fbpx
Automobili

2020 Toiota Iaris SKS hibridna recenzija

Najbolji Iaris ikada ima svoju cenu. Bukvalno. Da li ispunjava svoje novo merilo cena?

Ne možete to stvarno premazati šećerom, zar ne? Ako kupujete novi lagani automobil ili gradsku saobraćajnicu, oni nisu svi jeftini kao nekada.

Sve se vremenom prikrade, ali u slučaju Toiote Iaris iz 2020. godine, to puzanje dogodilo se gotovo preko noći, jer je jeftina i vesela prethodna generacija ustupila mesto ovom potpuno novom automobilu.

Barem one „potpuno nove“ tvrdnje zaista važe. Platforma na kojoj je Iaris izgrađen, motori, menjači, unutrašnja oprema i stilski izgled pojavljuju se prvi put na Iarisu – ili čak, u nekim slučajevima, i kod Toiote u celini.

To mora nešto vredeti, zar ne? U segmentu koji se proteže od nešto manje od 17.000 USD za nešto poput MG 3, nova Toiota Iaris ima svoj rad opravdavajući svoju vrednost.

Najjeftiniji u rasponu kreće se od 22.130 dolara pre troškova na putu. To je priručnik za Iaris Ascent Sport. Koraknite sa automatskim samo srednjim razredom SKS i cena je 27.020 USD, u poređenju sa Iaris SKS automatom iz 2019. godine sa 7410 USD manje, pre nego što ponestane ponuda.

Odlučite se za dostupni hibridni motor i on će još porasti na 29.020 dolara. To je ovde prikazana verzija, koja takođe dodaje 500 dolara za prikazanu metalnu boju Atomic Rush, čime se na cestama iznosi 29.520 dolara plus ili oko 33.000 dolara na putu u većini država.

Za Iaris u Australiji hibridna snaga je dostupna prvi put, mada je i ranije bila dostupna u inostranstvu. U međuvremenu, Toiota je ranije nudila Prius C slične veličine, pa je ovaj automobil umesto njega.

Njegova manja težina znači da električni motor može da koristi bez pomoći benzina do većih brzina nego što to mogu Corolla ili Camri. Ugasiće čak i benzinski motor pri stabilnom krstarenju velikim brzinama – 100 km / h sa EV lampicom statusa ne predstavlja problem.

Čak će i zaustaviti rampe za parkiranje i strme prilaze ili povećati brzinu na otvorenom putu, bez potrebe da uvek dodaje pomoć za benzin. To je impresivno i pokazuje sistemske mogućnosti koje veći, teži Toiotini hibridni modeli još nisu savladali.

Retko se podudaraju sa tvrdnjama proizvođača o potrošnji goriva, ali Tojotina preporučena 3,3 l / 100 km u kombinovanom ciklusu bila je upravo ono što je uspelo ovom malom Iarisu. Korišćenje režima Pover drive i agresivan rad s gasom u prometnom prometu je ipak imao uticaja – jedva povećavajući potrošnju na prosek od 3,5 l / 100 km.

Drugi aspekt koji prigušuje sjaj Iarisa je tendencija drhtanja i naleta na neke površine puta, uprkos potpuno novoj, krutoj strukturi.

Toiota nije u potpunosti ugasila buku u gumama pri brzinama na autoputu – za to krivite ekološki orijentisane gume Dunlop Enasave EC300 + i nedostatak prianjanja po vlažnom vremenu. Niti buka vetra nije u potpunosti uhapšena, a nedostatak bele buke koja se uvijala oko stakla vozačkih vrata.

Ispod kože Iaris koristi jednu od Toiota Nev Global Architecture platformi (GA-B, u ovom slučaju) koja je donela značajna poboljšanja u dinamici, upravljanju i usavršavanju automobila poput Corolle (GA-C) i RAV4 (GA -K). U Iarisu transformacija nije baš toliko očigledna.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button