fbpx
Automobili

Subvencije za električne automobile: kako se Australija upoređuje sa ostatkom sveta

Postoje snažni finansijski podsticaji za električne automobile u Evropi i SAD-u, ali australijski kupci plaćaju punu cenu za novu tehnologiju.

Australijski kupci plaćaju znatno više za električne automobile nego automobilisti u Evropi i SAD-u, gdje su izdašne vladine subvencije i strogi ciljevi za emisiju emisija smanjili cene.

Iako finansijski podsticaji za kupovinu električnih vozila u inostranstvu mogu iznositi čak 12.000 € (20.000 AU) po automobilu, kupci u Australiji dobijaju malo pomoći poreskim obveznicima.

Kritičari električnih automobila kažu da vozila sa baterijama već imaju prednost u Australiji – izbegavanjem akciza na gorivo, čiji značajan deo ide prema putevima.

Na primer, kupujući Hundai Ionik za 48.970 dolara, kupac u glavnom gradu države uštede približno 1.535 dolara kupujući ovaj električni automobil u odnosu na vozilo sa uobičajenim benzinskim motorom po istoj ceni.

Victorija oslobađa električne automobile od „luksuznog vozila“ stope carine i pruža 100 USD godišnjeg popusta na registraciju vozila.

Ovo predstavlja najznačajniji sveobuhvatni paket finansijskih podsticaja za električne automobile širom zemlje, međutim uštede su primenjive samo ako se vozilo koje kupuje prelazi prag LCT (trenutno je postavljeno na 77,565 dolara za vozila koja štede gorivo).

Južna Australija, Zapadna Australija, Severni teritorij i Tasmanija trenutno ne nude podsticaje za električne automobile.

Za uporedbu, američka savezna vlada nudi do 7500 dolara poreskih olakšica za potrošače (za prvih 200.000 vozila koje proizvođač automobila prodaje), a postoji i mnogo drugih državnih programa za podsticanje električnih automobila.

Mnoge su evropske zemlje nedavno takođe proširile već postojeće programe podsticaja koji električne automobile često čine direktno konkurentnim po ceni sa uporedivim automobilima na benzin ili dizel.

Prema vebsajtu nemačkog zastupništva Autohaus Koenig, 24 mesečne rate od 125 evra koje naplaćuju za iznajmljivanje Renault Zoe-a u potpunosti se nadoknađuju „državnom subvencijom za ekološki bonus, bonus za inovacije i AVAS“.

Dakle, automobil se efikasno može unajmiti za besplatno (iako su s tim sporazumom povezani i drugi troškovi, poput osiguranja)

Dvadeset država EU pruža podsticaje za direktno plaćanje kupcima električnih automobila. Ove zemlje su Austrija, Hrvatska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska.

Šest ne daje podsticaje za direktno plaćanje, ali odobravaju umanjenja poreza i izuzeća. Ove zemlje su Belgija, Bugarska, Kipar, Danska, Letonija i Malta. Norveška, koja nije članica EU, stvorila je neke od najviših nivoa uspjeha u preusmjeravanju potrošača prema električnim vozilima. Norveška ne subvencionira električne automobile, već se odriče 25-postotnog PDV-a i ostalih taksi na vozila koja se primjenjuju na benzinska i dizel vozila.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button