fbpx
Automobili

2021. Porsche Taican prikaz: Turbo i Turbo S.

Porsche Taican je ozbiljno impresivan prvi napor brenda koji ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje. Ovog puta Turbo S moramo da potisnemo na pravi put.

Tipično za Porsche, zahtev za 0–100 km / h za Porsche Taican Turbo S 2021 iznosi 2,8 sekundi. Na prvi pogled deluje konzervativno. Postrojim se na početku pravca i prođem kroz poznatu sekvencu upravljanja lansiranjem. Smešno, to je isto kao što biste to učinili da ste za tim bili za volanom 911-e ili bilo kog drugog Poršea. Jedina razlika je tišina.

Nema agresivnog naprezanja kočnice, vibracija kroz kabinu, hitnosti u PDK-u ili tutnjave turbobenzinata šestica koji samo čekaju da se oslobode okova. Samo tišina. I, za razliku od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, koji ima ograničeno vreme da možete sedeti tamo pre nego što lansirate, mogao bih da sedim tamo u Taicanu čitav dan.

Luke Ioulden, Porscheov glavni instruktor, gleda me kroz prozor i kaže: „Ako je sporo, ne trudi se da se vratiš, prijatelju“. Ok onda. Nema pritiska.

Jedan od instruktora brzo proverava da li je oprema za merenje vremena pravilno postavljena i spremna za rad. Zatim gazim kočnicu …

Prvih nekoliko milisekundi svet postaje zamagljen – to izgleda kao da su minute iza volana – i gotovo je mučan osećaj da vas neko preleti preko najviše tačke američkih tobogana. To je divlji prikaz nasilnog pomeranja teškog predmeta. I dalje, jedina buka je lagani zujanje i zvuk izmučene gume koja pokušava da zagrize u kolosek.

Izvodim još tri lansiranja i dva puta zabijam 2,58 sekundi, a zatim 2,59. Smešno. Apsolutno smešno. Gume su pod pritiskom na cesti, a mi podržavamo Taican trku za vožnjom, bez prekida. Tipično za Porsche.

Ništa od toga nije ni zbog sposobnosti vozača, zapravo ne morate ništa da radite. Taican sve radi za vas. Samo ugasite kočnicu i držite se. Turbo zahteva 3,2 sekunde za trčanje do 100 km / h, a 3.0 koji istrčim dva puta deluje skoro sporo u poređenju sa gadnijim bratom ili sestrom. Istini za volju, iako je čak i ne baš tako začinjen Taican neverovatno brz.

Kakav senzacionalan ulazak u električni Porscheov doživljaj. I postaje samo bolje kad krenu vrući krugovi.

Oni koji su bili zabrinuti da bi električna budućnost mogla biti dosadna – a ja sam bio jedan od vas – ne treba da brinu. Taican Turbo S je blistavo impresivan na trkalištu kao i u pravoj liniji. Vozio sam Taican u inostranstvo – pre COVID-a – ali ne na stazi, a ne u turbo S opremi. Nomenklatura možda neće imati nikakvog smisla, kao u tome gde je tačno turbo, ali sve ostalo u vezi sa Taicanom je kristalno jasno.

Prvo, međutim, mesingani nosači. Cena za Turbo kreće se od 269 100 USD pre troškova na putu, dok Turbo S kreće od 339 100 USD pre troškova na putu. Cena mi je zanimljiva tačka. Električna vozila nisu jeftina, ali fanovi već duže vreme u Australiji plaćaju veliki novac za Porsche značku, tako da mislim da je pitanje potpuno drugačije. Sta je sa tobom? Javite nam u odeljku za komentare ispod.

Već smo prešli svu statistiku, vreme punjenja i mogućnosti, ali ovaj pogon se odnosi na sposobnost praćenja.

Prvo, ipak, brz pregled zahtevanih izlaza energije. Turbo isporučuje 460kV (500kV pri prekomjernom pojačanju) i 850Nm, dok Turbo S nabija broj obrtnog momenta do 1050Nm. Turbo S polaže domet od 405 km, a Turbo 420 km. Ipak, opet, opseg nije naša briga danas.

