fbpx
Automobili

2021 Mercedes-AMG GLS63 pregled

Sve su to fraze koje sam neprestano izgovarao kad god bi se neko raspitivao o prilično mesnatom Mercedes-AMG GLS63 iz 2021. godine.

To je zato što su sve te stvari – neke dobre, neke loše. Kao vrhunski pas (postoji još jedan) Mercedes-AMG SUV-a, mora da ga isporuči.

Započet ćemo tamo gde je GLS63 smešten u širem AMG SUV asortimanu. Cena mu je od 255.700 američkih dolara pre nego što krenete na puteve. To je tačno 33.000 USD više od GLE63 Coupe sa pet sedišta sa „kupe“ karoserijom, odnosno 35.100 USD više od onog sa konvencionalnim SUV karoserijom.

S obzirom na prostor i prestižnu nadogradnju koju dobijate u odnosu na ukupne troškove, to je prilično povoljno.

Iznenađujuće je i naš automobil bio relativno lišen mogućnosti. Na ovom nivou nije neregularno videti dodatnu opremu vrednu više od 50.000 USD. Dodao je vrednost od 10.900 USD, što uključuje nepotrebne točkove od kovanog aluminijuma od 23 inča (3900 USD), neophodan unutrašnji paket od karbona (4200 USD) i komforni paket zadnjih sedišta (2800 USD).

Totalna šteta za veliki hitac? 266.600 dolara pre puta, ili oko 280.000 dolara za vožnju.

pametan alternator ne samo da iskapa iz motora, već i vraća – pružajući mešavinu 16kV i 250Nm. Ukupno vrtoglave brojke, ali blago utrnule zbog tare od 2,7 tona.

Performans je mišićav s obzirom na njegovu veličinu i masu, ali zastrašujuće ne prenosi brzinu koju stavlja. To je jedan od onih slučajeva kada zakucate gas, osetite manje g sile nego što se očekivalo, a zatim pogledate brzinomer i krenete “da, tačno”.

Ostali AMG-ovi u asortimanu, od moćnog A45 S do krajnje brutalnog sportskog automobila GT R, svi prenose vitalnu suštinu ubrzanja i performansi vama kao vozaču. Svi prilično dobro komuniciraju. Toliko dobro, zapravo, da je postalo očekivanje nakon ulaska u vozilo ukrašeno onim magičnim velikim slovima na poleđini.

Ipak, brzinomer je brz, čak i ako to nažalost ne oseća. Prelazak sa 60km / h na 110km / h autoputom na rampi gotovo je trenutno završen. Zapravo, to je više slučaj sa svim rol-on ubrzavanjima.

Pametan dizajn motora ublažava dugačke cevi za izbacivanje turbopunjača, što smanjuje zaostajanje. Dodajte pomoć za starter alternatora i rezultujući neto efekat je super odzivnost. Morat ćete, međutim, držati prozore spuštenima ili nadgledati kako drugi blede u daljini da biste primetili njegov tempo.

Standardno je ugrađen prilagodljivi sportski izduv koji značajno podiže decibele. U redovnom režimu odaje prigušeno brujanje V8, a kada se potpuno otvori stvara zvučni pejzaž praćen grmljavinom. Nije tako hrapav kao stari, prirodno usisani AMG V8, ali ipak sličnog kvaliteta. Pogoci i promašaji, sećate se?

Potrošnja goriva iznosila je 17,0 l / 100 km. Službeni zahtev iznosi 13,0 L / 100 km. Ako ćete voziti automobile u okolini metroa i oko njega, biće bolna žeđ. Međutim, na autoputu se efikasnost poboljšava na 11–12 L / 100 km.

Teškaš, i bukvalno i figurativno, što je iznenađujuće s obzirom na to kako se kreće. Poput motora, i šasija je prepuna tehnike. Pored vazdušnog oslanjanja, tu je i pametni sistem aktivne stabilizacije kotrljanja.

Volim da slepo ulazim u automobile, a zatim posle čitam o otmenim stvarima da vidim jesu li to jevanđelje ili teze. Primetio sam da prebacivanje između režima Comfort i Sport ili Sport + režima u ravnoj liniji, na isprekidanom terenu, nije uvelo gomilu dodatne čvrstoće. Naravno, linije puteva i istaknute markacije postaju očiglednije, ali iskustvo nije agresivno preobrazilo. Međutim, čim ste upravljali, razlika je postala sušta.

U najudobnijem okruženju, brzi kružni tokovi oporezivali su se masom i kotrljanjem, što je naizgled smanjilo rezervu prianjanja. U sportskim režimima, vozilo se osećalo kao da je obadva spustio nekoliko stotina buradi i nekako dodao ojačavajuće zagrade ispod.

Smejalo se sa slabašne rukavice koju sam ranije položio. Ono što je sjajno u vezi sa tehnologijom je to što radi kada treba i ne ometa se kada se od nje zatraži.

Povrh toga, neverovatno je šta dodaje repertoaru GLS63. Napolju kroz tekuće seoske trake, gde su brzine velike i putevi prelepi, osetio je sav deo AMG-a, i zauzvrat dostojanstveno.

Kao što sam već rekao, sedite jedne večeri sa bocom ili čašom svog omiljenog napitka i pročitajte krvavi priručnik – napred-nazad, pa možda natrag napred za dobru meru. Nećete naučiti samo podle prečice koje smanjuju ometanje za volanom, već ćete naučiti kako da iskoristite njegovu snagu za svoju udobnost.

U pogledu kvaliteta, ekrani su fantastično oštri i jasni. Takođe ih pokreću procesori i grafičke jedinice sa dovoljno mumba da složene animacije izgledaju fluidno.

Još nešto što je sjajno je koncept poslovanja koji je Mercedes-Benz primenio. Svuda postoji više prekidača za istu stvar. Na primer, možete uključiti izduvne gasove preko prekidača, upravljača ili birača režima vožnje. Isto važi i za prisiljavanje menjača u ručni režim, kao i za niz drugih predmeta.

Sa središnjim ekranom automobila takođe možete da komunicirate na tri načina: kroz malo dugme osetljivo na dodir na volanu; velika dodirna tabla sa haptičnim povratnim informacijama; ili dodirivanjem samog ekrana prstom – plus uvek prisutna četvrta opcija glasovnih komandi.

Možda se čini neintuitivnim da se iste funkcije koriste na bezbroj načina, ali to zapravo menja način na koji komuniciramo sa automobilom. Takođe vas neprestano podseća na ono što se nudi. Pruža namenske prečice do stvari koje volite i na koje ste možda zaboravili i omogućava vam da njima upravljate na način koji više volite.

Neki vole dugmad, neki poput ekrana osetljivih na dodir, drugi sačuvaju svoje postavke u jedan sveobuhvatan režim vožnje. Svako ima tortu, koju može da jede.

Što se tiče osnovnih i praktičnijih elemenata, oseća se apsolutno ogromno iznutra, kao što bi i trebalo. Dva ogromna džepa na vratima omogućavaju vreće, boce za vodu i slično. Postoje neki sjajni trikovi poput grejanih i rashlađenih držača za čaše, kao i velika površina naslona za ruke sa zagrejanim poklopcem – za zagrevanje laktova.

Visoka staklena bašta stvara pristojnu vidljivost, ali s obzirom na njenu veličinu i sveopštu prirodu, može biti teško izmeriti ekstremitete velikog gomilanja u tesnijim situacijama parkiranja.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button