Automobili

Vožnja u pijanom stanju – Ka nultoj toleranciji u Evropi?

Evropski putevi su sve sigurniji , ali brzina kojom to postaju je spora, a Evropska unija želi da ubrza proces tako da bude manje poginulih na putevima. Evropski poslanici usvojili su u sredu, 6. oktobra 2021. rezoluciju o bezbednosti saobraćaja na putevima u EU.

Ove mjere prvenstveno uključuju smanjenje brzine u stambenim područjima. Evropska unija preporučuje smanjenje brzine na 30 km / h , radi zaštite pješaka i biciklista. Ona podseća da je brzina uključena u 30% nesreća sa smrtnim ishodom.

Druga komponenta ima za cilj da smanji Alkohol- smrtnih slučajeva povezanih . Oni predstavljaju oko 25% poginulih na putevima . Ako je u Francuskoj tolerancija 0,50 g / l krvi (tj. 0,25 mg alkohola po litru izdahnutog vazduha), Evropska unija želi da se ovaj prag spusti na nulu! Stoga je nulta tolerancija za volanom, kao što je to već slučaj u nekoliko istočnoevropskih zemalja, poput Mađarske ili Slovačke.

Podseća se da 22.700 ljudi godišnje umire na putevima u EU i da je oko 120.000 teško povređeno. Evropska unija je sebi postavila cilj da prepolovi broj poginulih na putevima između 2010. i 2020. godine, na kraju je broj umrlih pao za samo 36%. Od sada je cilj postavljen na nula smrtnih slučajeva na putevima 2050. godine , a da bi tamo stigla, Evropska unija želi sebi dati sredstva putem gore navedenih mera.

Takođe se razmatra uključivanje „bezbednog režima vožnje“ u naše pametne telefone kako vozač više ne bi bio ometen tokom vožnje.

” Evropljani su predugo suočeni sa neprihvatljivim brojem smrtnih slučajeva na našim putevima. Realno je imati za cilj prepoloviti broj smrtnih slučajeva do 2030. godine ako se EU i države članice posvete većoj bezbednosti na putevima, uz jaku političku volju i dovoljna sredstva. Već znamo šta ubija na putevima, pa pozivamo Komisiju i vlade da podrže ove napore, da primene posebne mere koje spasavaju živote, poput smanjenja ograničenja brzine, posebno u gradovima, sa podrazumevanim ograničenjem od 30 km / h, ubrzani modalni prelazak na druge oblike transporta i nova evropska agencija za drumski transport ”, seća se Elena Kountoura, izvestilac za Evropski parlament.

Do tada su se samovozeći automobili možda razvili i pomoći će da putevi budu još bezbedniji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close