Dok se izdvajamo za našu stazu, pratimo Lukea, koji vozi 911 Turbo S, sa stvarnim turbo turbo motorom. Naše šanse da ga uhvatimo su Bucklei-jeve i niko s obzirom na njegov talenat za volanom, ali gledanje njegovih linija znači da ćemo se morati koncentrisati samo na vožnju što je brže moguće.

Činjenica da smo upoznati sa načinom na koji Turbo S ubrzava do ovog trenutka dana znači da nismo zaslepljeni nasilnim puštanjem snage iz male brzine. Ono što možda ne očekujete je način na koji neumoljivo gradi, do te mere da zapravo zbunjuje vodeći u zonu kočenja na kraju pravca. Jednostavno nema popuštanja, a neobičan zvuk zvižduka menja melodiju samo kada se menja dvostepeni menjač. Iskustvo je kao nijedan automobil koji ste ikada vozili.

Sa vidljivim krugom i brzom eksplozijom niz pravac, vreme je da se ugurate u neke vruće krugove i steknete osećaj kako Taican može spojiti uglove. Ukratko, njegove sposobnosti su daleko iznad očekivanja bilo kog električnog automobila, ako ne i Poršea.

Zbog toga sam gore dao komentar da je naša električna budućnost sve samo ne dosadna. Da biste zaista razumeli koliko je Taican Turbo S sposoban na stazi, moraćete da zaboravite da je to korisna limuzina sa četvoro vrata. Ostavite te koncepcije u jamama. To je samo bonus.

Upravljanje je gotovo savršeno. Nije digitalno povezan (metaforično rečeno) kao 911, ali osećate se potpuno prilagođeno onome što rade prednje gume. U svakom trenutku, takođe, i pri bilo kojoj brzini. Zapravo je teško izračunati preciznost prednjeg dela onoga što bi trebalo da se oseća kao težak automobil.

Isto tako, ravnoteža pri rukovanju. Pod jakim kočenjem jedva da ima nagiba ili nagiba, a vredi se setiti koliko je Taican u ovom trenutku takođe udoban na isprekidanoj podlozi. Zaista je Jekill-and-Hide u tom smislu. Kada skrenete u ugao, nakon zone jakog kočenja, ona samo krene tačno tamo gde ste je poslali, a zatim zagrmi iz ugla. Pa, da je grmljavina ćutala.

Možete osetiti da ispod vas ima težine, naravno, ali ni onoga što zaista teži. A s obzirom na epski nalet koji dolazi s ubodom desne noge, možete težinu voziti do određenog stepena. Uprkos tome, činjenica da težina ne utiče previše na brzinu koju možete nositi čini brutalno brzi automobil. Luka nam kasnije govori da je pravilno gurao 911 Turbo S – posebno van ugla – kako bi ostao ispred Taicanovog neverovatnog obrtnog momenta koji ga izbacuje iz svakog ugla.

Kočnice su takođe monumentalne. Ne osećaju se kao na šta ste navikli, ali ni na nepovezan način. Regeneracija se dešava, naravno, ali „osećaj“ kroz pedalu nisu uvek jastučići na diskovima. Morate zaista zakucati pedalu kočnice da bi se to odvijalo u uobičajenom smislu.

Vuča je ovde drugi faktor, posebno u sredini ugla, na izlazu dok oslobađate više od 1000 Nm do zemlje. Gume imaju jedva nagoveštaj protesta, takva je prevara sistema koji raspoređuje pogon, a Taican jednostavno traži da pritisnete jače, čak i sugeriše, takva je lakoća kojom se može voziti na stazi.

Da, to je Porsche, i da, trebalo bi da bude impresivno, ali nikada nismo očekivali da će Taican biti ovako užaren na trkalištu. Porsche je ovde isporučio u velikom stilu. Ne samo da je najsavremeniji u pogledu električnog pogona, već pruža sav angažman u vožnji i mogućnosti koje smo očekivali od bilo kog drugog Porschea.

Malo je verovatno da će ih većina vlasnika Taican-a ikad voziti toliko snažno kao što smo imali sreće. Ali presudni faktor je da mogu ako žele. I to je slučaj sa bilo kojim odličnim Porscheom.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button