fbpx
Automobili

2022 Bentlei Bentaiga S recenzija: Međunarodna prva vožnja

Međunarodna vožnja: Los Anđeles, Kalifornija SAD
Bentli je u mnogim delovima sveta odbacio Bentaigu Speed sa pogonom na V12, što je pogubljeno zbog pada potražnje i sve strožih standarda za emisiju izduvnih gasova.

Novi V8 Bentaiga S je zamišljen kao zamena za one kojima je sada odbijena verzija od 6,0 litara, koja sadrži mnoga od Speed-ovih dinamičkih podešavanja i neke korisne nadogradnje specifikacija.

Iako Australija još uvek ima priliku da kupi V12, mi ćemo naterati S da ga takođe prouči. Postavljajući očigledno pitanje: ima li smisla dodatno plaćati?

Vozio sam Bentaigu S u Kaliforniji, na istom događaju za štampu na kojem je Trent uveo novi Fliing Spur Hibrid. Pošteno je reći da je kontrast između dva automobila bio blizu totalnog. Spur prikazuje Bentlei-evu potpuno elektrificiranu budućnost i jedva da se može otkriti da se približava kada radi u svom stealth EV režimu.

Bentaiga S je mnogo bliže prošlosti brenda. To je bučna proslava i sagorevanja i ekscesa. Uši su se trzale svaki put kada bi se neko pokrenuo na mestu lansiranja, ultra-dizajnerskoj kući koja gleda na Tihi okean. Prilaz S se mogao čuti sa udaljenosti od najmanje 500 metara kada je vazduh bio miran.Iako zvuči mnogo moćnije, S ne dobija nikakvo povećanje snage u odnosu na standardni V8. Insajderi Bentlija priznaju da je teškoća homologacije pogonskih postrojenja u Evropi – nešto što je odložilo nekoliko njegovih nedavnih uvođenja – onemogućilo je opravdanje unošenja značajnih izmena za varijantu.

Ali maksimalne snage 4,0-litara od 404 kV i 770 Nm ostaju impresivne čak i prema sve nepostojanijim standardima ovog segmenta. Prema Bentlei-jevim brojevima, vreme za Bentaiga S od 0-100 km/h od 4,5 sekundi bi moglo biti 0,6 sekundi iza onog za V12, ali se i dalje poklapa sa vremenom predviđenim za Aston Martin DBKS (iako će se nedavno najavljeni DBKS707 graditi na tim suštinski.)

Bentlei je napravio značajnije izmene vešanja, iako su one pažljivo vođene da se ne naruše standardna Bentaiga usaglašenost jastuka.

Inženjeri kažu da su amortizeri S-a 15 posto tvrđi od onih kod običnog V8, a sportski dinamički režim je prerađen kako bi se povećala agilnost pri snažnom guranju – ovo je usklađeno sa slobodnijom melodijom za kontrolu stabilnosti ESC.

Najznačajnija promena u iskustvu vožnje u odnosu na V8 je standardna oprema aktivnog Dinamic Ride sistema koji je opcija na manjem automobilu.

Ovo koristi električni motor od 48 volti da bi se suprotstavio nagibu pod teškim opterećenjima u krivinama primenom obrtnog momenta na šipke protiv prevrtanja.Osim nekih veoma malih S oznaka i novog dizajna 22-inčnih točkova sa pet krakova, vizuelne promene uglavnom potiču iz postojeće liste opcija. S dobija specifikaciju Blackline kao standard, sa detaljima crnih sjajnih delova i tamnom nijansom svetla. Zadnji spojler takođe postaje veći i tu su novi četvorostruki izduvni cevi, sa par polu-ovalnih spojeva sa svake strane.Kabina ima dosta ukrasa od alkantare koje dizajneri enterijera vole da naznače sportsku nameru sa S brendom na instrument tabli i ušivenim u sedišta. Kao i kod drugih verzija Bentaige, kupci će moći da biraju između klupe ili pojedinačnih sedišta pozadi, plus opciju trećeg reda sa skraćenim radnim vremenom.

Ukratko, to je veoma otmena kantica za delove, i iako su ukupne promene skromne, ukupan rezultat deluje kao ubedljiva nadogradnja na regularni V8. Novi izduvni sistem je definitivno odlučujuća karakteristika. Glasno je i neuredno, čak i kada se pokreće u tišem režimu koji se može prebaciti – nijedan vlasnik S neće moći da se neotkriveno iskrade za ranojutarnju vožnju.

Uz glasan izduv i rad motora, Bentaiga razvija onu vrstu režanja na koju bi se ponosili mnogi V8 trkači – buka koja (da sudi po ponekad zaprepaštenim reakcijama posmatrača) ne odgovara baš veličanstvenoj veličini i proporcijama Bentaige .

V8 reaguje oštro i jako se okreće, ali menjač se bori da dostigne njegov entuzijazam. Automatski pretvarač obrtnog momenta sa osam brzina deluje sporo i dosadno u poređenju sa mnogo pametnijom kutijom sa dvostrukim kvačilom u Fliing Spuru, sklon je da propusti promene kada se zahteva više prebacivanja u nižu brzinu preko lopatica na volanu i takođe drži niže brzine za mnogo duže nego što je potrebno kada je menjač u svom sportskom režimu.Ali šasija zaista impresionira. Iako manje atletski od Caiennea i Urusa, Bentaiga je oduvek bila spremna da traži nešto tako visoko i teško, a S se gradi na ovoj dinamičnoj osnovi bez žrtvovanja udobnosti.

Izbor sportskog režima dao je prednost vožnji u odnosu na udarce visoke frekvencije pri nižim brzinama, verovatno velikim delom zbog same veličine felni od 23 inča, ali kontrola karoserije je bila izvanredna sa većim opterećenjem – a u komfornom režimu, S je skoro podjednako savitljiv kao obični V8.

Većina kupaca će verovatno verovati podrazumevanom „B“ dinamičkom režimu, koji čini se da najviše poziva većinu vremena.Kao i ranije, sistem protiv prevrtanja radi svoj posao gotovo nevidljivo. Ne poništava u potpunosti mršavost, što može stvoriti osećaj dezorijentacije kako se opterećenje povećava. Ostaje malo da vozaču pruži osećaj značajnih sila u igri, ali Bentaiga S brzo i oštro menja pravac, čvrsto se drži i dobro se opire nedovoljno upravljanju.

I iako prednja osovina na kraju prvo ostane bez adhezije, to čini postepeno i progresivno. Iako se čini malo verovatno da će neko kupiti Bentaigu za redovne staze, S se zaista snalazi.

Australijske cene iznose ‘S oko 71.600 dolara u odnosu na standardni V8 (378.600 dolara), i iako su relativno veće od jaza od 24.500 funti (43.000 dolara) na tržištu UK, dodatak u odnosu na obični V8 nije mnogo veći od cene razne opcije koje donosi kao standard.

Na prvi utisak, ovo bi trebalo da bude slatka tačka u asortimanu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button