima od 11,3 kV ili 19,2 kV.

Prelazak na električnu energiju nije imao značajan uticaj na kapacitet vuče, jer je Ford ciljao na maksimalno kočenu cifru od 4536 kg sa opremljenim baterijom proširenog dometa i paketom vuče Mak Trailer.

Korisni teret je procenjen na do 907 kg, kada koristite bateriju Standard Range i 18-inčne točkove.

Praktičnosti pomaže velika „truba“ ispod poklopca na kojoj bi obično ležao benzinski motor, nudeći odvodni čep za lako čišćenje, četiri električne utičnice, do 181 kg korisnog tereta i 400 litara kapaciteta – za ovaj drugi se kaže da je najveći na tržištu i veći od prtljažnika malog automobila Ford Focus (sa uspravnim zadnjim sedištima).

Opcionalni sistem Pro Pover Onboard može napajati do 9,6 kV snage na uređaje, alate i druge električne uređaje kada su na poslu ili u kampu, dok novi Fordov inteligentni rezervni sistem napajanja tvrdi da može da napaja kuću do tri dana tokom zatamnjenja (pod pretpostavkom da se dnevno koristi u proseku 30kVh).

Ispod kože se po prvi put pojavljuju nezavisni ovjesi na zadnjoj osovini, dok Ford kaže da nadograđeni okvir pomaže u podršci skupocjenog akumulatora, a jedinica je osigurana zahvaljujući potkrovnim pločama podvozja i vodootpornom kućištu.

Razlike u stilu između Lightning-a i običnog F-150 su malobrojne, ali značajne po efektu, naslovljene novim potpisima prednjeg i zadnjeg osvetljenja sa svetlosnom trakom pune širine preko prednje maske i zadnjim svetlima koja se protežu u zadnja vrata.

Prednja maska je zatvorena zbog aerodinamike, dok aerodinamični točkovi ispunjavaju lukove.

Unutrašnjost, vertikalni ekran osetljiv na dodir od 15,5 inča zamenjuje 12-inčni ekran na benzinski pogon F-150 na vodećim modelima, koji pokreće Fordov najnoviji sistem za zabavu Sinc 4A sa bežičnim Apple CarPlai i Android Auto, bežična ažuriranja softvera i dugme za fizičku jačinu zvuka podeljeno sa električnim terencem Mustang Mach-E

12-inčni digitalni sklop instrumenata je standardni u čitavom opsegu, dok ostale dostupne funkcije uključuju sklopivi unutrašnji radni sto, zavaljena sedišta od 180 stepeni i birač režima vožnje za aktiviranje normalnog, sportskog, terenskog ili vučnog / vučnog vozila podešavanja.

Kupce koji zanimaju posao interesuje kombinacija brodskih vaga i funkcija inteligentnog dometa, koje prilagođavaju procenu preostalog dometa u instrument tabli na osnovu količine težine koja se trenutno nalazi u ležištu.

Dostupan je čitav paket tehnologija za pomoć vozaču, uključujući poluautonomne mogućnosti vožnje BlueCruise, omogućavajući Lightningu da se ubrza, koči i centrira u svojoj traci sa rukama vozača s volana na mapiranim delovima autoputa u SAD-u.

Ford F-150 Lightning iz 2022. godine biće u prodaji u SAD u severno proleće 2022. godine.

Cene će početi od 39.974 američkih dolara (51.300 američkih dolara) za osnovni, komercijalno orijentisan model u SAD-u – samo nekoliko hiljada dolara više od početnog modela Tesla Model 3, čija cena košta oko 70.000 američkih dolara u Australiji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button